Sprzęt od PSP

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Topic author
osp_chrząblice
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Sprzęt od PSP

Post autor: osp_chrząblice »

Witam. Mam pytanie czy jest możliwość dostania używanego sprzętu od PSP? U nas w JRG nie tak dawno wymieniali parę rzeczy i ciekawi mnie co się z nimi dzieje i czy można je w jakiś sposób pozyskać. Proszę o rade a może już któryś z druhów tym sposobem pozyskał coś dla swojej OSP.
"Bo tylko życie poświęcone innym jest warte przeżycia"
Awatar użytkownika

petrek

Re: Sprzęt od PSP

Post autor: petrek »

Słuchaj jeżeli dobrze się postarasz to jest taka możliwość u nas ostatnio dostaliśmy 2 piły spalinowe wszystko w waszej inicjatywie leży:)
Awatar użytkownika

Topic author
osp_chrząblice

A mógłbyś dokładniej mi powiedzieć co zrobiliście? Będę bardzo wdzięczny. Podpytywałem w psp ale oni sami nie wiedzieli albo specjalnie mi tak mówili by mnie spławić :( Chcemy pozyskać troszkę sprzętu by wstąpić do JOT ale nie mamy skąd bo każdy nas odsyła

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

A kogo pytałeś w tej PSP? Strażaków z podziału czy szefostwo z KM/KP? Podziałowi mogą się nie orientować, szefostwo powinno widzieć co i jeśli Ci nie chcieli powiedzieć to może znaczyć, że sprzęt już został rozdysponowany do bardziej potrzebujących jednostek albo jest niesprawny i nie może być przekazany.

W przypadku gdy PSP ma sprawny zbędny sprzęt to ma obowiązek przekazywać go OSP (przepisów w tej chwili nie pamiętam ale ewentualnie są łatwe do odszukania).

Przy okazji OSP do JOT nie wstępuje tylko go powołuje. Zapoznaj się z tym: http://www.zosprp.pl/?q=node/368
Awatar użytkownika

Topic author
osp_chrząblice

Czytałem wszystko co dotyczy JOT tylko po prostu napisałem bez namysłu. Otóż pytałem starszego aspiranta ale widzę że będę musiał udać się do brygadiera lub zadzwonić do komendy wojewódzkiej by udzielili mi kilku porad co do tego.
Awatar użytkownika

petrek

Post autor: petrek »

Dokładnie tak jak pisze sylwek jednostki psp zdejmują ze stanu sprzęt jest on albo zużyty albo zbędny to jest dosłownie wszystko zaczynając od krzeseł a kończąc na samochodach po prostu trzeba cały czas sprawdzać co wycofują i starać się aby trafiło do was, oczywiście jednostki KSRG mają pierwszeństwo.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat