Alarmowanie selektywne Telcom
-
Topic author - Posty: 4
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Tuchów, małoplska
- Status: Offline
Alarmowanie selektywne Telcom
Witam!
Mam pytanie odnośnie selektywnego wywoływania ale nie tego oryginalnego radiowego ale tego wykorzystujący system telefonii GSM. Mianowicie, że dzwonisz wciskasz odpowiedni kod i syrena się uruchamia.
I tak czy w waszych jednostkach już jest coś takiego? I jakie koszty zakupu.
I czy jest tym zainteresowanie? Czy jest sens się czymś takim zająć?
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie selektywnego wywoływania ale nie tego oryginalnego radiowego ale tego wykorzystujący system telefonii GSM. Mianowicie, że dzwonisz wciskasz odpowiedni kod i syrena się uruchamia.
I tak czy w waszych jednostkach już jest coś takiego? I jakie koszty zakupu.
I czy jest tym zainteresowanie? Czy jest sens się czymś takim zająć?
Pozdrawiam.
Re: Alarmowanie selektywne Telcom
A kto w razie alarmowania będzie dzwonił na ten numer i uruchamiał ?? PSK ?? - wątpię.
Po pierwsze zapytaj w twojej nadrzędnej KM/KP która was alarmuje czy zgodzi się na taki sposób. Bo gdy jest jakaś akcja to dyżurny ma tyle telefonów że nie będzie pamiętał że do was akurat trzeba dzwonić, do innnych wysłać sms-a, a jeszcze do innych maila...
Chyba że chcecie to dla własnych potrzeb tylko ale to się chyba mija z celem....
Po pierwsze zapytaj w twojej nadrzędnej KM/KP która was alarmuje czy zgodzi się na taki sposób. Bo gdy jest jakaś akcja to dyżurny ma tyle telefonów że nie będzie pamiętał że do was akurat trzeba dzwonić, do innnych wysłać sms-a, a jeszcze do innych maila...
Chyba że chcecie to dla własnych potrzeb tylko ale to się chyba mija z celem....
-
- OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
Moim zdaniem lepsze by było http://www.alarmowanie.pl/
Ale w tym przypadku również ktoś z PSK musiałby wykonać dodatkowy telefon żeby zaalarmować.
Teraz działa to automatycznie z komputera gdzie wszystko jest rejestrowane a takie coś że każdy będzie miał inny sposób alarmowania wprowadza tylko zamieszanie na PSK.
Ja jestem zdania że wszyscy w obrębie powiatu powinni działaś na jednym i tym samym systemie a nie każdy sobie po swojemu bo to do niczego dobrego nie doprowadzi.
Dowiedz się na jakim alarmowaniu działają inne jednostki w waszym powiecie i załóżcie taki sam.
Teraz działa to automatycznie z komputera gdzie wszystko jest rejestrowane a takie coś że każdy będzie miał inny sposób alarmowania wprowadza tylko zamieszanie na PSK.
Ja jestem zdania że wszyscy w obrębie powiatu powinni działaś na jednym i tym samym systemie a nie każdy sobie po swojemu bo to do niczego dobrego nie doprowadzi.
Dowiedz się na jakim alarmowaniu działają inne jednostki w waszym powiecie i załóżcie taki sam.
-
Topic author - Posty: 4
- OSP (gm., woj.): Tuchów, małoplska
No a jak gmina nie chce Ci dać na to kasy? I kombinujesz za własne pieniądze? Widzę, że masz pomysły jak Ci co siedzą u samej góry i wymyślają nam coraz to nowsze szkolenia i wymagania bez nakładów pieniężnych.
A powiedz mi jak wg Ciebie wygląda alarmowanie jednostek OSP które nie maja DSP-50? Zaskoczę Cię nie dzwonią łańcuchem tylko właśnie telefonem do naczelników.
A powiedz mi jak wg Ciebie wygląda alarmowanie jednostek OSP które nie maja DSP-50? Zaskoczę Cię nie dzwonią łańcuchem tylko właśnie telefonem do naczelników.
No to zależy od PSK
na naszym ternie jednostki które nie posiadają selektywnego wywołania już od dłuższego czasu nie wyjeżdżają bo... nikt do nich nie dzwoni.
Nic nie wymyślam tylko mówię, zapytaj najpierw w PSK czy będą w ten sposób Was alarmowali. Jeśli tak to możecie wejść w takie coś.
na naszym ternie jednostki które nie posiadają selektywnego wywołania już od dłuższego czasu nie wyjeżdżają bo... nikt do nich nie dzwoni.
Nic nie wymyślam tylko mówię, zapytaj najpierw w PSK czy będą w ten sposób Was alarmowali. Jeśli tak to możecie wejść w takie coś.
To jaki wy macie system powiadamiania? u nas powiat jest objęty jednym systemem. Wszystko idzie komputerowo. I jest to dobry system. Dyżurny wprowadza jednostkę do konkretnego zdarzenia i zaraz dostajemy smsy. Od wprowadzenia do dostania smsa mija nie cała minuta.