Która motopompa pływająca jest lepsza?

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
Gracjanosss
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Krasna Góra, gm. Niemodlin, woj. Opolskie
Status: Offline

Która motopompa pływająca jest lepsza?

Post autor: Gracjanosss »

Witam! Chcemy zakupić do naszej OSP motopompę pływającą :D . Mamy do wyboru: Niagara 1, Niagara Max i Posejdon. Co sądzicie o tych motopompach? Którą polecilibyście do zakupu? Jeśli macie u siebie którąś z wyżej wymienionych motopomp to opiszcie jak funkcjonują i czy są jakieś problemy techniczne. Z góry dziękuję.

karol1118

Re: Która motopompa pływająca jest lepsza?

Post autor: karol1118 »

od kilku lat mamy Niagere 1 i w sumie nie pracowała więcej niż 50 godz. żadnych problemów nie było
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

dzidzi998

Post autor: dzidzi998 »

15 lat używamy NIAGARE 1 i zero problemów - polecam

kulek44
OSP (gm., woj.): Golczewo,zachpom

Post autor: kulek44 »

Witaj, powiem Ci tak jeśli chodzi o posejdona ponieważ moja jedostka obecnie go posiada to nie mamy na co narzekać. Aczkolwiek minusem jest to że jest podłużna i gdzieniegdzie utrudnia jej zwodowanie (np. piwnice). Natomiast jeśli chodzi o jej działanie nie narzekam, mamy ją juz z 3 lata i póki co nie było żadnych awarii. Niagara sama w sobie też nie jest zła, ale w końcu jej żywot dobiegł końca i była jakaś awaria ,bo co chwile gasła-przeszła jako "fant" to naszych partnerskiej jednostki FF Joachimsthal ;)
www.golczewo.osp.org.pl "Bo życie poświęcone innym jest warte przeżycia"- Admin Serwisu OSP Golczewo

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Jak czytam/słyszę o pompowaniu motopompą pływająca piwnic to zawsze się zastanawiam ilu jeszcze musi zginąć, żeby dotarło, że ta motopompa do tego nie jest przeznaczona.

Zapraszam do lektury, dodam tylko, że to nie jedyny taki wypadek w Polsce:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/ku ... omosc.html

kulek44
OSP (gm., woj.): Golczewo,zachpom

Post autor: kulek44 »

Wiesz tu nie chodzi o same piwnice, jestem świadomy działania inżektoru tak jak i działania niagary. Podałem przykład jeśli chodzi o wymiary. Po za tym jeśli miałbyś takie sytuacje jak u nas popowodziowe to 2x niagar nie mamy. Pozdrawiam :)
www.golczewo.osp.org.pl "Bo życie poświęcone innym jest warte przeżycia"- Admin Serwisu OSP Golczewo

ospstrzekęcino
OSP (gm., woj.): Świeszyno, Zachodniopomorskie

Post autor: ospstrzekęcino »

Witam

Chciałbym poznać opinie druhów na temat 2 modeli Niagary- Niagary Max i Niagary 1. Generalnie chodzi mi o doświadczenia z silnikiem. W wersji Max jest silnik Briggs&Stratton seria 850 o mocy 6,3 Kw, a w Niagarze 1 jest silnik Honda Honda GXV 160 K 1A/N 15 4,0 Kw- Jest ktoś w stanie wyrazić swoją opinię o w/w silnikach ?

Miałem w Jednostce Niagare z silnikiem Hondy i w zeszłym roku się rozsypała, koszt naprawy 2700 zł więc kupujemy nową. No i teraz mam dylemat !

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat