RENAULT KERAX
-
Topic author - Posty: 139
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
RENAULT KERAX
Reno Kerax ze zbiornikiem 8000 litrów napęd 6x4... czy to dobry samochód dla OSP ?
czy ma on duże schowki? jakie dodatkowe wyposażenie można do niego wsadzić ?
czy wejdzie do kabiny 5 osób? i czy wejdzie motopompa TOHATSU?
Pytania kieruje do posiadaczy takiego samochodu jak i do tych co widzieli taki samochód... (nigdy nie widziałem na żywo tego samochodu) Złośliwe komentarze proszę zostawić dla siebie.
Pozdrawiam.
czy ma on duże schowki? jakie dodatkowe wyposażenie można do niego wsadzić ?
czy wejdzie do kabiny 5 osób? i czy wejdzie motopompa TOHATSU?
Pytania kieruje do posiadaczy takiego samochodu jak i do tych co widzieli taki samochód... (nigdy nie widziałem na żywo tego samochodu) Złośliwe komentarze proszę zostawić dla siebie.
Pozdrawiam.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Re: RENAULT KERAX
http://www.kmpspzory.pl/foto/samochody/ ... ax%20b.jpg tu masz zdjęcie gdybyś nie wiedział jak wygląda 
Ogólnie jest to dobry samochód, ale to czy dobry dla OSP to zależy już od tej danej OSP. Dla jednych będzie idealnych, dla innych raczej nie... trochę więcej specyfikacji podaj może. Poza tym ciężko będzie znaleźć "gołego".
Ogólnie samochód wyposażony jest przeważnie w potężną autopompę, także tochatsu nie ma sensu tam wozić/montować.
Schowków jest mało, ogólnie to tył na autopompę, i trochę węży + szybkie natarcie. Z przodu może uda zmieścić się trochę sprzętu, ale raczej będzie to miejsce na armaturę wodno pianową. Sprzęt typu piły, czy rat. tech. zdecydowanie to nie na ten samochód.
Ogólnie zależy wszytko od rodzaju zabudowy, specjalnie dla was mogą zrobić coś co spełni wasze wymagania ale to kosztuję.
Lepsza Scania GCBA 5,5 x 24 dla OSP, mój typ
Pozdr

Ogólnie jest to dobry samochód, ale to czy dobry dla OSP to zależy już od tej danej OSP. Dla jednych będzie idealnych, dla innych raczej nie... trochę więcej specyfikacji podaj może. Poza tym ciężko będzie znaleźć "gołego".
Ogólnie samochód wyposażony jest przeważnie w potężną autopompę, także tochatsu nie ma sensu tam wozić/montować.
Schowków jest mało, ogólnie to tył na autopompę, i trochę węży + szybkie natarcie. Z przodu może uda zmieścić się trochę sprzętu, ale raczej będzie to miejsce na armaturę wodno pianową. Sprzęt typu piły, czy rat. tech. zdecydowanie to nie na ten samochód.
Ogólnie zależy wszytko od rodzaju zabudowy, specjalnie dla was mogą zrobić coś co spełni wasze wymagania ale to kosztuję.
Lepsza Scania GCBA 5,5 x 24 dla OSP, mój typ

Pozdr
myśleliśmy nad różnymi samochodami naszym priorytetem był zbiornik minimum 8 tyś litrów z powodu zwartej zabudowy naszej miejscowości (jak wybucha pożar to w małej chwili pali się już kilka zabudowań gospodarczych i potrzebujemy dużo wody ale nie za dużo z powodu górzystego terenu i dlatego 8 tyś litrów to idealnie dla naszej jednostki)
Drugim problemem były pieniądze, nie było ich dużo ale wypatrzyliśmy Keraxa bez zabudowy i pewien gość zobowiązał się "wykończyć" samochód w cenie która nas satysfakcjonowała... tylko nie wiadomo co do niego wsadzić jakie schowki i wgl....
Myślę że autko ogólnie będzie super. Problem może być z małą kabiną ale może się 5 osób upchnie do akcji
P.S. Mamy w planach kompresor zamontować do remizy... i czy warto montować biorąc pod uwagę nowego Keraxa czy lepiej zostawić kase na zmiane drugiego samochodu?
Drugim problemem były pieniądze, nie było ich dużo ale wypatrzyliśmy Keraxa bez zabudowy i pewien gość zobowiązał się "wykończyć" samochód w cenie która nas satysfakcjonowała... tylko nie wiadomo co do niego wsadzić jakie schowki i wgl....
Myślę że autko ogólnie będzie super. Problem może być z małą kabiną ale może się 5 osób upchnie do akcji

P.S. Mamy w planach kompresor zamontować do remizy... i czy warto montować biorąc pod uwagę nowego Keraxa czy lepiej zostawić kase na zmiane drugiego samochodu?
Co do Keraxa GCBA 8/xx to musisz jeszcze raz dobrze przemyśleć zakup/karosacje.
Musisz uwzględnić kilka czynników:
- odległość od najbliższej JRG
- odległość oraz mobilność najbliższych jednostek OSP w gminie
- wielkość dróg na terenie miejscowości/gminy
- nośność mostów przejazdów na terenie miejscowości/gminy
- wielkość garażu/bram w OSP
- jakość sieci hydrantowej w miejscowości (prawdopodobnie jak zwykle znikoma) lub obecność cieku wodnego
Kerax od Wawrzaszka w wersji 8 tyś lub MAN od Stolarczyka w wersji 9,5 tyś to podobne samochody najlepiej przejechać się do najbliższej jednostki posiadającej jeden z tych samochodów - jeżeli nie widziałeś w realu takiego samochodu to lepiej go zobaczyć przed podjęciem decyzji - w rzeczywistości jest jeszcze większy niż na zdjęciach.
Jak poprzednik stwierdził najlepszy wóz dla was to GCBA 5/xx z kabiną sześcioosobową
Jeżeli do najbliższej JRG nie jest daleko dodatkowo jeżeli OSP w pobliżu są raczej mobilne to nie ma potrzeby zakupu samochodu z tak dużym zbiornikiem
Żeby takim samochodem dojechać dosyć blisko pożaru drogi nie mogą być za wąskie dodatkowo taka maszyna waży w okolicach 25 ton więc mostki może "złożyć". Często taki samochód stoi daleko od pożaru dlatego że nie mieści się w wąskie uliczki.
Wysokość takiego pojazdu to ok 3metry 30cm w większości są problemy żeby się zmieścić, ale teraz samochody z napędem 4x4, 6x6 poniżej 3,15m nie schodzą
Dodatkowo jeżeli chcecie 8 tyś wody to kabina pozostanie 3 osobowa więc możesz mieć wodę podjechać dostatecznie blisko a ludzi do roboty braknie.
Podsumowanie:
Musicie dobrze przemyśleć ten zakup.
Możecie mieć 8 tysięcy wody, ale z takim kolosem nie podjedziecie dodatkowo przy trzech osobach w kabinie będzie się ciężej rozwijać, prawdopodobnie czeka was powiększenie remizy, przy pożarach łąk daleko tego typu samochodem nie zajedziecie.
Co do tego ostatniego zapytania to nie wiem czy wiecie jaki jest koszt zabudowy takiego pojazdu, jeżeli chcecie zaoszczędzić na zakupie kompresora którego cena jest w porównaniu z zabudową znikoma
Musisz uwzględnić kilka czynników:
- odległość od najbliższej JRG
- odległość oraz mobilność najbliższych jednostek OSP w gminie
- wielkość dróg na terenie miejscowości/gminy
- nośność mostów przejazdów na terenie miejscowości/gminy
- wielkość garażu/bram w OSP
- jakość sieci hydrantowej w miejscowości (prawdopodobnie jak zwykle znikoma) lub obecność cieku wodnego
Kerax od Wawrzaszka w wersji 8 tyś lub MAN od Stolarczyka w wersji 9,5 tyś to podobne samochody najlepiej przejechać się do najbliższej jednostki posiadającej jeden z tych samochodów - jeżeli nie widziałeś w realu takiego samochodu to lepiej go zobaczyć przed podjęciem decyzji - w rzeczywistości jest jeszcze większy niż na zdjęciach.
Jak poprzednik stwierdził najlepszy wóz dla was to GCBA 5/xx z kabiną sześcioosobową
Jeżeli do najbliższej JRG nie jest daleko dodatkowo jeżeli OSP w pobliżu są raczej mobilne to nie ma potrzeby zakupu samochodu z tak dużym zbiornikiem
Żeby takim samochodem dojechać dosyć blisko pożaru drogi nie mogą być za wąskie dodatkowo taka maszyna waży w okolicach 25 ton więc mostki może "złożyć". Często taki samochód stoi daleko od pożaru dlatego że nie mieści się w wąskie uliczki.
Wysokość takiego pojazdu to ok 3metry 30cm w większości są problemy żeby się zmieścić, ale teraz samochody z napędem 4x4, 6x6 poniżej 3,15m nie schodzą
Dodatkowo jeżeli chcecie 8 tyś wody to kabina pozostanie 3 osobowa więc możesz mieć wodę podjechać dostatecznie blisko a ludzi do roboty braknie.
Podsumowanie:
Musicie dobrze przemyśleć ten zakup.
Możecie mieć 8 tysięcy wody, ale z takim kolosem nie podjedziecie dodatkowo przy trzech osobach w kabinie będzie się ciężej rozwijać, prawdopodobnie czeka was powiększenie remizy, przy pożarach łąk daleko tego typu samochodem nie zajedziecie.
Co do tego ostatniego zapytania to nie wiem czy wiecie jaki jest koszt zabudowy takiego pojazdu, jeżeli chcecie zaoszczędzić na zakupie kompresora którego cena jest w porównaniu z zabudową znikoma
Przyznam, że odważni to jesteście - kupić stosunkowo drogie używane auto, dać do karosowania jakiemuś gościowi i potem nim jeździć jako specjalnym to bardzo karkołomne pod względem prawnym i ryzykowne pod względem bezpieczeństwa.
Niektórym się udaje jeśli dysponują sporą kasą http://www.czerwonesamochody.com/detail ... 3814b1a072 chociaż nie wierzę, że ten samochód jest dopuszczony przez CNBOP.
Karosacje na średnim, stosunkowo tanim Starze bywa trudna ale zrobić porządnie taką duża beczkę to naprawdę trzeba mieć trochę doświadczeń, żeby to się nie wywaliło na pierwszym zakręcie czy byle dołkach.
Do tego o ile dobrze zrozumiałem chcecie coś kombinować z kabiną, żeby tam strażaków poupychać za kierowcą i dowódcą.
Nie lepiej kupić jakieś gotowe, używane auto robione przez renomowaną firmę od razu do straży?
Ofert jest sporo, to tylko przykład pierwszy z brzegu http://www.pojazdyspecjalne.pl/PL/index.php?id=oferta (nie żebym reklamował bo to akurat cysterna z Anglii z przełożoną kierownicą i nie wiem jak to by jeździło).
Niektórym się udaje jeśli dysponują sporą kasą http://www.czerwonesamochody.com/detail ... 3814b1a072 chociaż nie wierzę, że ten samochód jest dopuszczony przez CNBOP.
Karosacje na średnim, stosunkowo tanim Starze bywa trudna ale zrobić porządnie taką duża beczkę to naprawdę trzeba mieć trochę doświadczeń, żeby to się nie wywaliło na pierwszym zakręcie czy byle dołkach.
Do tego o ile dobrze zrozumiałem chcecie coś kombinować z kabiną, żeby tam strażaków poupychać za kierowcą i dowódcą.
Nie lepiej kupić jakieś gotowe, używane auto robione przez renomowaną firmę od razu do straży?
Ofert jest sporo, to tylko przykład pierwszy z brzegu http://www.pojazdyspecjalne.pl/PL/index.php?id=oferta (nie żebym reklamował bo to akurat cysterna z Anglii z przełożoną kierownicą i nie wiem jak to by jeździło).
Sylwek
www.strazak.pl
www.strazak.pl
-
- OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
- Kontakt:
pytania zadane przez ciebie są dla mnie bez sensu
czy ma duże schowki???
może mieć ale nie musi
co mozna do niego wsadzic??
wszystko albo nic
może być chemik na kerax'ie który zabierze zawartość połowy remizy
albo wielkie GCBA które poza zbiornikiem na wodę i pianotwórczy oraz armaturą niewiele zmieści
planujecie karosaż kerax'a i takie głupie pytania za przeproszeniem padają
sami musicie określić jakie chcecie schowki ile ich chcecie
co do tych miejsc to wnioskuję że pojazd ma wyglądać z grubsza jak ten
http://czerwonesamochody.com/details.ph ... 0c015676c0
myślenie o upchaniu 5 ludzi w tej kabinie moim zdaniem podchodzi pod kabaret, jelcze GCBA 004 i wcześniejsze miały 4 miejsca w takich kabinach ale dzięki bogu ktoś poszedł po rozum do głowy
nie wiem ile macie kasy na ten wóz ale lepiej weźcie używane GCBA, sprawdzone i pewne, niepewny człowiek od karosażu więcej narobi problemów niż pożytku, wykonanie zbiornika, montaż, autopompa, sterowanie to nie jest skręcenie roweru do kupy
życzę powodzenia
czy ma duże schowki???
może mieć ale nie musi
co mozna do niego wsadzic??
wszystko albo nic
może być chemik na kerax'ie który zabierze zawartość połowy remizy
albo wielkie GCBA które poza zbiornikiem na wodę i pianotwórczy oraz armaturą niewiele zmieści
planujecie karosaż kerax'a i takie głupie pytania za przeproszeniem padają
sami musicie określić jakie chcecie schowki ile ich chcecie
co do tych miejsc to wnioskuję że pojazd ma wyglądać z grubsza jak ten
http://czerwonesamochody.com/details.ph ... 0c015676c0
myślenie o upchaniu 5 ludzi w tej kabinie moim zdaniem podchodzi pod kabaret, jelcze GCBA 004 i wcześniejsze miały 4 miejsca w takich kabinach ale dzięki bogu ktoś poszedł po rozum do głowy
nie wiem ile macie kasy na ten wóz ale lepiej weźcie używane GCBA, sprawdzone i pewne, niepewny człowiek od karosażu więcej narobi problemów niż pożytku, wykonanie zbiornika, montaż, autopompa, sterowanie to nie jest skręcenie roweru do kupy
życzę powodzenia
-
- OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
Mam u siebie w JRG bardzo podobnego keraxa co kolego wyżej podał w zdjęciu. Tylne skrytki to praktycznie same węże, tam nic nie zmieścisz więcej. Przednie są dość pojemne , i na przestrzał(nie ma ścianki grodziowej), także jeżeli bardzo byś chciał tam wstawić tohatsu, nie ma problemu, ale ja nie był bym zadowolony jeżeli miałbym na taką wysokość władać 200 kg pompę. Ogólnie samochód dobry. Napęd na wszystkie koła, blokady również, na osie, jak i między mostami. Samochód jest wysoki, także, sprawdźcie czy pod tym względem wam się zmieści do garażu. Samochód posiada kilkustopniowy hamulec górski. Jeżeli coś więcej chciałbyś wiedzieć na temat samochodu daj znać.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"
"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
To ja wyjasniam co ustaliliśmy:
Keraxa nie będzie ponieważ "koleś" co miał go składać zrezygnował z tego.
Najprawdopodobniej kupujemy RENAULT PREMIUM 6x4 do zabudowy
Zabudowę najprawdopodobniej wykona firma OSINY
zbiornik 8000 litrów
kabina 6 osobowa (chyba, ale na pewno duża)
Co o tym samochodzie myslicie?
Do naszego garażu wejdzie prawie każde auto (długośc 13 metrów oraz możliwość przedłużenia do 16 metrów)
aaa a orientujecie się ile kosztuje Kerax u Wawrzaszka? tak plus minus
P.S. Co sadzicie o firmie OSINY ?
Keraxa nie będzie ponieważ "koleś" co miał go składać zrezygnował z tego.
Najprawdopodobniej kupujemy RENAULT PREMIUM 6x4 do zabudowy
Zabudowę najprawdopodobniej wykona firma OSINY
zbiornik 8000 litrów
kabina 6 osobowa (chyba, ale na pewno duża)
Co o tym samochodzie myslicie?
Do naszego garażu wejdzie prawie każde auto (długośc 13 metrów oraz możliwość przedłużenia do 16 metrów)
aaa a orientujecie się ile kosztuje Kerax u Wawrzaszka? tak plus minus
P.S. Co sadzicie o firmie OSINY ?
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Aż się dziwie że chce wam się tak kombinować... 
Nie wiem dokładnie jak to planujecie, ale zakup i zabudowa takiego premium będzie masakrycznie droga...
Jakoś nie mogę sobie go wyobraźić w takiej konfiguracji jak to opisałeś... 8 tyś. litrów a do tego dłuższa kabina?? Zmieści się to? Masz może jakieś szkice, wizualizacje, czy może gdybacie tylko ?
Ja ostatnio słyszałem że cena nowego keraxa u wawrzaszka z podstawowym osprzętem to ok 1,2 mln PLN. (Jeśli ktoś ma konkretniejsze dane i mnie poprawi to się nie obraże
)

Nie wiem dokładnie jak to planujecie, ale zakup i zabudowa takiego premium będzie masakrycznie droga...
Jakoś nie mogę sobie go wyobraźić w takiej konfiguracji jak to opisałeś... 8 tyś. litrów a do tego dłuższa kabina?? Zmieści się to? Masz może jakieś szkice, wizualizacje, czy może gdybacie tylko ?
Ja ostatnio słyszałem że cena nowego keraxa u wawrzaszka z podstawowym osprzętem to ok 1,2 mln PLN. (Jeśli ktoś ma konkretniejsze dane i mnie poprawi to się nie obraże

-
- Kontakt:
z tym garażem to żes dał można sobie i ciągnik siodłowy z beczką przerobić na gaśniczy albo mieć SCZ nawet i cysternę kolejową można
pytanie tylko:
po co???
gdzie tym można wjechać??
OSP Nowa Wola z tego co znalazłem ma P380 6x6 8/56 z kabiną załogową
http://www.czerwonesamochody.com/detail ... 1221e99036
więc pewnie i premium'a by się dalo tak zrobić
jednak moim zdaniem poza drogami utwardzonymi i lekkim ternem to ten samochód się chyba za bardzo nigdzie indziej nie nadaje
co do ceny bez prawie miliona do takiego premiuma to chyba nie ma co podchodzić nie wiem jakie to podwozie jest
pytanie tylko:
po co???
gdzie tym można wjechać??
OSP Nowa Wola z tego co znalazłem ma P380 6x6 8/56 z kabiną załogową
http://www.czerwonesamochody.com/detail ... 1221e99036
więc pewnie i premium'a by się dalo tak zrobić
jednak moim zdaniem poza drogami utwardzonymi i lekkim ternem to ten samochód się chyba za bardzo nigdzie indziej nie nadaje
co do ceny bez prawie miliona do takiego premiuma to chyba nie ma co podchodzić nie wiem jakie to podwozie jest
-
- Kontakt:
w naszej jednostce mamy Stara już leciwego ale bardzo zadbany kolega opiekujący się nim jest z zawodu mechanikiem więc autko dopieszczone
teraz mamy dostać od sponsora nowego Mana ale jakoś nikt nie pali się aby nim jeździć
każdy jakoś woli tego Stara
teraz mamy dostać od sponsora nowego Mana ale jakoś nikt nie pali się aby nim jeździć
każdy jakoś woli tego Stara
Coraz więcej rzeczy rozumiem, lecz coraz trudniej mi przychodzi wyrazić to w słowach.
paski do pralek
paski do pralek
-
- Kontakt:
możesz powiedziec jaka firma podjęła się zasponsorować dla OSP nowy samochód gasniczy???
Cena samochodu + zabudowy będzie kosztować około 220 tyś zł (podstawowe wyposażenie)