Latarki taktyczne do hełmu

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
pezex
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Latarki taktyczne do hełmu

Post autor: pezex »

Cześć ;)
chcialem zapytać czy używa ktoś jakichś innych latarek do hełmu (taktycznych) które mógłby polecić?
Tak naprawde za strażackie latarki do hełmu płacimy za atest.
Rozważałem cos takiego:
http://allegro.pl/ultrafire-latarka-led ... 56415.html

Tylko sęk w tym, żeby latarka nie była za ciężka, ażeby hełm nie ściągało na jedną ze stron oraz żeby nie była za duża.
"Tylko życie poświęcone innym jest warte przeżycia" ;)
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Re: Latarki taktyczne do hełmu

Post autor: Intercooler »

Obrazek

Topic author
pezex

to jest oferta czy takiej używasz?

bobson
OSP (gm., woj.): MOSP Kowal gm. Kowal woj. kuj-pom

Post autor: bobson »

Ciekawa ta latarka z linku intercooler dioda w niej powinna swiecic 10mln godzin co daje 1157 lat :) jestem ciekaw jak to sprawdzili. malo w niej parametrow.
ja osobiscie uzywam fenixa tk35 jest ciezka ale ma moc . nie znam zadnej strazackiej z led co jej dorowna. ma 860lumenow i 340m zasiegu 4+2 tryby pracy. moge polecic tylko cena tez nie jest najmniejsza.
Awatar użytkownika

rajczak

Post autor: rajczak »

a tak w ogóle te które latarki lepiej sprawują się w akcji? te kątowe mocowane na piersi czy właśnie takie na hełm? bo zastanawiam się nad zakupem a jak już mam wydać sporo pieniędzy to nie chcę potem żałować :D

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Używałem latarki takiej http://www.emos.pl/zbozi/1440013104-lat ... i-uchwytem. Miałem latarkę z zoomem, 3 tryby pracy (pełna moc, mała moc, stroboskop). Kupiłem za ok 60 zł, była razem z uchwytem, który łatwo dało się doczepić do hełmu. Pod względem świecenia nie mam uwag - dawała spokojnie radę. Mam ją do tej pory na użytek domowy i tylko wymieniam baterie.

Wymieniłem na latarkę Parat z atestem EX bo czasem działa się w strefie zagrożonej wybuchem, chociaż nie jestem przekonany, czy w OSP było to konieczne, tym bardziej, że mamy na samochodzie latarki kątowe EX, które mogłem używać. Trochę brakuje mi zoomu, chociaż mój Parat daje jednocześnie światło skupione do dali i rozproszone do oświetlania blisko więc jest ok.

Co do pytania powyżej, jak napisałem, w straży mamy też latarki kątowe - są mocniejsze i dają więcej światła. Jak dla mnie to obie te latarki się uzupełniają. Jednak latarka przy hełmie zawsze świeci tam gdzie patrzysz. W przypadku kątowej trzeba ją nakierowywać. Poza tym tą na hełmie mam zawsze przy sobie, ta kontową zabieram kiedy uznam, że mi potrzebna.
Awatar użytkownika

rajczak

Post autor: rajczak »

ok dzięki kolego
Ostatnio zmieniony czw 28 mar 2013, 15:43 przez rajczak, łącznie zmieniany 1 raz.

Topic author
pezex

Wporzadku ta latarka o której piszesz Sylwek ale czy nie jest ona za długa i za ciężka do hełmu? Nie chodziłeś z przekrzywionym hełmem.

PS. ładnie się doposażacie w tym OSP :P nawet w PSP tak niema. :(
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Post autor: Intercooler »

Przepraszam, nie wiem czemu w mojej wypowiedzi nie pokazała się opinia, widocznie musiałem zastąpić całą wypowiedź linkiem. Tak, używam jej co prawda od niedawna, ale jest bardzo fajna, lekka, dobrze świeci, posiada akumulator z ładowarką lub nabój na 3 baterie AAA, fajna opcja zoomu, przy poruszaniu się po miejscu akcji mając ją na hełmie ustawiam sobie rozproszony, a jak trzeba gdzieś dalej przyświecić to ściągam i zmieniam zoomem, zgodnie z tym co pisze dobrze świeci nawet do 100m. Dostałem ją w prezencie, i jest to jeden z bardziej trafionych prezentów które otrzymałem :lol:
Obrazek

Topic author
pezex

a coś takiego:
http://allegro.pl/promocja-latarka-romi ... 78588.html

tylko krótki ma czas świecenia :/

patrycjam
Kontakt:

Post autor: patrycjam »

pezex pisze:a coś takiego:
http://allegro.pl/promocja-latarka-romi ... 78588.html

tylko krótki ma czas świecenia :/

Mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma ten sprzęt? Zastanawiam się nad jej kupnem...

Topic author
pezex

Kurcze jak tak patrzę na jakąś latarkę Peli to pisze że wytrzymuje nawet 32 godz świecenia. a te tutaj z 1,5h :-/
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat