Uchwyt na aparaty powietrzne

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Jarek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Status: Offline

Re: Uchwyt na aparaty powietrzne

Post autor: Jarek »

A powiedzcie mi druhowie jak to jest z funkcjonalnością takich rozwiązań?

Kiedyś przedstawiono mi opinię, że lepiej w takie rzeczy się nie bawić ze względu na bezpieczeństwo... mówiono mi to o wypadku drogowym, ewentualnie koledze z drużyny wysiadającym nie jak po drabinie, tylko butlą do tyłu, który urywa reduktor wysokiego ciśnienia i takie tam....

Wiem że gdybać można by na tysiąc sposobów ale chodzi mi o to jakie są wasze doświadczenia? Indywidualnie, co ciekawego zauważyliście, jakie plusy , minusy...

Osobiście zależy mi na tym ponieważ mamy teraz też dodatkowe aparaty ale mamy orginalne uchwyty (4 szt) na zabudowie... zastanawiam się nad słusznością przeniesienia 2 aparatów do wewnątrz.
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

Jarek pisze:A powiedzcie mi druhowie jak to jest z funkcjonalnością takich rozwiązań?

Kiedyś przedstawiono mi opinię, że lepiej w takie rzeczy się nie bawić ze względu na bezpieczeństwo... mówiono mi to o wypadku drogowym, ewentualnie koledze z drużyny wysiadającym nie jak po drabinie, tylko butlą do tyłu, który urywa reduktor wysokiego ciśnienia i takie tam....

Wiem że gdybać można by na tysiąc sposobów ale chodzi mi o to jakie są wasze doświadczenia? Indywidualnie, co ciekawego zauważyliście, jakie plusy , minusy...

Osobiście zależy mi na tym ponieważ mamy teraz też dodatkowe aparaty ale mamy orginalne uchwyty (4 szt) na zabudowie... zastanawiam się nad słusznością przeniesienia 2 aparatów do wewnątrz.
U nas jest tak jeśli dostajemy wiadomość od PSK że pali się budynek mieszkalny zakładamy dwa aparaty prewencyjnie już w podczas jazdy , także uważam że jest to wskazane aby był te aparaty w przedziale bojowym a nie w bocznych skrytkach
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

GLM łamiesz podstawowe zasady Waszego bezpieczeństwa ale kto dba o własne jadąc do pożaru. U nas kładą szczególny nacisk na bezpieczeństwo i w żadnym wypadku nie wolo jechać do akcji z ubranym ODO na plecach.Fakt mam aparaty w oparciach i założenie po dojeździe zajmuje kilka sekund. Z drugiej strony pomyśl ile zajmie ci wyjście z samochodu , otwarcie schowka i ubranie aparatu - minutę ? , a ryzykujesz życiemi zdrowiem swoich ludzi. Mnie uczono,że moje bezpieczeństwo jest najważniejsze. Jeżeli ucierpi ktoś u kogo wybuchł pożar to miał pecha , ale jeżeli ucierpi ratownik to tylko przez swoją głupotę. Szkolenia miałem dawno ale uważam , że Ci którzy nas uczyli mieli rację.Dodam,że szkolenia wtedy były w WOSZP-ie w systemie skoszarowanym,a szkolenie dowódców trwało 3 tygodnie. Byliśmy na podziale bojowym,wyjeżdżaliśmy do akcji - prawie jak zawodowcy. Jeżeli się mylę z tymi ODO proszę o słowa krytyki.

1986lukasz
OSP (gm., woj.): województwo Śląskie

Post autor: 1986lukasz »

Aparaty można założyć podczas jazdy tylko i wyłącznie jeżeli znajdują się one w oparciach siedzeń. Każdy inny przypadek jest zabroniony.

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

@ czester0 oczywiście co do bezpieczeństwa ratownika masz rację ale właśnie po to wymyślono uchwyty w oparciach ,żeby bezpiecznie założyć aparat w czasie dojazdu.

Oczywiście naszym samochodom daleko do rozwiązań zza oceanu ale mniej więcej powinno to wyglądać tak
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=FfHzrEon9Js
Film dotyczy głównie zapinania pasów bezpieczeństwa i akcji promującej bezpieczeństwo strażaków w czasie dojazdu. Z resztą u nas też się powinno promować takie zachowania.

Tak na marginesie, podobno w nowych wytycznych kontroli jednostek jest sprawdzenie czy strażacy zapinają pasy bezpieczeństwa i mają być za to punkty karne.
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Post autor: strazak102 »

Nie wiem jak przy kontroli w OSP, ale w PSP pasy musi mieć zapięta każda osoba będąca w kabinie i musi być ubrana w pełne umundurowanie bojowe, kierowca tylko bez hełmu może prowadzić.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"

Strefa998

Post autor: Strefa998 »

Jakby ktoś szukał mocowania, tego typu:
Obrazek
Obrazek

informacje mailowo sklep@strefa998.pl
Sklep strażacki oferujący pełen wachlarz sprzętu pożarniczego. www.strefa998.pl
Awatar użytkownika

GLM

Strefa998 pisze:Jakby ktoś szukał mocowania, tego typu:
Obrazek
Obrazek

informacje mailowo sklep@strefa998.pl
A gdzie są fi 14 do butli stalowych
Awatar użytkownika

GLM

czester0 pisze:GLM łamiesz podstawowe zasady Waszego bezpieczeństwa ale kto dba o własne jadąc do pożaru. U nas kładą szczególny nacisk na bezpieczeństwo i w żadnym wypadku nie wolo jechać do akcji z ubranym ODO na plecach.Fakt mam aparaty w oparciach i założenie po dojeździe zajmuje kilka sekund. Z drugiej strony pomyśl ile zajmie ci wyjście z samochodu , otwarcie schowka i ubranie aparatu - minutę ? , a ryzykujesz życiemi zdrowiem swoich ludzi. Mnie uczono,że moje bezpieczeństwo jest najważniejsze. Jeżeli ucierpi ktoś u kogo wybuchł pożar to miał pecha , ale jeżeli ucierpi ratownik to tylko przez swoją głupotę. Szkolenia miałem dawno ale uważam , że Ci którzy nas uczyli mieli rację.Dodam,że szkolenia wtedy były w WOSZP-ie w systemie skoszarowanym,a szkolenie dowódców trwało 3 tygodnie. Byliśmy na podziale bojowym,wyjeżdżaliśmy do akcji - prawie jak zawodowcy. Jeżeli się mylę z tymi ODO proszę o słowa krytyki.
Ani nie ryzykuje życiem czy zdrowiem moich ludzi pobierając ich prewencyjnie. Przy wyjściu z wozu trzeba uważać a nie skakać ,lepiej wyjść tyłem. Piszesz że ubranie aparatu trwa minutę ? a może właśnie przez tą minutę komuś zycie uratujesz? a może minutę po będzie już na wszystko za późno. Takie rozumowanie dla mnie jest trochę nie na miejscu "Jeżeli ucierpi ktoś u kogo wybuchł pożar to miał pecha " a może by było tak ,jak byś był właśnie w aparacie może byś go wyciągną z dymu i by nie zaczadział . Różne są sytuacje nam przekazano już dawno jeśli pali się budynek mieszkalny zakładajcie dwa ODO prewencyjne .pozdrawiam

Strefa998

Obrazek
Obrazek

Proszę nie sugerować się napisem 125 :) idealnie pasuje na butle stalowe
Ostatnio zmieniony ndz 12 lut 2012, 12:51 przez Strefa998, łącznie zmieniany 1 raz.

gilotyna_998
OSP (gm., woj.): Hubenice-Kozłów(Gręboszów,małopolskie)

Post autor: gilotyna_998 »

Witam!!
Mam pytanie do Strefa998:
Ile kosztuje taki zestaw na butle stalową i reduktor??
Awatar użytkownika

misiu8514

Post autor: misiu8514 »

według mnie to aparaty powinny być zamontowane w przedziale dal sprzętu, my u siebie tak to rozwiązalismy, koszt około 30 zł, na zdjęciu brak pasków bo zdjęcie było robione podzczas instalowania oraz na dolnej połce są przykręcone pojemniki z maskami. rozwiazanie funkcjonuje już od 3 lat i sprawuje się dobrze. pozdrawiam
[url]
aparaty
aparaty
DSC0009111.jpg (95.55 KiB) Przejrzano 6040 razy

fire45

Post autor: fire45 »

misiu8514, na zdjęciu niestety nie widać sposobu, w jaki zamontowane są te aparaty.

Myślę, że Strefa998 nie będzie mi tego miała za złe :
Koszt jednej obejmy 140mm to 55 zł netto, do mocowania sugeruję zakup paska z klamrą koszt jednego o długości 1m to 6zł. Pozostaje kwestia trzymania dolnego czyli oparcia zaworu - aktualnie oczekuję na ofertę od producenta.

Inną opcją jest jednolita płyta posiadająca wszystkie niezbędne mocowania i z pewnością jej zaletą jest łatwość montażu i stabilna konstrukcja. Zdjęcia i cenę tego rozwiązania podeślę na dniach ( około 200-250zł)

Strefa998

Zawsze możemy negocjować cenę :) W ofercie mam również nasady mocujące, mocowania rozdzielaczy i innego sprzętu.

Na dniach zamieszczę mocowanie aparatu kompletne z jednolitej płyty
Awatar użytkownika

GLM

Strefa998 pisze:Obrazek

Proszę nie sugerować się napisem 125 :) idealnie pasuje na butle stalowe
To jest właśnie to u nas jest od lat i spełnia rolę, wartowało by aby ktoś podesłał jeszcze zdjęcie gniazda gdzie opiera się główka noszaka Pozdrawiam dh
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat