Renault G230

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
ostry91
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Kępno, Wielkopolska
Status: Offline

Renault G230

Post autor: ostry91 »

Witam, Czy któraś jednostka posiada na wyposażeniu Renault G230 ? Planujemy zakup GBA, tyle, że mamy do dyspozycji 40-45tyś także jakaś starsza używka wchodzi w grę. Szukałem na allegro i te auto w tej cenie się kupi. Tylko chciałbym porade druhów którzy posiadają taki wóz u siebie, może warto jednak pomyśleć nad innym autem ? Z góry dzięki za info.

solek97
OSP (gm., woj.): OSP Czyczkowy gm. Brusy woj. Pomorskie

Re: Renault G230

Post autor: solek97 »

Witam :)
Nasza jednostka posiada wóz bojowy jakim jest Renault G230 rok produkcji 1991 zabudowa CAMIVA nabyliśmy go rok temu .
Autko sprawuję się b.dobrze posiada dużo mocy jest zwinne jeśli chodzi o ciasne wjazdy jak na taką długość pojazdu gdyż ma bardzo mocny promień skrętu ..
Autko dobrze radzi sobie w terenie chodź ma tylko napęd na tylną oś ,b.dobrze prowadzi się na szosie ma dobre przyspieszenie a prowadzi się jak osobówkę :D . Samochód ma dużo skrytek co jest b.przydatne ...
MA również dużą kabinę co jest również dobre ... Nasza jednostka jest bardzo zadowolona z tego pojazdu :lol:

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Kto w Polsce serwisuje samochody z Francji? Jak jest z dostępnością części do autopompy?
Czy samochód ma jakąś elektronikę przy autopompie?

solek97

Jeśli chodzi o elektrykę przy autopompie to jest ale b.mało :) praktycznie wcale bo jest w autopompie czujnik wody tzn czy pompa jest zalana wodą :P załączanie zasysanie wlącza się pneumatycznie jak i samo załączenie autopompy też jest pneumatyczne ....
a tak to niema za dużo elektroniki przy autopompie ....
gorzej przy panelu sterującym na tyle na którym są zegary ciśnieniowe i przyciski do zwijadła szybkiego natarcia itp...
części do autopomp są w gdańsku do różnych rodzai :)
a serwis to przecież można zrobić u mechanika samochodów ciężarowych ....
jak sami chcieliśmy kupić ten model Renault G230 to pytałem się wielu osób czy są awaryjne i mówili mi że to b.dobre samochody

michalll070

Post autor: michalll070 »

No właśnie kolega wyżej mówi że jest dużo skrytek i miejsca na sprzęt. Właśnie to mnie ciekawi jak w tych autach wygląda sprawa miejsca w zabudowie Camiva, są po dwie skrytki na jeden bok plus te małe na dole. Jak na moje nie wygląda to na dużo miejsca. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak się sprawa ma w praktyce i czy dałoby się w miarę zmieścić ze sprzętem takim jak: szlamówa, niagara, agregat pr., najaśnice, 4 odo, ok 20 szt odcinków, piła łańcuchowa, r1, no i wiadomo armatura gaśnicza, sorbent, sprzęt burzący i inne pierdoły. Te auta są mega tanie w porównaniu z innymi w tych rocznikach. Ciekawe jak się ma cena do jakości i sprawności.

solek97

My nie mozemy narzekać na Malo miejsca na sprzęt :P
lewe gorne skrytki mamy wyposażone w sprzet gaśniczy tzn. Prądownice węże itd.. Jak i troszke sprzętu do ratownictwa technicznego sorbent chuligan jak i sprzet wyburzeniowy.
prawą stronę mamy wyposażone w agregat prądotwórczy. Pompę. Szlamową lampy do agregatu węże do pompy i różne. Drobiazgi
w dolnych skrytkach jest. Dużo miejsca choć. Wydaje sie malo mniejszy agregat wejdzie na styk by wszedl normalnie ale troszke male są drzwiczki ale węży i innych żeczy. Zmieści sie sporo

Kamillos

Post autor: Kamillos »

Polecam, samochód petarda ;) W razie pytań, pisz pw ;)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat