Star 266 - regulator obrotów

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
Lachu
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Star 266 - regulator obrotów

Post autor: Lachu »

Witam,
w mojej jednostce posiadamy Stara 266 wcześniej GBM obecnie GBA. Mamy problem z regulacją obrotów silnika po załączeniu autopompy. Nie można płynnie regulować obrotów, silnik po załączeniu autopompy pracuje na wolnych obrotach lub po dodaniu gazu wkręca się na bardzo wysokie obroty. Doczytałem się że może to być spowodowane tym jaka jest zamontowana pompa wtryskowa, jedno lub dwuzakresowa? Czy dobrze kombinuje z tą pompą wtryskową, czy jest ona faktycznie odpowiedzialna za płynne regulowanie obrotów w czasie pracy autopompy?
Proszę o pomoc i ewentualną podpowiedź gdzie i w jakiej cenie można kupić pompę dwuzakresową, ewentualnie czy można przerobić jednozakresową na dwuzakresową?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pupek

Re: Star 266 - regulator obrotów

Post autor: Pupek »

Witam,
Pompa w samochodach strażackich ma inny regulator obrotów niż w zwykłych, ale istnieje możliwość zmiany regulatora w zakładzie gdzie naprawiają pompy wtryskowe.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Ja dostałem od szpeca takie wyjaśnienia: Stary tak mają.
Sytuacja jest beznadziejna, wyjątkiem są wersje z silnikami Leylanda.

rolpe

Post autor: rolpe »

podymacz pisze:Ja dostałem od szpeca takie wyjaśnienia: Stary tak mają.
Sytuacja jest beznadziejna, wyjątkiem są wersje z silnikami Leylanda.
Owszem Stary tak mają, ale...?
Wystarczy pompę paliwa odesłać do zakładu, który się takimi sprawami zajmuje ( w moim przypadku był to zakład Pana Kiliana z Mielca ) na wymianę regulatora obrotów z dwuzakresowego na wielozakresowy ( lub na odwrót już nie pamiętam ). Pozwoli to na płynne sterowanie gazem, co wyeliminuje tzw. skoki obrotów silnika i pozwoli na ustawienie obrotów autopompy na zadanym poziomie. Nas cała ta operacja wyniosła 1500 zł, w tym pompa paliwa została przy okazji zregerenowana. Przy robocie trzeba powiedzieć, że to do straży, wtedy na maszynie podkręcą dawkę na pompie, żeby lepiej działała/

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat