Samodzielna przeróbka.

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
slawek.998
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Samodzielna przeróbka.

Post autor: slawek.998 »

Witam - pytanie ,czy można samodzielnie tzn. we własnym zakresie dokonać przeróbki w karoseri np.GBA zwiększając liczbę miejsc z 3 do 6.Wiem że robiły tak niektóre OSP ale czy ktoś się orientuje czy to jest legalne? Oczywiście po przeróbce przegląd i zmiana wpisu w dowodzie rejestracyjnym. Nie chodzi mi o rady w stylu my tak zrobiliśmy i jest OK.
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Re: Samodzielna przeróbka.

Post autor: JakuB »

Teoretycznie wystarczy tylko poświadczenie diagnosty o poprawnym przerobieniu samochodu, czyli wystawia papier, że wszystko jest dobrze/poprawnie zrobione i dodatkowe 3 osoby się zmieszczą. Ponieważ tylko zmiany polegające na zmianie rodzaju pojazdu (modne wstawianie kratek) wymagają faktury od producenta tych zmian i diagnosta. Tak było u mnie - wstawienie 6 miejsc z tyłu VW T4 (łącznie jest 9).

Wiem natomiast, że istnieją problemy w niektórych miejscach, bo prawo prawem, ale niektóre urzędy są "mądrzejsze". Chodzi o to, że zmieniając ilość osób to bardzo prawdopodobne, że zmieni się masa właściwa lub nacisk osi. Tu zaczynają się schody, bo wg jakieś ustawy potrzebne jest poświadczenie homologacyjne producenta pojazdu.

Najlepiej dowiedzieć się w swoim wydziale komunikacji.

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Tak z ciekawości - jak byście fizycznie chcieli przerobić kabinę ciężarówki we własnym zakresie?

Jeśli piszesz, że kabina jest obecnie na 3 osoby to mi wychodzi, że jest to zwykłą krótka kabina. Żeby tam zmieścić dodatkowe miejsca to by trzeba było ją wydłużyć albo zrobić jakąś doklejkę do niej lub do zabudowy. Żeby to zrobić to by trzeba zaingerować w zabudowę. Przypuszczam, że obecnie za kabiną jest właśnie zabudowa.
Wiadomo, że można zrobić wszystko, tylko pytanie ile to kosztuje i czy się opłaci.

Sorki za ot - ciekawy po prostu jestem.

Topic author
slawek.998

Post autor: slawek.998 »

Oczywiście że chodzi o ingerencje w zabudowe. Wiem że można legalnie przerobić auto w firmie która specjalizuje się w zabudowach aut ale właśnie to się nieopłaci.W związku z tym czy można przerobić auto może nie samemu ale w firmie która zrobi to dużo taniej ale nieposiada odpowiednich zezwoleń na przeróbki ?
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

1. Opinia rzeczoznawcy o zmianach dokonanych w pojeździe
2. Badania techniczne pod kątem dokonanych zmian
3. Wyciąg z wpisu do działalności gospodarczej osoby dokonującej przeróbki (ma mieć wpisane dokonywanie zmian konstrukcyjnych, czy coś w tym stylu. Już nie pamiętam :? )
4. Faktura VAT na wykonaną pracę.
5. Najgorsze - wizyta w Starostwie Powiatowym w wydziale komunikacji. Musi wszystko grać, nie ma zmiłuj!!!!

Proponuję zacząć od wizyty w wydziale komunikacji. Powiedzą co będą chcieli do zmiany w dowodzie.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat