Chentku a mógłbyś się jakoś bardziej oficjalnie przedstawić? Bo tak to takiego posta każdy może napisać:) oraz podać jakiś oficjalny email itp.chentek_1 pisze:Witam
Jestem pracownikiem w firmie Fire-Max, dlatego mogę odpowiedzieć na wasze pytania
Pierwsza moja odpowiedź co do pracy w deszczu narzędziami e-draulic ;
Otóż wielokrotnie pracowałem tymi narzędziami podczas ulew ostatnio w powiecie Namysłowskim urządzenia leżały na macie akumulatory rozłączone (ulewa solidna) i nie ma żadnych problemów. Te urządzenia są przystosowane do każdych warunków pogodowychZresztą jesteśmy w stanie przybyć do każdego zainteresowanego oczywiście nieodpłatnie i możecie wtedy sami ocenić pracę tych urządzeń.
Sprzęt hydrauliczny edraulic
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
- Status: Offline
Re: Sprzęt hydrauliczny edraulic
-
Ok a czy mozesz mi powiedziec czy narzędzia wykonane są zgodnie z dyrektywą ATEX?
-
- OSP (gm., woj.): Wołczyn, Zalesie Śląskie
Urządzenia te nie posiadają obudowy wykonanej w EX, także nie mogą pracować w strefach zagrożonych wybuchem. Idea tego sprzętu jest zupełnie inna...
-
Ja wiem ale pytamchentek_1 pisze:Urządzenia te nie posiadają obudowy wykonanej w EX, także nie mogą pracować w strefach zagrożonych wybuchem. Idea tego sprzętu jest zupełnie inna...

-
Topic author - Posty: 80
- OSP (gm., woj.): krzemienica, czarna, podkarpackie
Z tego co mi powiedzieli w oddziale Firemax, na polskim rynku żadne ze znanych im urządzeń hydraulicznych nie posiadają certyfikatów przeciwwybuchowych. A co do cen tych urządzeń, to w porównaniu koszt zakupu urządzeń hydraulicznych z potrzebnym osprzętem jest praktycznie taki sam jak koszt zakupu tego samego typu urządzeń z serii eDRAULIC. Tylko, że późniejsze serwisowanie narzędzi elektrohydraulicznych jest dużo tańsze. Po konsultacjach z czterema jednostkami w naszym rejonie, które używają na co dzień tego typu narzędzi zdecydowaliśmy się na zakup urządzeń eDRAULIC i jesteśmy przekonani, że nie będziemy żałowali tego zakupu.
Kolego ospglinik, my nie kupujemy urządzeń hydraulicznych czy innego sprzętu i armatury z zamiarem sprzedania jak nam nie będzie potrzebny. Kupujemy to co jest konieczne do bezpiecznego i szybkiego udzielania pomocy poszkodowanym.
Gdybyśmy zawsze słuchali obiekcji starych to pewnie jeszcze jeździlibyśmy do pożarów np. zaprzęgiem konnym z sikawką, w ubraniach moro i używali drabin drewnianych.
Trzeba iść z postępem, a zarazem liczyć każdą wydaną złotówkę bo wiadomo, że sprzęt dla straży nie należy do najtańszych.
Kolego ospglinik, my nie kupujemy urządzeń hydraulicznych czy innego sprzętu i armatury z zamiarem sprzedania jak nam nie będzie potrzebny. Kupujemy to co jest konieczne do bezpiecznego i szybkiego udzielania pomocy poszkodowanym.
Gdybyśmy zawsze słuchali obiekcji starych to pewnie jeszcze jeździlibyśmy do pożarów np. zaprzęgiem konnym z sikawką, w ubraniach moro i używali drabin drewnianych.

Trzeba iść z postępem, a zarazem liczyć każdą wydaną złotówkę bo wiadomo, że sprzęt dla straży nie należy do najtańszych.
Polecam lekturę:
http://www.strazak.pl/forum/index.php/t ... 9.200.html
Podczas ostatnich pokazów "zabrakło prądu" i trzeba było wycinać "wycinaczy" chociaż mieli wiadro zapasowych akumulatorów!
pozdro
http://www.strazak.pl/forum/index.php/t ... 9.200.html
Podczas ostatnich pokazów "zabrakło prądu" i trzeba było wycinać "wycinaczy" chociaż mieli wiadro zapasowych akumulatorów!
pozdro

-
- OSP (gm., woj.): Ciechanów, mazowieckie
No chantek_1 w końcu powiedział co wiedział 
Pozdrawiam panowie i szczęśliwego nowego 2013 roku !
--------------------
trening na mase
[url=http://dieta-dukanaa.pl]dieta dukana[/url]

Pozdrawiam panowie i szczęśliwego nowego 2013 roku !
--------------------
trening na mase
[url=http://dieta-dukanaa.pl]dieta dukana[/url]
Zaczynając zabawę na siłowni nie mamy problemów ze zwiększeniem masy mięśniowej. Oczywiście to w jakim tempie twoja masa mięśniowa będzie rosła zależało takich jak odpowiednia dieta na mase, trening na masę czy odpowiednia suplementacja.
-
- OSP (gm., woj.): ochotnicza Straż Pożarna
Witam, podepnę się pod temat, mam pytanie odnośnie rozpieraczy kolumnowych firmy Lukas, a mianowicie czy wszystkie rozpieracze kolumnowe tej firmy są kompatybilne z każdym rodzajem urządzeń tej firmy? Moje pytanie dotyczy posiadanego przez naszą jednostkę rozpieracza kolumnowego R 410. W roku bieżącym zaplanowaliśmy zakup średniego zestawu ratownictwa technicznego firmy Lukas i nie wiemy czy owy rozpieracz z zestawu lekkiego będzie bez problemu współpracował z zestawem średnim?
Starsze zestawy Lukasa pracowały na ciśnieniu do 630 bar nowe zestawy pracują na ciśnieniu do 700 bar. Generalnie nie jest to jakaś straszna różnica ciśnienia ale sprawdź i ewentualnie dopytaj w serwisie czy to będziecie mieli kompatybilne.
W przypadku rozpieraczy kolumnowych trzeba sprawdzić potrzebą ilość oleju i ilość oleju w pompie. Skoro piszesz, że używacie rozpieracza z mała pompa a będziecie z większą to nie powinno być problemów ale zawsze warto się upewnić.
Kolejna sprawa to złącza, czyli nowe zestawy mają monozłącze, starsze dwa złącza - męskie i żeńskie. Można za stosunkowo niewielkie pieniądze wymienić złącze podwójne na mono więc to też nie jest wielki problem.
Czyli sprawdź najpierw dokładnie co masz, przeczytaj tabliczkę znamionową i ewentualnie zapytaj w serwisie.
W przypadku rozpieraczy kolumnowych trzeba sprawdzić potrzebą ilość oleju i ilość oleju w pompie. Skoro piszesz, że używacie rozpieracza z mała pompa a będziecie z większą to nie powinno być problemów ale zawsze warto się upewnić.
Kolejna sprawa to złącza, czyli nowe zestawy mają monozłącze, starsze dwa złącza - męskie i żeńskie. Można za stosunkowo niewielkie pieniądze wymienić złącze podwójne na mono więc to też nie jest wielki problem.
Czyli sprawdź najpierw dokładnie co masz, przeczytaj tabliczkę znamionową i ewentualnie zapytaj w serwisie.
Sylwek
www.strazak.pl
www.strazak.pl
jerzyski2 pisze:Witam, podepnę się pod temat, mam pytanie odnośnie rozpieraczy kolumnowych firmy Lukas, a mianowicie czy wszystkie rozpieracze kolumnowe tej firmy są kompatybilne z każdym rodzajem urządzeń tej firmy? Moje pytanie dotyczy posiadanego przez naszą jednostkę rozpieracza kolumnowego R 410. W roku bieżącym zaplanowaliśmy zakup średniego zestawu ratownictwa technicznego firmy Lukas i nie wiemy czy owy rozpieracz z zestawu lekkiego będzie bez problemu współpracował z zestawem średnim?
Witam
Jeżeli rozpieracz R410 posiada mono złącze, to bez problemu będzie kompatybilny z nowym średnim zestawem LUKAS.
Pozdrawiam