Probem PO-5
-
Topic author - Posty: 31
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Probem PO-5
Witam wszystkich druhów
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady, otóż od pewnego czasu zauważyłem że w naszej motopompie zwiększa się czas od zassania wody do pojawienia się na pyszczkach, silnik jest po remoncie bez przeróbek (gdyż nie jestem ich zwolennikiem) nic nie przychodzi mi do głowy jeżeli ktoś z was przerabiał podobny problem bardzo proszę o pomoc.
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady, otóż od pewnego czasu zauważyłem że w naszej motopompie zwiększa się czas od zassania wody do pojawienia się na pyszczkach, silnik jest po remoncie bez przeróbek (gdyż nie jestem ich zwolennikiem) nic nie przychodzi mi do głowy jeżeli ktoś z was przerabiał podobny problem bardzo proszę o pomoc.
Re: Probem PO-5
moze masz gdzies niesczelnosc na ssaniu.
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
-
- Kontakt:
może trochę bardziej to sprecyzujesz
czas od wrzucenia węża do wody i pojawienia się wody na nasadzie ??
czas od nasady do pyszczka ??
jakie masz ciśnienie na cylindrach ?
czas od wrzucenia węża do wody i pojawienia się wody na nasadzie ??
czas od nasady do pyszczka ??
jakie masz ciśnienie na cylindrach ?
Dziękuje za szybką odpowiedź już precyzuje:
czas ssania 4-6 sekund
od nasady do pyszczka: ok 28 sekund
ciśnienie nie mierzone nowy blok + tłoki + pierścienie + lekkie planowanie głowicy ( posiadała lekkie wżery )
remont silnika wykonałem sam więc jestem pewny że jest ok, natomiast nie wiem kto i kiedy remontował pompę i czy zrobił to dobrze więc proszę o porady
czas ssania 4-6 sekund
od nasady do pyszczka: ok 28 sekund
ciśnienie nie mierzone nowy blok + tłoki + pierścienie + lekkie planowanie głowicy ( posiadała lekkie wżery )
remont silnika wykonałem sam więc jestem pewny że jest ok, natomiast nie wiem kto i kiedy remontował pompę i czy zrobił to dobrze więc proszę o porady
-
- Kontakt:
pompa raczej nie najgorzej ssie, co do tłoczenia to bym sprawdził to ciśnienie na cylindrach
A czy może mieć na to wpływ złe ustawienie gaźnika? bo jeszcze to chodzi mi po głowie
-
- OSP (gm., woj.): Strzałków woj. Łódzkie
A uszczelniałeś kiedyś uszczelnienie w pompie? jak tak to czym? smarem grafitowym czy szczeliwem plastycznym.
tak pamiętam o uszczelnieniu zawsze szczeliwem plastycznym
Zalej pompę wodą, zamontuj zaślepkę na ssaniu i sprawdź wskazanie podciśnienia. Prawidłowo szczelna pompa powinna uzyskać minimum -0,8bara. Jeżeli pompa osiąga tą wartość sprawdź linię ssawną - może być gdzieś jakaś nieszczelność.
Zapraszam na mojego bloga:
http://www.infopompy.pl - profesjonalny dobór pomp, porady techniczne, pompy do odwadniania
http://www.infopompy.pl - profesjonalny dobór pomp, porady techniczne, pompy do odwadniania
Jak zaślepisz pompę i ją zalejesz wodą i uruchomisz przy zasprzęglonym napędzie to zrobisz kawitację i ją rozwalisz.
Zalać to trzeba tylko chłodnicę silnika.
Jedna mała zagadka - jeśli się okaże że pompa jest szczelna to jak zrzucisz podciśnienie żeby zdjąć zaślepkę?
Wiele lat temu miałem niezły ubaw jak się kolega siłował
Oczywiście jest bardzo proste rozwiązanie.
PS: odpowiadasz na posta z mają - pewnie już dawno rozwiązali problem
.
Zalać to trzeba tylko chłodnicę silnika.
Jedna mała zagadka - jeśli się okaże że pompa jest szczelna to jak zrzucisz podciśnienie żeby zdjąć zaślepkę?
Wiele lat temu miałem niezły ubaw jak się kolega siłował

Oczywiście jest bardzo proste rozwiązanie.
PS: odpowiadasz na posta z mają - pewnie już dawno rozwiązali problem

Sylwek
www.strazak.pl
www.strazak.pl