Druhu Arturze!artur527 pisze:Tak najeżdżacie koledzy na prezesa i jego mundur. Niedawno zostałem wybrany prezesem ( chociaż nie chcialem to się zarząd uparł ) i może macie rację ale ja naprawde chciałbym postawić nasze OSP na nogi bo w tej chwili praktycznie leżymy, brakuje nam wielu rzeczy łącznie ze szkoleniami.
a o mundurze i ( dystynkcjach których nawet nie ma ) nawet nie myśle bo nie mam czasu na to .
Z całego serca gratuluję Ci nowej funkcji, a przede wszystkim chęci postawienia na nogi swojej Jednostki. Skoro macie problemy finansowe to oczywistą oczywistością jest, że najpierw zaczynamy od uporządkowania swoich wewnętrznych spraw. Najważniejszym przesłaniem OSP jest pomoc innym osobom i to powinniśmy na początku realizować. Jednak symbole, czyli również mundur powinien być szanowany. Jeżeli są możliwości, aby taki mundur zakupić to powinno się to uczynić. Wiadomo nam, że Druh Prezes posiada takowy mundur, ale rozchodzi się o to, że nie poczuwa się do niego. W moich oczach jak i w wielu innych Druh Prezes ubiera mundur tylko w tedy kiedy chce się pokazać, albo utożsamiać ze strażakami przed wyborami. Rzadko można zobaczyć go podpisującego uchwały ZG w mundurze. Często jest tak, że jest jedynym przedstawicielem ochrony ppoż. bez munduru np. na ważnych uroczystościach. Wiemy, że pełni również funkcję Wicepremiera Rządu Rzeczypospolitej Polskiej, jednak nie zawsze występuje w tej funkcji (w tym charakterze). Strażacy-ochotnicy potrzebują przewodnika, swoistego pasterza, a jeżeli on się nie uosabia ze swoim środowiskiem, to powstaje pytanie: dlaczego on jest Prezesem? Dlatego pragniemy, aby Druh Prezes występował w mundurze na każdej imprezie o charakterze strażackim, a nie od święta. O to tutaj chodzi