Radiostacja nasobna

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
scorpioc15
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Gwoździanka (gm. Niebylec, woj. podkarpackie)
Status: Offline

Radiostacja nasobna

Post autor: scorpioc15 »

Witam
Zastanawiamy się nad zakupem w zasadzie pierwszej krótkofalówki, nie mamy doświadczenia w tej kwestii bo w zasadzie reaktywujemy dopiero jednostkę. Na początku zastanawiliśmy się nad Motorolą ale koszty zbyt wysokie a używki też nie są tanie i nie wiadomo w jakim stanie. Wśród radiotelefonów do 400zł zainteresował mnie Intek model HT-174. Na forum kiedyś ktoś pisał o modelach HX-174 ale już ich nie ma. Uznaliśmy, że lepiej będzie kupić coś takiego i nowego niż stare i doposażać o ładowarki czy chińskie baterie a jeśli chodzi o zasięg to na polu działania w promieniu max 5km połączy się każda.
Proszę o wasze opinie może ktoś ma inne propozycje, HYT, Yaessu coś innego ?
Z góry dziękuję

sloikk
OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
Status: Offline

Re: Radiostacja nasobna

Post autor: sloikk »

My też od niedawna ruszamy na nowo z jednostką i zakupiłem oprócz bazowej Motoroli MC2100 jeszcze nasobną MT2100.
Jest z niej co prawda kawałek cegły ale to chyba jedyna wada. Ktoś gdzieś kiedyś napisał, że można w nią gwoździe wbijać i dalej będzie działać. Bateria nie wiem czy była w niej nowa ale na czuwaniu bezproblemowo dobę-dwie wytrzymuje. Na allegro spokojnie kupisz za 300zł a nawet taniej, a do 400zł jakiś lepszy model można też wychaczyć. Nam na początek nic więcej nie potrzeba. 48 kanałów i sprzedający zaprogramował mi w gratisie co chciałem. Jestem w pełni usatysfakcjonowany za takie pieniądze ;)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat