Witam,
Zastanawiamy się nad zakupem samochodu używanego dla naszej OSP (na nowy samochód nie dostaliśmy dofinansowania z ZW ZOSP RP). Nie wiemy jednak czy aktualne przepisy wymagają certyfikatu CNBOP dla takich samochodów. Z tego co znalazłem w internecie to taki certyfikat to koszt 60-100 tys. zł - raczej nie opłaca się w takim wypadku sprowadzać auta z zagranicy. Interesuje mnie aspekt prawny, bo zdaje sobie sprawę że dopóki nic się nie stanie to certyfikat nie jest potrzebny.
Dzięki i pozdrawiam,
Łukasz
Certyfikat CNBOP dla samochodów używanych (sprowadzonych)
-
Topic author - Posty: 5
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Żukowo, POMORSKIE
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): OSP Ciasna(Ciasna,Śląskie)
Re: Certyfikat CNBOP dla samochodów używanych (sprowadzonych
Niedawno też chcieliśmy sprowadzić samochód z zagranicy i interesowałem się właśnie tematem certyfikatów CNBOP.
W internecie znalazłem informacje na ten temat ale nie pamiętam adresu strony, z tego co wiem to Mercedes, Man, DAF, Magirus mają takie certyfikaty i nie potrzeba w Polsce robić żadnych badań w tym kierunku. Pod warunkiem że zabudowy są np: Rosenbauera, Ziegler itp.
W internecie znalazłem informacje na ten temat ale nie pamiętam adresu strony, z tego co wiem to Mercedes, Man, DAF, Magirus mają takie certyfikaty i nie potrzeba w Polsce robić żadnych badań w tym kierunku. Pod warunkiem że zabudowy są np: Rosenbauera, Ziegler itp.
-
- OSP (gm., woj.): Skrzyszów(Godów,śląskie)
Z wiadomości jakie posiadam wynika że jeżeli pojazd był używany w straży pożarnej to certyfikat go nie dotyczył, nie wiem jak jest teraz.
Natomiast każdy nowy pojazd musi posiadać świadectwo dopuszczenia.
Natomiast każdy nowy pojazd musi posiadać świadectwo dopuszczenia.
Ostatnio zmieniony pt 01 mar 2013, 16:03 przez miro61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Topic author - Posty: 5
- OSP (gm., woj.): Żukowo, POMORSKIE
Dzięki za informację... Samochód który chcemy kupić był używany w straży w UE i posiada zabudowę producenta więc chyba wszystko powinno być ok.
Pozdrawiam
Pozdrawiam