Zakup nowego samochodu ganiczego

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
Smoko
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Zakup nowego samochodu ganiczego

Post autor: Smoko »

Witam

Mam pytanie do wszystkich odwiedzających forum
Czy OSP nie będąca w KSRG ma jakieś szanse na zakup nowego GBA(mam namyśli fabrycznie nowe auto) ???
Może jest ktoś na forum komu sie taka rzecz udała.
Jeśli tak to od czego zacząć organizacje takiego przedsięwzięcia.

Pozdrawiam

marcin_op

Re: Zakup nowego samochodu ganiczego

Post autor: marcin_op »

Oczywiście że może.
OSP jest to organizacja pod nazwą STOWAŻYSZENIE, które ma swój NIP i REGON i możecie kupowac sobie co tylko wam się podoba. Możecie sobie nawet w remizie postawić telewizor plazmowy 50 cali, jest tylko 1 podstawowy problem - KASA.
Jeśli macie w OSP taką kase że starczy wam na fabrycznie nowy wóz to kupujcie.
Jeśli nie - szukać sponsorów, lub kupić używany taki, na ile macie kasy.
Macie przecież swój zarząd i swojego skarbnika i to wy decydujecie na co przeznaczacie wasze pieniądze.
(nie mylić z kasą którą przekazuje Urząd Gminy/Miasta na wasze utrzymanie=

Topic author
Smoko

Post autor: Smoko »

A co do zbierania pieniedzy to do jakich instytucji mozna sie zwrocic o pomoc procz ZW ZOSP i funduszu ochrony srodowiska. Niebedac w KSRG mozemy sie starac o pomoc z KG PSP?

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Ja bym tam raczej nie liczył na instytucje państwowe.
Raczej szukałbym po prywatnych firmach z okolicy.

cisu

Post autor: cisu »

Więc na pewno jest to możliwe, aby zakupić nowe GBA nie będąc w KSRG:) nam się udało, myślę że dużo zależy od władz gminy, jeśli chodzi o sponsorów to na zakup nowego, potrzeba ich naprawdę sporo gdyż koszty są sporawe, zależy jeszcze jaki samochód chcecie, ale jest to sumka ok 500.000,00 zł minimum, My dostaliśmy dofinansowanie z Urzędu Gminy oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska. po 3 latach starań w końcu się udało i możemy się cieszyć nowym MAN-em co prawda kosztował dużo więcej niż napisałem wyżej, ale to wszystko zależy od tego ile kasy uzbieracie, myślę że jeśli naprawdę będziecie chcieli to uda się wam. powodzenia życzę
Awatar użytkownika

Tomi112
OSP (gm., woj.): _____________woj.lubelskie_____________

Post autor: Tomi112 »

cisu pisze:Więc na pewno jest to możliwe, aby zakupić nowe GBA nie będąc w KSRG:) nam się udało, myślę że dużo zależy od władz gminy, jeśli chodzi o sponsorów to na zakup nowego, potrzeba ich naprawdę sporo gdyż koszty są sporawe, zależy jeszcze jaki samochód chcecie, ale jest to sumka ok 500.000,00 zł minimum, My dostaliśmy dofinansowanie z Urzędu Gminy oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska. po 3 latach starań w końcu się udało i możemy się cieszyć nowym MAN-em co prawda kosztował dużo więcej niż napisałem wyżej, ale to wszystko zależy od tego ile kasy uzbieracie, myślę że jeśli naprawdę będziecie chcieli to uda się wam. powodzenia życzę

A jak wam się spisuje ten man i czy jest 4x4 czy 4x2 oraz z jakiej firmy ?????

cisu

Post autor: cisu »

Wiec jeśli chodzi o autko to nie ma z nim problemów, lecz nasza jednostka nie ma zbyt dużo wyjazdów, jak do tej pory uczestniczyliśmy w około 25 akcjach tym samochodem w przeciągu roku jego eksploatacji. Jeśli chodzi o podwozie MAN wszystko super, czego nie można już powiedzieć o zabudowie, niestety naszych producentów nie ma co porównywać do np. Rosenbauera, gdzie autko wykonane na tym samym podwoziu jest nieporównywalnie lepsze. W Polsce z tego co mi wiadomo jeśli chodzi o MAN to fizycznie produkuje go tylko Stolarczyk, inni maja MANy w ofercie ale tylko virtualnie (na chwile kiedy my organizowaliśmy przetarg) A tak ogólnie autko jest wysokie (ciężko z nim w lesie), a co za tym idzie trzeba tez uważać na zakrętach, problem stanowią akumulatory, które po jakimś czasie się rozładowują,nawet z wyłączonym heblem. Nie wiem co jeszcze mogę wam powiedzieć, ogólnie jesteśmy z niego zadowoleni.Jeśli macie jakieś pytania piszcie na meila. aha jest 4x4
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat