Potrzebna pomoc? Konwerwacja sprzętu....

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
kulek44
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Golczewo,zachpom
Status: Offline

Potrzebna pomoc? Konwerwacja sprzętu....

Post autor: kulek44 »

Witam serdecznie, Druhów,Druhny zwracam się z prośbą-zapytaniem w jaki sposób konserwujecie,oczyszczacie swoje pociechy zwane pojazdami pożarniczymi.. Szukam jakiś ciekawych ,dobrych, nawet i domowych sprawdzonych pomysłów na mycie powierzchni metalowych-stal nierdzewna, aluminium czyli.... Nasze kochane blachy ryflowane i nie tylko,bo również profile... Zna ktoś może skuteczny pomysł? Jeżeli tak prosił bym o opinię! A w skrócie, od roku mamy używanego Iveco Magirus sprowadzonego z Niemczech i nie jest on igiełką pod względem czystości jaki go dostaliśmy.... Felgi zarośnięte wręcz płynem hamulcowym... i innymi ulicznymi odpadami ale tutaj daliśmy sobie radę.. Teraz pora na walkę z zabudową... A odnośnie smarami,olejami,grubymi nie znajomego pochodzenia osadami na stali nierdzewnej jak i aluminium... Chcielibyśmy go wraz z ustawieniem sprzętu przy okazji wyczyścić do stanu w jakim go fabryka wydała ;P dorzucam zdjęcie na pocieszenie oka. Licze na szybką odowiedź ! Pozdrawiam Kulek
Obrazek
www.golczewo.osp.org.pl "Bo życie poświęcone innym jest warte przeżycia"- Admin Serwisu OSP Golczewo

rv.rad
OSP (gm., woj.): Dębowiec, Podkarpacie

Re: Potrzebna pomoc? Konwerwacja sprzętu....

Post autor: rv.rad »

Polecam detergent do mycia pojazdów do rozcieńczania, nazwy nie pamiętam. Można go dostać w sklepach motoryzacyjnych lub marketach budowlanych. Dobrze rozpuszcza oleje, smary i inne.
Należy umyć tym za pomocą szczotki, a później przydatna by była myjka z gorącą wodą. U nas sprawdzonym sposobem jest też szybkie natarcie do spłukiwania :)
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Post autor: Intercooler »

Owszem, również gdy czyściliśmy silnik LandRovera moooocno zabrudzony kupowałem jakiś detergent do rozcieńczenia, baniak 5l 40zł, w hurtowni InterCars. Będę dziś w remizie to jeżeli jeszcze znajdę ten pojemnik to przepisze nazwę. Co do takiej codziennej pielęgnacji polecam produkty firmy K2, sam ich używam i są rewelacyjne. Pozdrawiam.
Obrazek

Topic author
kulek44
OSP (gm., woj.): Golczewo,zachpom

Post autor: kulek44 »

Na temat produktów k2 znam znam,bardzo dobre ,Acz kolwiek najpierw musze doprowadzić do stanu takiego by dało rade to pielęgnować ;) Z tego co słyszałem dobrze sprawdzają się substancje z dodatkiem fluoru bez dodatku sodu... xd
www.golczewo.osp.org.pl "Bo życie poświęcone innym jest warte przeżycia"- Admin Serwisu OSP Golczewo
Awatar użytkownika

Intercooler

Obrazek

Nie jest do rozcieńczania, przelewasz sobie do jakiegoś pojemnika np. po płynie do szyb żeby łatwiej było nanieść na powierzchnie, czekasz pare minut i najlepiej pod ciśnieniem zmywasz. Oczywiście dla uzyskania lepszego efektu możesz powtórzyć operacje lub pomóc sobie jakąś szczotką ale zachowując środki bezpieczeństwa bo jest drażniący. Ja tym czyściłem cały silnik bez pominięcia żadnej części, efekt bardzo dobry jak za taką cene, niczemu nie zaszkodziło.
Obrazek
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

Intercooler pisze:Obrazek

Nie jest do rozcieńczania, przelewasz sobie do jakiegoś pojemnika np. po płynie do szyb żeby łatwiej było nanieść na powierzchnie, czekasz pare minut i najlepiej pod ciśnieniem zmywasz. Oczywiście dla uzyskania lepszego efektu możesz powtórzyć operacje lub pomóc sobie jakąś szczotką ale zachowując środki bezpieczeństwa bo jest drażniący. Ja tym czyściłem cały silnik bez pominięcia żadnej części, efekt bardzo dobry jak za taką cene, niczemu nie zaszkodziło.

K2--ACRA
usuwa (prawie) wszystko
Awatar użytkownika

Intercooler

Darek-Naczelnik pisze:

K2--ACRA
usuwa (prawie) wszystko

Tego używałem do drobniejszych zanieczyszczeń silnikowych na GCBA, też dobrze czyści. Do silnika Landka potrzebowałem jednak większej ilości i zdecydowałem się na ten preparat który tu wkleiłem i też się opłacało :)
Obrazek

bobson
OSP (gm., woj.): MOSP Kowal gm. Kowal woj. kuj-pom

Post autor: bobson »

Kupujcie dimera. myje sie nim wszystko wedle instrukcji od samochodow poprzez wagony do posadzek w masarniach i cystern do mleka. na smarach az babluje. 2kg cena 38zloty. jest to dwuskladnikowy preparat mieszasz i rozcieczasz. z doswiadczenia wiem ze proporcja 1:5 zmywa wszystko:) polecam
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Post autor: strazak102 »

Ja do mycia aluminium używałem środka do tego przeznaczonego. Nazwy nie znam bo miałem go od kolegi. Ale jest to również bardzo mocny środek chyba na bazie lekkiego kwasu. Rolety w samochodzie wyczyściłem idealnie, jak by z fabryki wyszły. Ale blachę ryflowaną w pracy też tym myliśmy i daje radę. Jedynie co mogę powiedzieć to strasznie śmierdzi i jest koloru czerwonego. Przy odpowiedniej proporcji przetrze się trochę szczotką i puszcza wszystko.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat