Polecam wentylator Fogo MW22 bardzo dobra wydajność,świetne wykonanie,świetnie się prezentuje i kosztuje prawie połowę co mniejszy skorpion,mam go i jestem super zadowolony
faral1977 pisze:Polecam wentylator Fogo MW22 bardzo dobra wydajność,świetne wykonanie,świetnie się prezentuje i kosztuje prawie połowę co mniejszy skorpion,mam go i jestem super zadowolony
Jak kolega obliczał wydajność wentylatora?
Do czego kolega strazak_BR chce wykorzystywać wentylator? Do oddymiania czy do wentylacji nadciśnieniowej połączonej z natarciem na pożar?
Kolego Fistach katalogowo ten wentylator ma wydajność 30 000 m3 na godzinę w porównaniu skorpion ma 22000 a jeśli chodzi o Polską normę to MW22 ma 16000 a skorpion 14000 ale nawet na chłopski rozum wychodzi mi że mając wentylator o średnicy 50 cm przy tej samej prędkości obrotowej silnika będzie wydajniejszy niż wentylator o średnicy 40cm
faral1977 pisze:Kolego Fistach katalogowo ten wentylator ma wydajność 30 000 m3 na godzinę w porównaniu skorpion ma 22000 a jeśli chodzi o Polską normę to MW22 ma 16000 a skorpion 14000 ale nawet na chłopski rozum wychodzi mi że mając wentylator o średnicy 50 cm przy tej samej prędkości obrotowej silnika będzie wydajniejszy niż wentylator o średnicy 40cm
No właśnie wydajność katalogowa niekoniecznie zgadza się z wydajnością rzeczywistą - poparte badaniami naukowymi. Bo wydajność nie zależy tylko od średnicy, a również od rodzaju wirnika bądź śmigła (są dwa typy wentylatorów: wirnikowe i śmigłowe (w Polsce jest tylko 1 wentylator śmigłowy)). Więc to wcale nie jest takie oczywiste stąd moje pytanie.
faral1977 pisze:Ale wszyscy producenci podają wydajność wg tych norm więc wyda mi się że trzeba im wierzyć na słowo :
Każdy producent podaje wydajność w taki sposób aby jego produkt jak najlepiej wyglądał. To samo dotyczy zlecanych badań naukowych, w których stawia się takie tezy aby produkt producenta wyszedł na tym jak najlepiej, aby było się czym pochwalić reklamując produkt - słyszałeś kiedyś aby ubrania z WUS były gorsze od ubrań Texport czy Lion Apparell ?