Nowy samochód z firmy Bocar - opinie

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

miro61
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Skrzyszów(Godów,śląskie)
Status: Offline

Re: Nowy samochód z firmy Bocar - opinie

Post autor: miro61 »

Wystarczy postawić te samochody razem :P i zobaczysz różnice, a nie liczyć centymetry.
Poszukaj sobie w na zdjęciach jak stoją obok siebie. :lol: a jeżeli dalej nie wierzysz Dzwoń do BOCARu to jest numer:691 969 488.
Pozdrawiam. :D

superfire

Post autor: superfire »

miro61 pisze:Wystarczy postawić te samochody razem :P i zobaczysz różnice, a nie liczyć centymetry.
Poszukaj sobie w na zdjęciach jak stoją obok siebie. :lol: a jeżeli dalej nie wierzysz Dzwoń do BOCARu to jest numer:691 969 488.
Pozdrawiam. :D
Zauważ druhu , że na forum nie da rady postawić ich obok siebie , uważam , że cm jednak są bardziej wiarygodne . Moją intencją nie było się droczenie z druhem a ewentualne przekazanie informacji na temat samochodów forumowiczom . Do Bocaru niby po co mam dzwonić :-) skoro zarówno ja jak i ty podałeś wysokość samochodów czyli temat jest tak jakby zamknięty. Jeżeli ktoś ma pytania proponuję pytać na priv lub gg .
Pozdrawiam

miro61

Masz racje, pozdrawiam.

banan998
OSP (gm., woj.): węgorzyno zachodniopomorsie

Post autor: banan998 »

ja bym wybrał MAN-a. Ma więcej miejsca w kabinie. jest bardziej przestronniejszy. lepszy napęd i takie tak. byłem na targach w Kielcach i porównywałem te dwie marki samochodów, fakt BOCAR nie wystawiał MAN-a tylko MERCEDESA jakoś tam ciasno było. mamy STARA 244 skarosowanego w BOCARZE w2006 roku i powiem wam że jest wiecej miejsca w kabinie niż w MERCEDESIE. proponuję pojechać na targi SAWO ( Ratownictwa i Pozarnictwa) do POZNANIA 24-26.04.2012 i tam wtedy można porównać sobie kilka marek firm i zabudów.
Ostatnio zmieniony pn 13 lut 2012, 22:35 przez banan998, łącznie zmieniany 1 raz.

miro61

banan998 jeśli byłeś w Kielcach!!! to pewno zauważyłeś MANa obok Mercedesa obydwa z BOCARu.
Ostatnio zmieniony czw 31 sty 2013, 22:12 przez miro61, łącznie zmieniany 1 raz.

superfire

banan998 pisze:ja bym wybrał MAN-a. Ma więcej miejsca w kabinie. jest bardziej przestrojniejszy. lepszy napęd i takie tak. byłem na targach w Kielcach i porównywałem te dwie marki samochodów, fakt BOCAR nie wystawiał MAN-a tylko MERCEDESA jakoś tam ciasno było. mamy STARA 244 skarosowanego w BOCARZE w2006 roku i powiem wam że jest wiecej miejsca w kabinie niż w MERCEDESIE. proponuję pojechać na targi SAWO ( Ratownictwa i Pozarnictwa) do POZNANIA 24-26.04.2012 i tam wtedy można porównać sobie kilka marek firm i zabudów.
Jęśli chodzi o miejsce w kabinie to ja twierdze , że w Atego jest więcej miejsca niż w MANie weż też pod uwagę , że Atego ma w kabinie aparaty powietrzne które są umieszczone w specjalnym przetłoczeniu dzięki temu nie zabierają miejsca i siedzi się normalnie u mnie w KP jest Man co ma w kabinie aparaty jest mało miejsca no i ławka do siedzenie jest bardzo krótka przez to , że są zamontowane aparaty.
Jeśli chodzi o napędy to chciałbym usłyszeć argument dlaczego Man jest lepszy. Podstawowa różnica w 4x4 to to , że Man ma możliwość odłączenia napędu przedniej osi a w Atego napęd osi przedniej jest na stałe które rozwiązanie jest lepsze to sprawa dyskusyjna .

evolution998

Post autor: evolution998 »

My mamy mercedesa Nie Polecam !!!!!! Najlepsze auta robi Wawrzaszek :)
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

evolution998 pisze:My mamy mercedesa Nie Polecam !!!!!! Najlepsze auta robi Wawrzaszek :)
Kolego a może coś więcej?
Dlaczego nie polecasz mercedesa? Co Wam/Tobie w nim nie pasuje?
Pytam tak z ciekawości bo też zaczynamy przymiarki do zakupu nowego wozu więc wszelkie opinie mile widziane. Na temat każdego producenta.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

banan998

miro61 pisze:banan998 jeśli byłeś w Kielcach!!! to pewno zauważyłeś MANa obok Mercedesa obydwa z BOCARu, Ten MAN jest obecnie u mnie w OSP.

tak kolego stał MAN obok MERCEDESA. przepraszam. dodam jeszcze że MERCEDES nie robi kabin jednomodułowych tylko trzeba dostawkę zrobić i są z nimi problemy, bo gdzieś przecieka to piszczy. w MERCEDESIE brakuje miejsca na nogi przez skos (patrz zdiecie).
Załączniki
kabina MERCEDESA
kabina MERCEDESA
kielce 2011 071.JPG (60.82 KiB) Przejrzano 2797 razy
MAN
MAN
kielce 2011 417.JPG (74.47 KiB) Przejrzano 2797 razy

superfire

banan998 pisze:
miro61 pisze:banan998 jeśli byłeś w Kielcach!!! to pewno zauważyłeś MANa obok Mercedesa obydwa z BOCARu, Ten MAN jest obecnie u mnie w OSP.

tak kolego stał MAN obok MERCEDESA. przepraszam. dodam jeszcze że MERCEDES nie robi kabin jednomodułowych tylko trzeba dostawkę zrobić i są z nimi problemy, bo gdzieś przecieka to piszczy.
Może się ktoś wypowie kto użytkuje Atego czy ma problemy z kabiną czy mu gdzieś przecieka i piszczy ? Mało miejsca na nogi przez skos ? hmm powiem wam tak jutro zmierzę ile jest w manie a ile w atego to zobaczymy aż sam jestem ciekaw jaki będzie wynik :-)

banan998

temat kabin w MERCEDESIE był poruszany na forum. i tylko tyle udało mi się znaleźć.

http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=3390

http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=2960

lolek1993

Post autor: lolek1993 »

Witam, Nasza jednostka od prawie roku posiada Mercedesa Atego 1329 od Szczęsniaka. Narazie samochód spisuje się bardzo dobrze. Niemamy problemów z kabina tzn. nigdzie nie przecieka, ani nie piszczy. Do tej pory mieliśmy jedynie problem z drobny wyciekiem oleju, w serwisie mercedesa usunięto go od ręki. Miejsca na nogi jest wystarczająco, ławka nie jest za krótka, mimo że mamy aparaty zamontowane w kabinie. Jedyne co nam się nie podoba to zabudowa, jest kilka niedociągnięć np. mało miejsca na sprzęt, mieliśmy juz problem z masztem oświetleniowym, oraz autopompą, na serwis Szczęśniaka musielismy czekac 3 tygodnie, przez ten czas samochód był wyłączony z podziału. Podsumowując podwozie Mercedesa spisuje się bardzo dobrze, gorzej jest z zabudową od Szczęśniaka, którego nie polecam.
P.S. Ktoś wyżej wspomniał o stałym napędzie na 4 koła w Mercedesie, niewiem jak to jest zrobione ale u Nas na przełączniku napędu są 4 opcje, wygląda to tak jakby też miał odłączany przód, jeżeli ktoś ma pewne informacje na temat napędów w Atego to prosze o wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

20 października odebrałem Atego z Bocaru.Auto zrobione bardzo poprawnie , a co najważniejsze wszystkie nasze wymagania i propozycje rozwiązań zostały wykonane.Mówiąc szczerze chyba najlepsza firma z którą miałem kontakt. W Gminie mamy 3 Atego - 2 szt. Bocar -1 Szczęśniak i zabudowa bez porównania na + Bocaru.
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Odnośnie napędów w Atego - przełącznik na 0 - napęd przód 30% tył 70% jak przełczysz na 1 to masz 50/50 jest jeszcze blokada mostu.

lolek1993

Post autor: lolek1993 »

czester0 pisze:Odnośnie napędów w Atego - przełącznik na 0 - napęd przód 30% tył 70% jak przełczysz na 1 to masz 50/50 jest jeszcze blokada mostu.

Dzięki wielkie za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat