Moim zdaniem materiał PBI ma lepsze właściwości od Nomexu. Jeżeli nadarzy się okazja to brać Lion'abigllo pisze:Rozumiem że materiał PBI jest lepszy od samego Nomexu?I raczej jak nadarzy się okazja to brać V-Force® Max PBI Gemini XTL niż Fire Max 2? Z tego co ja wiem jest Fire Max 2 w wersji z PBI ale cięzko raczej u nas znaleźć
Też mam takie odczucie. Ja dzięki niemu uzupełniłem swoje braki w wiedzybigllo pisze:Widziałem artykuł, chyba najlepszy jak do tej pory dokument obszernie wyjaśniający kwestie materiałów
Wersja PBI Matrix pewnie coś koło 4-5 tyś brutto się kręcimaniek1203 pisze:Nie dawno pisałem ze Steo, który jest przedstawiceilem rosenbauera na PL, ceny netto przy kursie 4,4
Kurtka FIRE MAX 3 – granatowy Nomex 1 705,99 zł
Spodnie FIRE MAX 3 – granatowy Nomex 1 240,86 zł
Faktycznie te ubrania jakby były szyte w PL pewnie były by parę procent tańsze, ale czy jakościowo takie same? Można to prosto porównać, weźmiemy LION'a lub Fire Max'a i porównamy do najlepszego polskiego- wynik będzie chyba oczywisty.Sylwek pisze:Ceny ubrań są faktycznie wysokie. Jestem pewien, że ubrania podobnej klasy szyte w Polsce mogłyby być kilka procent tańsze. Niestety nasze uwarunkowania, zamówienia publiczne, stosowanie "wzorcowych" ubrań sprawiły, że nikt z polskich producentów obecnie nie ma w ofercie wysokiej klasy ubrań.
Jeśli chodzi o cenę to zawsze zachęcam do mądrego liczenia. W mojej OSP dobre ubrania z nomexu wytrzymały spokojnie 5 lat. Wcześniejsze z kiepskich materiałów wytrzymywały 2 lata ale zdarzyły się takie, które po jednej akcji miały wypalone dziury na nogawkach.
Co się bardziej opłaca?
Będę przekonywał kolegów, że lepiej kupić 2 ubrania mniej a wyższej jakości niż 2 więcej niższej. Wymiana potrwa trochę dłużej ale jestem pewien, że to się nam opłaci.
Dziś muszę się zgodzić. Przez wiele lat mieliśmy rynek konkurencji wyłącznie ceny a nie jakości. I to sama straż stworzyła taki rynek gdzie króluje marna jakość. Producenci się przystosowali. Ci co szyli dobrze ale trochę drożej zbankrutowali.mateo691 pisze: Faktycznie te ubrania jakby były szyte w PL pewnie były by parę procent tańsze, ale czy jakościowo takie same? Można to prosto porównać, weźmiemy LION'a lub Fire Max'a i porównamy do najlepszego polskiego- wynik będzie chyba oczywisty.