Nieaktualne ogłoszenie`

Awatar użytkownika

kamil237
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: Okazja !! Nowy hełm KZPT Calisia AK 10

Post autor: kamil237 »

@Labedx koledze prawdopodobnie chodzi o to bezsensowne porozumienie:
W dniu 1 grudnia 2010 roku zostało podpisane porozumienie pomiędzy Związkiem Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie, ul. Oboźna 1, reprezentowanym przez Zarząd Wykonawczy ZOSP RP a Komendą Główną Państwowej Straży Pożarnej w Warszawie, ul. Podchorążych 38 reprezentowaną przez Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej gen. brygadier Wiesław Leśniakiewicz określające min. wygląd środków ochrony indywidualnej dla strażaków OSP.

Na mocy porozumienia dokumentem regulującym wymagania techniczne, wygląd zewnętrzny, w tym kolorystykę i oznakowanie środków ochrony indywidualnej dla strażaków OSP z wyjątkiem hełmów będzie zarządzenie nr 9 Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej w sprawie wzorców oraz szczegółowych wymagań, cech technicznych i jakościowych przedmiotów umundurowania, odzieży specjalnej i środków ochrony indywidualnej użytkowanych w Państwowej Straży Pożarnej z dnia 5 lutego 2007 roku Dziennik Urzędowy KG PSP z dnia 23 października 2009 roku.

Oznacza to, że dla OSP obowiązuję następująca kolorystyka:

Ubrania specjalne- ubranie ciemnogranatowe lub czarne z taśmami fluorescencyjnymi żółtymi i odblaskowymi -srebrnymi , usytuowanymi poziomo.

Kominiarki-kolorkości słoniowej lubbiały

Rękawice –kolor ciemnogranatowy lubczarny , mogą być oznakowane taśmami odblaskowymi- srebrnymi i fluorescencyjnymi- żółtymi.Taśmy można stosować wyłącznie na wierzchniej części rękawic, pośrodku powierzchni zakrywającej śródręcze.

Kolorystyką hełmów zgodnie z porozumieniem jest:

a) hełm czerwony -dla PSP
b) hełm biały-dla OSP
http://www.zosprp.pl/?q=content/podpisa ... p-a-kg-psp

Jak się człowiek nudzi to wymyśla różne głupoty...
ZG ZOSP RP i KG PSP najwidoczniej się nudzą.

Twoje rękawice też odpadają: :lol:
Labedx pisze:Rękawice Askö Grip Ultra - kolor czerwony i seledynowy - 90 zł/parę + wysyłka - mogą być?

Obrazek
Obrazek
:twisted:
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

Labedx pisze:Proszę o podstawę prawną do tego?
Bo bzdurą jest to co napisałeś!
No i kto tu pisze bzdury.

Labedx
OSP (gm., woj.): Wołczyn (gm. Wołczyn woj. Opolskie)

Post autor: Labedx »

To ja się pytam co to ma wspólnego z OSP nie będącą w KSRG będącą osobnym bytem prawnym? Jeśli chodzi o OSP będące w Systemie na mocy umowy między Prezesem, Burmistrzem/Wójtem a KG jesteś zobowiązany wobec Rozkazów z KG , natomiast OSP nie będąca w systemie jako będąca osobnym bytem prawnym ma w tym temacie nadal dowolność! Byle by tylko dany sprzęt posiadał stosowne dopuszczenia. "Ktoś mi coś każe?! Jakim prawem? Ja sam o sobie stanowię!"
Jeśli chodzi o OSP systemowe dotyczy jej w/w dokument oczywiście - ale to co z niego wynika wynika w zdecydowanej większości z WTU dla poszczególnych pozycji.

Ponadto sam temat hełmów z uwagi na dwa sprzeczne dokumenty do 2010 jest o tyle zawiły, że przez szereg lat OSP kupujące hełmy koloru białego kupowały hełmy praktycznie bez dopuszczenia, ponieważ WTU dot. hełmów mówiło jasno, aby hełm być dopuszczony do używania w jednostkach ochrony przeciwpożarowej (czyt. dostać świadectwo dopuszczenia z Józefowa) MUSI być koloru czerwonego. Wynikało to z rozporządzenia z MSWiA, natomiast w tym wypadku Rozkaz KG dot. gospodarki oznaczania itp (mówiący z OSP białe, PSP czerwone) nie był w mocy w temacie hełmów - jako sprzeczny z dokumentem wyższej rangi.

