Nowy GBA

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
lolek1993
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Nowy GBA

Post autor: lolek1993 »

Witam, udało nam się pozyskać fundusze na nowy wóz, ale przeglądając oferty nie wiemy na co się zdecydować. Na pewno musi być uterenowiony. Prosił bym o opinie użytkowników, o własne spostrzeżenia dotyczące samochodów, interesują nas głównie Scania, Mercedes, MAN. Z góry dziękuje.

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Re: Nowy GBA

Post autor: pietruch »

jak gba to chyba ze scanią bedzie cięzko to duże samochody wiec raczej gcba
pochwal się lepiej skąd fundusze załatwiliście przeciez nowy wóz to ok 600tys
ja bym celował w midluma od wawrzaszka

banan998
OSP (gm., woj.): węgorzyno zachodniopomorsie

Post autor: banan998 »

Ostatnio byłem na tergach EDURA w Kielcach i porównywałem kilka samochodów różnych firm. Nie będę pisał co który samochód ma , co mu brakuje i jak został wykonany. My obecnie od pół roku użytkujemy RENAULTA MIDLINER 4X4 od Wawrzaszka ale jezeli miałbym wybierać to wybrałbym MANa od STLARCZYKA.

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Post autor: Sernik »

Przeglądnij kolego ofertę Moto-Truck i Bocaru, te firmy też robią fajne zabudowy. Stolarczyk wcale nie jest jakiś rewelacyjny na rynku, po prostu niektórym wydaje się że to jest bezkonkurencyjna firma, a tak nie jest. Pozdrawiam

Topic author
lolek1993

pochwal się lepiej skąd fundusze załatwiliście przeciez nowy wóz to ok 600tys
Pieniądze na wóz udało nam się pozyskać od gminy. Urząd gminy postanowił rozbudować OSP, jedna jednostka już dostała nowy wóz, teraz kolej na nas.
Porozglądam się jeszcze po innych firmach, podzwonie i wtedy zobaczymy. Dzięki za podpowiedzi.

marcin OSP
OSP (gm., woj.): OSP Mstów woj sląskie

Post autor: marcin OSP »

Koledzy a orientujecie się może ile związek daje dotacji na zakup nowego samochodu. Pozdrawiam dzięki za odp.

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

mam jeszcze jedno pytanie czy ktos wie na 100% że brak NIP-u dyskwalifikuje OSP w ubieganiu się o dotację np. ze związku???

kiedys gdzieś słyszałem że niewarto brać wozów z klejoną kabiną jak np atego bo podobno ciekną
widzę jednak oglądając stronki www że wiele jednostek dostało relatywnie niedawno takie samochody, ciekawe jak to się będzie miało za kilka lat

banan998

Sernik pisze:Przeglądnij kolego ofertę Moto-Truck i Bocaru, te firmy też robią fajne zabudowy. Stolarczyk wcale nie jest jakiś rewelacyjny na rynku, po prostu niektórym wydaje się że to jest bezkonkurencyjna firma, a tak nie jest. Pozdrawiam
Kolego druchu Sernik. Nie faworyzuję żadnej firmy tylko ja jestem taki że jak coś kupię to sprawdzę czy jest praktyczne i trwałe. Oczywiście każdy ma prawo wyboru. Ale wracając do tematu, ja i wielu zwiedzających targi EDURA zauważyliśmy że w samochodach firmy BOCAR jest mało miejsca w kabinie dla załogi , w samochodach firmy MOTO-TRUCK aparaty ODO były przewożone nie w kabinie tylko w skrytce po lewej stronie samochodu .Oczywiście u innych producentów też były wady np. WAWRZASZEK montuje beznadziejne sygnały dźwiękowe. U STOLARCZYKA podobało mi się że drabina była montowana na uchwycie wysuwanym z dachu. A jeżeli ktoś ma sporo kasy to polecam auta z firmy ROSENBAUER. Pomażyć troszkę mozna. Pozdrawiam :D http://www.rosenbauer.com/

Sernik

No tak, zgadza się, tylko podaję propozycję gdzie można się rozejrzeć poza stolarczykiem, zgodzę się co do uchwytu na drabinę u stolarczyka na prawdę fajne rozwiązanie, nie dopatrzyłem do końca czy to jest opuszczane w jakiś sposób mechaniczny czy ręcznie ? Najlepszym rozwiązaniem dla kolegi który poszukuje pojazdu byłoby wziąć kilku kolegów z remizy i przejechać się po firmach popatrzeć po swojemu jak kto to widzi, poznać wady i zalety na własne oczy, ułożyć sprzęt i uchwyty w pojeździe według własnego "widzi mi się" - w końcu oni będą tym pojazdem jeździć :)

banan998

Tak jak mówisz kolego najlepiej pojeździć po firmach i popatrzeć na żywo co jest dla nich dobre a co złe. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

o.s.p.

Post autor: o.s.p. »

z tego co wiem to jest przetarg na samochód pożarniczy i wygrywa najlepsza oferta cena 100%

Sernik

I to jest właśnie złe kolego o.s.p. - najniższa cena nie znaczy o jakości - jest takie powiedzenie co jest tanie to jest drogie ....

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Najniższa cena nie wyklucza zamieszczenia wysokich wymagań w specyfikacji.
Przy dobrze napisanym SIWZ przetarg 100% cena nie jest już powodem do niepokoju.

Co do tematu - najlepiej pojeździć po jednostkach które w ciągu ostatnich 3, 4 lat odebrały auta.
Popytać jak zostali potraktowani przy zabudowie i odbiorze (jeśli podejdziecie do tego solidnie to 2 firmy odpadną w przedbiegach).
Potem trochę gmerania po stronach i galeriach ratowniczych - żeby porównać kto, co i jak robi i wybrać co się Wam podoba i czego potrzebujecie.

Potem trzeba napisać maile - oficjalne zapytania o ofertę do zabudowywaczy - myślę, że macie już pełną listę i nie będzie to problemem. Tych co nie odpowiedzą sensownie - olać.

Potem trzeba podzwonić i popytać o szczegóły, dodatkowe gadżety (np winda na drabinę, to tak myślę lekko licząc koszt rzędu 30 tys zł). Forma przygotowania auta (są zabudowywacze dostarczający gołe półki - auta "zrób to sam" albo każą sobie ekstra płacić za zamontowanie sprzętu). Poważniejsze firmy proszą o przywiezienie sprzętu przed odbiorem i montują go w cenie pojazdu. Trzeba się zorientować jak będą się zapatrywać na Wasze dodatkowe życzenia (np porządna sygnalizacji uprzywilejowania w ruchu) itp.

Z czasem wygląd auta powinien się wykrystalizować - trzeba to opisać i ogłosić przetarg. Żeby zobaczyć wzory specyfikacji trzeba poszperać po ogłoszeniach (chyba nie zdradzę tajemnicy, jeśli napiszę, że producenci chętnie w tym pomogą ale pod warunkiem, że się wybierze to co oni chcą sprzedać - trzeba do tego podejść z rezerwą i dopisać wiele ważnych i potrzebnych rzeczy). Potem przetarg, w zależności od wartości za tydzień lub miesiąc wyniki, podpisanie umowy i za jakieś 3c - 4 miesiące odbiór i jeśli się ostro przepracowało okres przygotowania papierów to tylko cieszyć się autem.

Od razu musicie się nastawić, że auto będzie jakimś kompromisem. W dużej mierze będzie to wynikało z polskich przepisów i wymagań CNBOP (np nie kupisz Scanii GBA bo w Polsce GBA to DMC do 14 ton a Scania nie ma homologacji na takie podwozia (zaczynają się chyba od 16 albo 18 a to już u nas GCBA, nie będziesz miał kabiny na więcej niż 6 osób, nie będziesz miał więcej niż 2,5 tony wody w GBA, nie będziesz miał wygodnego dostępu i niskiej wysokości do auta uterenowionego bo muszą być zachowane prześwity i kąty wejść i zejść itd itp). Część to problemy naszych producentów. Np pisząc o miejscu w kabinie - polscy producenci nie stosują specjalnych kabin (co jest standardem na zachodzie) - stosują typowe brygadowe, dlatego są one takie ciasne. Jeśli chce się mieć możliwość szybkiego zakładania aparatów to są jeszcze bardziej ciasne... a jeśli się chce mieć więcej miejsca to może się okazać, że zabraknie na coś miejsca w zabudowie.

Topic author
lolek1993

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Czeka nas trudny wybór, będziemy musieli pojeździ i pooglądać rożne pojazdy, ale mam nadzieje że w końcu nam się uda. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Topic author
lolek1993

Witam wszystkich ponownie, odświeżam temat ponieważ po upływie prawie 2 miesięcy doszliśmy do kolejnego wyboru. Będziemy wybierać z pośród 3 aut GBA: Merecedes-Benz Atego 1329 na pojedynczym ogumieniu, GCBA Volvlo FM 44, GCBA Scania p380. Prosił bym Was jeszcze raz o opinie pojazdów wymienionych powyżej, jak i również podpowiedź u kogo zamówić pojazd. Z góry dziękuje.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat