Szukam dobrej obrabiarki do drewna

Topic author
ochotnicki
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Szukam dobrej obrabiarki do drewna

Post autor: ochotnicki »

Cześć, mam w sumie dosyć nietypowe pytanie, ale widzę, że tutaj ogólnie piszecie o sprzedarzy różnych rzeczy, więc mam nadzieje, że i moje pytanie tu pasuje :wink: . W każdy, bądz razie jestem w poszukiwaniu dobrej obrabiarki do drewna. Już próbowałem pare chińskich, ale one były szczerze powiedziawszy do kitu. Nie mogę się jakoś zorientować, gdzie w Polsce można znaleść takie maszyny. Wszędzie, gdzie patrze znajduje tylko maszyny z zagranicy. Czy u nas wogóle się nie produkuje tego typu maszyn? Orientujecie się? Możecie mi może podać pare nazw firm, które specjalizują się w tej dziedzinie? Dzięki z góry! :P
Awatar użytkownika

michanio

Re: Szukam dobrej obrabiarki do drewna

Post autor: michanio »

Ciężko o obrabiarki naszej produkcji :D w moim zakładzie postawiliśmy na obrabiarki firmy Altendorf i Okoma. solidne obrabiarki. Nie pchaj się w chińszczyzne, włoskie i francuskie maszyny. 2 lata temu zakupiliśmy do zakładu formatówkę z chin, co prawda 15 tysięcy za nowość i 2 lata gwarancji ale po 4 miesiącach wysiadły rolki na wózku a po roku wałek podcinaka się rozleciał. na koniec silnik padł a że nerwa mieliśmy niezłego wyrzucilśmy na złom ten wynalazek. na szybkości kupiliśmy kolejną co prawda 15 letnią formatówke altendorfa ale maszyny są super. nie ma problemu z ewentualnymi częściami a nawet jeśli jej nie dostaniesz to są one tak proste w budowie że pierwszy lepszy zakład mechaniczny wytoczy różne wałki itp itd :D włoch i francuz to tak jak im wyjdzie, raz dobra masyzna raz zła ale serwis mają bardzo słaby. znajomy kupił włoskie CNC. gdy padł mu komputer to serwisant leciał z samych włoch... komedia ale takie realia...

najstarsza maszyna u mnie to 16 głowicowe centrum obróbcze okoma do drzwi zewnętrzych, ma 38 lat. zero luzów i problemów. najnowsza natomiast to formatówka altendorf z automatycznym ustawieniem culag, kąty cięcia i podcięcia. do ostatecznych cięć wspaniała sprawa :D tak wiec z ręką na sercu polecam ci wszelkie produkty altendorf i okoma. nie ważne czy ma 2 lata czy 50. aby nie miała luzów to posłuży ci bardzo długo :)

banan998
OSP (gm., woj.): węgorzyno zachodniopomorsie

Post autor: banan998 »

udaj się do Poznania na targi DREMA Międzynarodowe Targi Maszyn i Narzędzi dla Przemysłu Drzewnego i Meblarskiego lub DREMA SILESIA Targi Maszyn i narzędzi do Obróbki Drewna. tam napewno coś dla siebie znajdziesz ciekawego.

Topic author
ochotnicki

acha, super, wielkie dzięki za wasze rady! Skorzystam z nich chętnie, a kiedy są te targi, jeśli mogę spytać? A co do Altendorfa, to chyba też nie jest polska maszyna, co? Nazwa brzmi w każdym bądz razie niemiecko :P . A powiedzcie, czy słyszeliście już może kiedyś o felderze? Też podobno austriacka firma, ale mają siedzibe u nas.
Awatar użytkownika

michanio

no Altendorf solidna niemiecka maszyna :D jak mercedes :D co do Feldera nie miałem okazji pracować na maszynach tej firmy więc Ci nie pomogę. A tak ogólnie to maszyna musi wyglądać solidnie. wszelkie dodatkowe stoły robocze czy przedłużenia stołów muszą być mocowane na porządne śruby i uchwyty a nie jak w chińczykach na zatrzaski :D więc solidnie zbudowana maszyna z brakiem luzów na wałkach i ruchomych blatach i śmigasz jak trzeba :)

Topic author
ochotnicki

no to raczej takie są maszyny od feldera, w sumie to też nie jest czysto polska firma, tylko pochodząca z Austrii, czyli też napewno porządna (co nie znaczy, że Polacy nie potrafią! :wink: ). Może jak sobie spojrzysz na ich stronke internetową, to będziesz mógł więcej na ten temat powiedzieć? Na felder.pl. A tak ogólnie, to co sądzisz o maszynach używanych? Opłaca się takie kupować? :P

maciek998
OSP (gm., woj.): pow. kaliski, woj. Wielkopolskie

Post autor: maciek998 »

Znajomy ma za nie całe 2000 zł, jest stolarzem.
Awatar użytkownika

straż559[S]
OSP (gm., woj.): Warszowice pawłowice śląskie

Post autor: straż559[S] »

Awatar użytkownika

michanio

no nie wyglądają źle :D Musiałbyś udać się na jakieś targi i tam porozglądać się na stanowiskach ze sprzętem używanym. porozmawiać tam najlepiej z inny,mi stolarzami co pracują na tych maszynach bo sam osobiście nie obrabiałem na felderze więc nie wypowiem się an ich temat :)(

Topic author
ochotnicki

z tym chyba nie powinieneś mieć żadnego problemu, bo o ile wiem, to takie targi czy jakieś wystawy odbywają się dosyć często. Przynajmniej jest tak w żorach, gdzie jest największa filiala feldera. :P Ale daj znać, jak się coś ciekawego dowiesz :D .
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat