Nowy nabytek :) VOLVO FMX 410 4x4 GCBA 5/40
-
Topic author - Posty: 37
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Nowy nabytek :) VOLVO FMX 410 4x4 GCBA 5/40
Zapraszam do ogladania Volvo na naszej stronie http://www.ospproboszczowice.pl/
Ostatnio zmieniony pt 09 gru 2011, 19:12 przez gaizka2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
- Kontakt:
Re: Nowy nabytek :) VOLVO FMX 410 4x4 GCBA 5/40
Cacy 
Ile $$$???
Ciekawe jak w terenie lekkim się sprawdzi.
Ale zazdroszczę i gratuluję.

Ile $$$???
Ciekawe jak w terenie lekkim się sprawdzi.
Ale zazdroszczę i gratuluję.
mam nadzieje ze sprawdzi sie dobrze chociaz u nas to raczej terenowe wyjazdy dominuja, a kosztował 800k
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Ladny woz! Gratulacje!
Pokazcie co ma w skrytkach!:)
Pokazcie co ma w skrytkach!:)
wyposazenie standardowe , weze , aparaty elenowe ,agregat , niagara, pila do betonu pily do drewna , holmatro i inny podstawowy sprzet potrzebny do funkcjonowania wozu strazackiego 

-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
No, miażdżycie. Jeden z ładniejszych pojazdów gaśniczych, jakie widziałem.
Gratulacje, oby wam dobrze służył. Piękna maszyna.

Gratulacje, oby wam dobrze służył. Piękna maszyna.
-
- OSP (gm., woj.): węgorzyno zachodniopomorsie
No nie powiem że zła maszyna. Ale czy nie mogli tego zbiornika zamotować po długości ramy żeby było więcej miejsca i skrytek? Chyba że tak chcieliście. A ten system CAFS to montują w standardzie czy za dopłatą ?
przy 5 tys litrów na 2 osiowym samochodzie nie ma za bardzo wybrou;/ zreszta skrytek jest wystarczajaca miesci sie wszystko co nam potrzebne i jeszcze miejsce zostaje, a system CAFS w standardzie.
-
- OSP (gm., woj.): województwo Śląskie
Co do umieszczenia zbiornika i układu skrytek, to nie mieli za dużego pola do popisu, ponieważ jest to demonstracyjny samochód bocaru, który był na ostatnich targach w Kielcach. Ładne autko, moja jednostka była też go oglądać ale z oględzin i przemyśleniach nie zdecydowaliśmy się na jego zakup.
Pozdrawiam i aby jak najlepiej spisywał się Wasz nowy nabytek.
Pozdrawiam i aby jak najlepiej spisywał się Wasz nowy nabytek.
tak dokladnie jest to pojazd demonstracyjny
a moge wiedziec co wam nie przypsaowalo w tym samochodzie ?

-
W pierwszej kolejności to ilość skrytek, jest ich mała ilość, jak również niektóre patenty wykorzystane w skrytkach (tj. półki na zasadzie zawiasu). Widziałem podobne rozwiązania na zabudowach Rosenbauera. Ciekawe rozwiązanie ale wykonanie nieco gorsze niż u konkurenta, myślę że jak nad tym popracują to na pewno będzie warte uwagi. Nieco gorsze wykonanie samych skrytek niż u innych krajowych producentów, nie ma dużej różnicy ale jak dla mojej jednostki za takie pieniążki oczekiwaliśmy jednak wykonania na najwyższym poziomie i to nie krajowym.
Kolejną rzeczą było nienajlepsze zagospodarowanie miejscem w kabinie. W Volvie jest zdecydowanie najwięcej miejsca z pośród wszystkich samochodów tj. Scania, Mercedes, MAN, ale w Scanii było to nieco lepiej zagospodarowane np. w przedziale załogi u góry znajdują się skrytki zamykane do których jest możliwość włożenia masek ODO lub innego sprzętu np. czujniki wielogazowe, bezruchu, lizaki świetlne, pirometr itp.
Innymi aspektami było przede wszystkim to, że nie było możliwości do jakiejkolwiek większej negocjacji. Nie pozwalał zakupić samochodu np. bez radiostacji czy też z inną belką świetlną.
Nam też bardzo podobał się ten samochód ale niestety powyższe czynniki zadecydowały o tym, że zakupiliśmy Scanię, a nie Volvo.
Jak dla mnie Wasze Volvo jest bezapelacyjnie najładniejszym samochodem i jak na razie niepowtarzalnym i chyba takim zostanie bo po rozmowach z przedstawicielami Bocaru to jest to jedyne takie podwozie (parametry podwozia), które zostało zabudowane u nich w firmie.
Kolejną rzeczą było nienajlepsze zagospodarowanie miejscem w kabinie. W Volvie jest zdecydowanie najwięcej miejsca z pośród wszystkich samochodów tj. Scania, Mercedes, MAN, ale w Scanii było to nieco lepiej zagospodarowane np. w przedziale załogi u góry znajdują się skrytki zamykane do których jest możliwość włożenia masek ODO lub innego sprzętu np. czujniki wielogazowe, bezruchu, lizaki świetlne, pirometr itp.
Innymi aspektami było przede wszystkim to, że nie było możliwości do jakiejkolwiek większej negocjacji. Nie pozwalał zakupić samochodu np. bez radiostacji czy też z inną belką świetlną.
Nam też bardzo podobał się ten samochód ale niestety powyższe czynniki zadecydowały o tym, że zakupiliśmy Scanię, a nie Volvo.
Jak dla mnie Wasze Volvo jest bezapelacyjnie najładniejszym samochodem i jak na razie niepowtarzalnym i chyba takim zostanie bo po rozmowach z przedstawicielami Bocaru to jest to jedyne takie podwozie (parametry podwozia), które zostało zabudowane u nich w firmie.
-
- OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
- Kontakt:
Łukasz nie przesadzasz trochę z porównywaniem Rosenbauera z bocarem??
Jaki to dla Bocaru konkurent??
Jaki to dla Bocaru konkurent??
-
Zgodzę się z Tobą, że nie ma co porównywać oby firm. Napisałem, że widziałem podobne rozwiązanie u Rosenbauera i było to na pewno lepiej wykonane, ale nie o to mi właściwie chodziło. Miałem na myśli to, że rozwiązanie w Bocarze jest raczej kiepskiej jakości i przy odrobinie większej ilości czasu i pomysłowości mogli by to rozwiązać lepiej i estetyczniej.
Strasznie dużo miejsca zajmuje ta "szuflada", a można było zrobić bardziej zwartą konstrukcję jak również sam sposób otwierania i mocowania zawiasów mógłby być nieco lepiej rozwiązany. Np. dźwignia otwierania/przesuwania tych "drzwi/skrytki" (tak to pozwolę sobie nazwać), wygląda co najmniej mało estetycznie bo podobne rozwiązania można zobaczyć w BMX'ach (tak mam na myśli rower), a konkretniej manetka od hamulca.
Ale to tylko moje i znajomych ode mnie z jednostki poglądy i nie każdy musi się z nimi zgadzać.
Zaznaczę jednak, że jest to dobry pomysł tylko wykonanie trzeba poprawić.
Strasznie dużo miejsca zajmuje ta "szuflada", a można było zrobić bardziej zwartą konstrukcję jak również sam sposób otwierania i mocowania zawiasów mógłby być nieco lepiej rozwiązany. Np. dźwignia otwierania/przesuwania tych "drzwi/skrytki" (tak to pozwolę sobie nazwać), wygląda co najmniej mało estetycznie bo podobne rozwiązania można zobaczyć w BMX'ach (tak mam na myśli rower), a konkretniej manetka od hamulca.
Ale to tylko moje i znajomych ode mnie z jednostki poglądy i nie każdy musi się z nimi zgadzać.
Zaznaczę jednak, że jest to dobry pomysł tylko wykonanie trzeba poprawić.
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
E, tam wybrzydzacie. Dałbym się pokroić za takie auto do mojej OSP i wcale bym nie zważał na szuflady, czy że to jest BOCAR-u, Rosenbauera. Autko jest mega-piękne i gratuluje raz jeszcze szczęśliwym posiadaczom. Tylko pozazdrościć!!!! 

-
- OSP (gm., woj.): Poczesna, śląskie
VOLVO FMX 410 4x4 GCBA 5/40
Fajna fura.
Ostatnio zmieniony sob 17 gru 2011, 23:55 przez OSP Poczesna, łącznie zmieniany 1 raz.