Wyciąg spalin w garażu

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Topic author
Intercooler
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie
Status: Offline

Wyciąg spalin w garażu

Post autor: Intercooler »

Witam,

malujemy garaże w naszej remizie i myślimy o wyciągu spalin z Jelcza, ponieważ czasem lubi puścić dymka przy odpalaniu, raz że to wszystko się odbija na suficie, dwa śmierdzi i ten smród wsiąka w ubrania etc. Teraz zwracam się do Was o poradę. Chcemy żeby puścić sufitem rure jakąś zwykłą to tylnej ściany, tam przekłuć się i zrobić kratke z wentylatorem. Natomiast na 2 końcu jakąś sprężystą rurę żeby podpiąć pod rurę wydechową. Macie takie coś u siebie? Robliście kiedyś takie coś sami? Czekam na jakieś podpowiedzi, jak i z czego zrobić to w rozsądnej cenie i żeby spełniało swoją rolę. Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika

kamil237

Re: Wyciąg spalin w garażu

Post autor: kamil237 »

Zrobiliśmy coś takiego u siebie jakiś rok temu i do tej pory sprawdza się bez zarzutu. Koszt około 50 zł na 1 wóz.
Elementy potrzebne do wykonania:
Rura PCV 80 (taka szara do kanalizacji) wyprowadzona pod sufitem do wyjścia kratki wentylacyjnej podwieszona co kawałek na naciągniętej linie stalowej, do tego rura spiro (taka srebrna aluminiowa kupiona za grosze do rozprowadzenia np. gorącego powietrza z kominka, jak się kiedyś zniszczy to ją tanio wymienicie i znowu posłuży np. 3 lata) po całej długości wzmocniona przy pomocy "duct tape" bo lubi pękać i się "przepalać" a to skutecznie temu zapobiega, do tego jak najlżejsza stalowa nakładka (robiona na konkretny wymiar) którą nakładasz na wydech. Wszystko wzmocnione, zabezpieczone stalowymi odciągami tak, że przy wyjeździe całość sama się "zrywa" Mamy to u siebie i na prawde sprawdza się w 100%. Wcześniej przy uruchamianiu w garażu można było tak na prawdę tylko w aparatach śmigać a teraz jest super. Praktycznie 0 spalin...
PS. Nam żaden wentylator nie był potrzebny, samochody same to bez problemu wydmuchują na zewnątrz.
Jakbyś chciał jakieś fotki to służę pomocą :)
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

Topic author
Intercooler

Jeżeli masz możliwość to poproszę te fotki, przydadzą się ;) Dzięki
Obrazek

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

wrzuć tutaj fotki :) ja też chętnie zobaczę:)
Awatar użytkownika

kamil237

P280712_10.59.jpg
P280712_10.59.jpg (214.13 KiB) Przejrzano 6939 razy
P280712_11.00.jpg
P280712_11.00.jpg (202.99 KiB) Przejrzano 6939 razy
P280712_11.00_[01].jpg
P280712_11.00_[01].jpg (223.33 KiB) Przejrzano 6939 razy
Awatar użytkownika

kamil237

P280712_11.02.jpg
P280712_11.02.jpg (232.07 KiB) Przejrzano 6939 razy
P280712_11.01.jpg
P280712_11.01.jpg (245.88 KiB) Przejrzano 6939 razy
P280712_11.01_[01].jpg
P280712_11.01_[01].jpg (189.5 KiB) Przejrzano 6939 razy
Awatar użytkownika

wujo2010

Post autor: wujo2010 »

Kamil 237 , napisz mi dokładnie co to za taśma " duckt tape "? bo u mnie akurat jest tylko 1,5m rura spiro, od tłumnika prosto przez ściane na dole . Na zewnątrz, na dworze oczywiście metalowa kratka. Ale tą rure chcialbym lepiej zabezpieczyć. Pozdro :)
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

wujo2010 pisze:Kamil 237 , napisz mi dokładnie co to za taśma " duckt tape "? bo u mnie akurat jest tylko 1,5m rura spiro, od tłumnika prosto przez ściane na dole . Na zewnątrz, na dworze oczywiście metalowa kratka. Ale tą rure chcialbym lepiej zabezpieczyć. Pozdro :)
Masz w CASTORAMIE. Taka specjalna, wzmocniona. Wybieram się po południu do remizy, to popstrykam jak to mamy u siebie. Troszkę inaczej jak u KAMILA237, ale też patenciarsko. :D

http://www.selena.pl/cms/?__page_id=240

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

wujo2010 pisze:Kamil 237 , napisz mi dokładnie co to za taśma " duckt tape "? bo u mnie akurat jest tylko 1,5m rura spiro, od tłumnika prosto przez ściane na dole . Na zewnątrz, na dworze oczywiście metalowa kratka. Ale tą rure chcialbym lepiej zabezpieczyć. Pozdro :)
To ta sama, której uzywał MacGyver :)
Awatar użytkownika

wujo2010

Post autor: wujo2010 »

W OSP MacGyver\ów potrzeba :D

kacper93
OSP (gm., woj.): Troszyn Polski (gm. Gąbin, woj. Mazowieckie)

Post autor: kacper93 »

Podobnie mają wszystkie warsztaty samochodowe jakie znam.
W warsztatach przy podnośnikach jest przeważnie rurka PCV do której mechanicy podłączają kawałek rurki (wydech <-> rura pcv). Rura PCV idzie z dołu do góry i wyprowadza gdzieś dalej spaliny.
Inny patent jaki widziałem w warsztatach to jakaś gruba dość sztywna rura o średnicy takiej żeby można było ją nałożyć na rurę wydechową i żeby z niej nie spadała. Drugi koniec wystawiany był za drzwi garażowe.
OSP Troszyn Polski
Polska -> woj. Mazowieckie -> powiat Płocki -> gmina Gąbin -> Troszyn Polski
Obrazek
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Post autor: Artur »

W naszym garażu też wykonałem jakieś 10 lat temu podobny wyciąg spalin. Do rury PCV 100 podłączyłem dodatkowo wentylator turbinowy na 230V a w ścianie jest mały wentylator do wyciągu jak w mieszkaniu też na 230V. Wentylator połączony z rurą PCV jest przy posadzce natomiast do wentylatora jest podłączony wąż W-110 który już nie nadawał się do użycia w akcji. Rurę wydechową w naszym GBA (Star 244) przerobiłem by koniec jej wychodził za osią tylną przy końcu samochodu. Wszystko jest załanczane za pomocą przycisku dzwonkowego a w obwodzie jest zamontowany wyłącznik czasowy jak na klatce schodowej w bloku. Od czasu gdy to zrobiłem nie ma już problemu ze spalinami w garażu i człowiek się nie dusi nimi. Wszystko co trzeba było zakupić łącznię z rurą wydechową to koszt około 200zł natomiast fabryczny wyciąg spalin to kwota od 3200zł dla przykładu cennik http://www.supron1.com.pl/docs/wyciag-spalin.pdf
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika

Topic author
Intercooler

Ja jeszcze myśle nad jakimś patentem aby wyciąg odpinał się od rury zaraz przy bramie. Pasowałaby więc jakaś szyna, albo coś w tym stylu.
Obrazek
Awatar użytkownika

Topic author
Intercooler

Odświeżam temat. Mam na zakup wyciągu 3400zł. Polecicie coś? Wiadomo że szynowego pewnie nie kupie. Ale stacjonarny by wystarczył.
Obrazek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat