Ciężko wybrać jeden-jedyny. Zależy do czego ma służyć. Podejrzewam, że pytasz o tzw. "pierwszy wyjazd" czyli samochód do wszystkiego, który dociera na miejsce pierwszy i musi być w stanie zmierzyć się ze wszystkim co tam zastanie. Nasz ostatni nabytek jest bliski takiemu ideałowi - przynajmniej w naszym odczuciu. Jest to samochód GCBA 5/32 na podwoziu Scani - jako baza posłużył:
http://www.wiss.com.pl/oferta/ciezkie-p ... x4-v2.html
tyle, że został "skrojony" pod nasze wymagania (okrojone nieco budżetem, ale z możliwością dołożenia tego co "ograniczenia" wycięły

). Bardzo polecam. A co dokładnie sobie zażyczyliśmy?
- Kamera cofania z mikrofonem - świetnie zbiera dźwięk z tyłu, obraz też bardzo wyraźny - dodatkowa lampa oświetlająca "pole widzenia" kamery w nocy
- Maszt oświetleniowy - już na LEDach, z automatycznym programem składającym maszt - nie musisz się męczyć przy składaniu (budżet okroił nam maszt do 2 lamp, zalecał bym 4, no ale jak kiedyś dozbieramy pieniądze to się dołoży

)
- Oświetlenia skrytek - za pomocą pasków z diodami, rozmieszczenie pasków ustalone z nami, tak że w nocy naprawdę wszystko w nich widać, oświetlone też skrzynie na sprzęt na dachu oraz sam dach pojazdu
- Możliwość regulacji obrotów autopompy na rączce działka wodno-pianowego, samo działko podnoszone hydraulicznie
- Ładowarki do radiostacji przenośnych i latarek w kabinie, ładowarka do detektora wielogazowego również w kabinie załogi
- Aparaty ODO w kabinie załogi, mocowanie umożliwiające założenie aparatów w trakcie jazdy
- 6 zraszaczy ( w standardzie są bodajże 4, ale można dołożyć 2 z tyłu i tak sobie zażyczyliśmy)
- indywidualne "nocne" oświetlenie dla każdego członka załogi plus dodatkowa lampka dla dowódcy
- z przodu pojazdu "szperacz" (na LED'ach, z możliwością demontażu)
- na dachu dwie zamykane skrzynie na sprzęt
Oczywiście podwozie "uterenowione", do tego cała masa mniejszych lub większych "pierdół" jakie nam przyszły do głowy (mogę dać link do specyfikacji jak byś był zainteresowany).
Ograniczenia budżetu wycięły nam prawie całe "ruchome" wyposażenie, no ale to zawsze zdąży się dokupić - grunt żeby samochód był.
Co do tego czy każdy może kupić i podarować - myślę, że tak, aczkolwiek na 100% pewny nie jestem. Napewno można podarować pieniądze jako darowiznę celową na zakup samochodu.
EDIT: Poprawiłem link do samochodu.