W temacie rękawic. Oczywiście że te rękawice nie mają świadectwa dopuszczenia - nie ukrywam tego. Ale jeśli ktoś chce takie kupić - to ja mu tego zabraniać nie będę - ponieważ używam takich i wiem że z czasem pojawi się WTU w rozporządzeniu MSW dla rękawic do ratownictwa technicznego i kolejna kategoria z wykazem wydanych świadectw na stronie CNBOP.
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

Labedx pisze:Proszę o podstawę prawną do tego?
Bo bzdurą jest to co napisałeś!
Jeśli jesteś strażakiem to powinieneś wiedzieć o tym :D , ale widzę że chyba handlarzem :lol: , jak tu wpisałeś ten post to i pewnie masz dostęp do Google więc wpisz sobie hasło jakie uważasz a na pewno znajdziesz wszystko o hełmach o certyfikatach i o ich okresowej przydatności / użytkowaniu :arrow: Sposób znakowania wyrobów posiadających świadectwo dopuszczenia CNBOP opisuje § 17 rozporządzenia MSWiA (Dz. U. Nr 143 poz. 1002 z późn. zm.). :!: więc prosze czytankę :roll:
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

Labedx

GLM to jakiś żart?! Znam to rozporządzenie bardzo dobrze - z resztą piszę o nim w poprzednim poście kilka razy - i powiem Ci szczerze że nie mam zielonego pojęcia co ma do tego wskazany przez Ciebie paragraf.

slawek.998

Kolego Labedx - BYTY PRAWNE - czy ty wogóle wiesz o czym piszesz. Różnica pomiędzy OSP z KSRG a OSP z poza systemu jest w zasadzie tylko taka że ta pierwsza otrzymuj dotacje z ZG a jeżeli chodzi o wyszkolenie i wyposażenie to niema żadnej różnicy.

Labedx

no cóż - ja swoje - Ty swoje. Różnica jest zdecydowanie większa niż to o czym wspomniałeś - w kwestii odpowiedzialności również. A co do samej dotacji (bo rozumiem, że mówisz o tej raz w roku przyznawanej kwocie z którą zawsze są problemy), to na pewno nie jest to dotacja z ZG.

slawek.998

No właśnie - OSP do której należe jest zrzeszona w ZOSP RP i podlega min. przepisom ustawy ppoż. a ty jesteś " osobnym bytem prawnym " niepodległym nikomu.

Labedx

Obowiązuje Cię ustawa o ochronie przeciwpożarowej - a w związku z tym jeśli chodzi o Twoje wyszkolenie to tak jak napisałeś wcześniej - dotyczy Cię obowiązujący program szkolenia dla członków ochotniczych straży pożarnych i nie tylko! Rozporządzenie o KSRG oraz np. Zasady Organizacji RatWys w KSRG nakładają na wytypowane OSP dodatkowe szkolenia, których strażak będący członkiem jednostki nie systemowej po prostu nie będzie mógł odbyć. Więc nie jest DOKŁADNIE to samo! W kwestii wyposażenia - podobnie- nie jest DOKŁADNIE to samo - jest to PRAKTYCZNIE to samo co w przypadku jednostek systemowych. To w czym chodzimy, a dokładniej to w czym powinniśmy być ubrani podczas działań, to czym działamy itp opisuje załącznik do rozporządzenia o którym zostało napisane powyżej, a właściwie załącznik nr 2 do tego rozporządzenia. Są to Wymagania Techniczno Użytkowe (WTU). I jeśli mówimy o Ubraniu Specjalnym jasno zostały określone wzory, kolory itp - podobnie z rękawicami (co z resztą bardzo ogranicza wprowadzenie porządnych rękawic na rynek), kominiarki (na całe szczęście został usunięty zapis mówiący o konieczności zastosowania koloru kości słoniowej aby kominiarka dostała świadectwo dopuszczenie) i też hełmów. W poprzednim wydaniu w/w załącznika w była poruszona kwestia koloru hełmu. Mianowicie aby hełm mógł dostać świadectwo dopuszczenia CNBOP miał być koloru czerwonego, natomiast rozkaz KG mówiący o oznakowaniu itp mówił o podziale OSP białe - PSP Czerwone. Rozkaz został, z WTU zapis zniknął. I całe szczęście, ponieważ 99% (strzelam) hełmów w OSP kupiło hełmy koloru białego - co tak na prawdę nie powinno mieć miejsca! Na szczęście od kwietnia 2010 zostało to naprawione. Teraz podsumowując. OSP - tak jak napisałeś wcześniej obowiązuje ustawa o ochronie przeciwpożarowej - w związku z czym obowiązuje Cię stosowanie sprzętu BEZPIECZNEGO, czyli takiego jaki uzyskał świadectwo dopuszczenia. A tam nic o kolorze hełmu nie ma ( z resztą zapis w kwestii kominiarek również zniknął)- w przeciwieństwie do np. koloru Ubrania ubrania specjalnego. A rozkaz KG i porozumienie z ZG w tym wypadku do nie systemowej OSP się ma tak jak wydanie rozkazu szefa Coca Coli do podrzędnego pracownika Pepsi.
I teraz kwestia odpowiedzialności. Przeczytaj Rozporządzenie o KSRG - teraz wypierdziel większość - tyle dotyczy jednostki nie systemowej!
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

nie wypowiadam się juz w tym temacie bo to nie ma najmniejszego sensu dalej to drążyć , staje się nudne, moze ktoś sobie nosić zielone , żółte i pomarańcz owe hełmy :lol: tylko doprowadza to skłócania forumowiczów w swoich poglądach , a tu chyba nie chodzi o to :?:
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

slawek.998

Kolego Ladebx nie podniecaj się za bardzo. Każdy zorientował się o co mi chodzi.To co ci napisałem było wielkim skrótem tego co powinienem napisać. Nic nie wspomniałem o wytycznych JOT a to też niezła lektura.Nie będe jednak z tobą dalej polemizował na te tematy bo masz swój świat , swoje klocki i interes w tym co robisz. Pozdrawiam.

Labedx

Widzisz, interes mam w temacie który nie obejmuje tego o czym teraz mówimy. Nie ukrywam, że zdecydowana większość sprzętu który sprzedałem nie jest sprzętem którego dotyczy badanie w Józefowie lub po prostu jest to sprzęt którego producent w interesie tego nie ma. Nie rozmawiamy tutaj o rękawicach o których ktoś napisał wyżej, bo jasno powiem - rękawice świadectwa z tej dziwnej instytucji z Józefowa nie mają.
Jestem strażakiem, nie handlarzem, ani cyrkowcem i nie jestem tutaj po to żeby komuś sprzedać coś czego ktoś kupić nie chce. Jestem strażakiem, a to że od czasu do czasu mam na zbyciu rękawicę czy latarkę nie jest powodem przez który nie byłbym dla Was partnerem do dyskusji, a temat sprowadzony jedynie do zarzutu wepchnięcia strażakowi bylejakiego towaru.

Mnie po prostu wk****a wciskanie ludziom CIEMNOTY, żeby potulnie siedzieli lub kupili to co powinni kupić kogoś zdaniem. I to nie jest tylko temat hełmów - choć samymi hełmami bardzo się interesuję - ale takich absurdów jest masa - nie tylko w OSP, ale i w PSP.
Ostatnio zmieniony wt 08 sty 2013, 20:47 przez Labedx, łącznie zmieniany 1 raz.

slawek.998

Ze jest masa wk.........ch absurdów to dobrze o tym wiem ale jest też masa durnych przepisów, wytycznych, i tym podobnych wymysłów naszych władz do których nawet niebędąc w KSRG musimy się podporządkować.

maciek998
OSP (gm., woj.): pow. kaliski, woj. Wielkopolskie

Post autor: maciek998 »

Panowie czerwonych hełmów OSP może również używać. Wiadomo nie które PSP zabronily tego, ale mam wiele znajomych m.in: z województwa Małopolskiego, Mazowieckiego, Dolnośląskiego, Pomorskiego i nikt tam nic nie mówi i noszą czerwone hełmy.

Topic author
florek998

Post autor: florek998 »

Panowie hełm za 280 zł cena !!!!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat