Szok i niedowierzanie! Oto OSP z KSRG.

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Jarek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Status: Offline

Re: Szok i niedowierzanie! Oto OSP z KSRG.

Post autor: Jarek »

hubertus33 pisze:i taka jednostka jest w KSRG !! a my mamy stara 266 i UAZa zadbany sprzet (oczywiscia przydalo by sie wiecej) na kazdy alarm stawie sie wiecej strazakow niz mozemy zabrac, 40 druhow ma ukonczony kurs podstawowy i prawie wszyscy aktualne badania, liczna MDP, pieniadze z ekwiwalentu zbieramy i kupujemy za nie potrzebyn drobny sprzet a mimo to nie mamy szans na przyjecie w struktury KSRG! jednostki z wielkim gronem ambitnych strazakow powinny zastepowac w systemie takie jak ta! na co oni wydaja pieniadze z dotacji?!

Kurcze, chłopaki, czegoś nie rozumiem... :?:

Jak chcecie zastępować jednostki W KSRG które sobie nie radzą :?:
Nie wyobrażam sobie tego...
przecież Wy możecie być super jednostką ale w zupełnie innym miejscu kraju (co innego gdyby to było w jednej gminie), ale przecież nie możecie np z pomorskiego zastąpić jednostki w podkarpackim bo ta sobie nie radzi...
Ja rozumiem, że są jednostki gdzie jest sprzęt, chęć do działania pokazywana w ilości czynnych i zdolnych do działań strażaków, ale pamiętajcie o kwestii rejonu ;)

Samo włączenie do KSRG reguluje podpisanie porozumienia trójstronnego, jeśli w waszej gminie jest wystarczająco dużo OSP, które potrafią zabezpieczyć p.poż gminę to rozumiem, że wójt/burmistrz nie chcę włączyć was do systemu.
Przecież nie może być tak ze w Polsce zachodniej będzię systemowa OSP w każdej miejscowości a we wschodniej nie będzie żadnej.... Ja z zach-pom na akcję do Zakopca nie jadę! :P

Co do samej OSP widzianej na zdjęciach:
Kontrolerzy z KP powinni ostro się wziąć za zarząd jednostki, przede wszystkim naczelnik na dywanik do KP i niech się tłumaczy! Przypomnieć mu jasno co powinno być zrobione i niech się określi czy chcę się za to wziąć i naprawić zaistniałą sytuację. Jak chce działać to dać mu szansę, jak nie to niech podziękuję i znajdzie inne hobby, mniej odpowiedzialne. Dla przykładu powiem, że ja tak zrobiłem w swojej OSP, poszedłem do naczelnika i powiedziałem mu wprost, czego jako druh oczekuję od dowódcy jednostki, wytknąłem Wszystkie niedociągnięcia i powiedziałem żeby się okreslił. Jak się wypalił to niech nie kandyduję w kolejnych wyborach. Dziś ja go zastępuję...

tak samo OPR :evil: należy się pozostałym druhom i tym w zarządzie i tym zwyczajnym... najważniejszą władzą w OSP jest walne zebranie :!: Co :?: :!: nie widzieli co się dzieje :?: widzieli na bank, nikt nie reagował, nikt nie miał na tyle odwagi by zwrócić uwagę naczelinkowi/przezesowi, że coś tu jest nie tak :?: Nie można obwiniać jednej osoby. OSP to grupa ludzi, to drużyna i wszyscy ponoszą odpowiedzialność za taki stan rzeczy.

Ostro OPR i dać czas na poprawę.

AAAAA.... przypominam, że to wójt/burmistrz -> gmina odpowiedzialne są za utrzymanie zabezpieczenia p.poż gminy. Jest to zapewne jakaś znacząca dla gminy OSP skoro jest w KSRG to się dziwie, że włodarze tak sobie to zlekceważyli. Chodź z drugiej strony znam takie układu Włodarze Gminy/Zarząd OSP: "Ty od nas nie wołaj kasy na OSP a my się Ciebie nie będziemy czepiać" i prywata Kwitnie :cry:

Mam nadzieję, że chłopaki się jakoś ogarną, życzę im powodzenia i otwartych oczu na to jaka na nich spoczywa odpowiedzialność! Wkładając dziś mundur przynoszą wstyd imieniu OSP :(

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

podymacz pisze: Gdy w 2003 roku wszedłem do swojego OSP, byliśmy w bardzo podobnej sytuacji jak Ci panowie.
Najgorsze było to, że nikt sobie nie zdawał sprawy, że taka wegetacja w ogólnym maraźmie, to doga do uśmiercenia OSP.
Gdy zacząłem działać w celu poprawy kondycji swojej OSP, spotkałem się z hasłami, że zgłupiałem, a gdy zostałem w 2006 roku Naczelnikiem stary beton zrobił się jeszcze twardszy i zaczęła się awantura, że chcę zrobić w naszej OSP "Państwówkę". Efekt był taki, że z ówczesnym wice-prezesem złapałem się za szmaty i kto wie co by było, gdyby nikt nas nie rozdzielił.
Kolejne lata, to mozolna praca na rzecz poprawy stanu posiadanego wyposażenia, kampania wśród znajomych na rzecz rekrutacji nowych strażaków, rozwijanie młodzieżówki itp. Nie było łatwo, a i gdyby nie to, że moja żona jest baaardzo wyrozumiałą kobietą, to działalność w OSP przypłaciłbym rozwodem. :o
Mamy jeszcze bardzo dużo do nadrobienia, ale znajdujemy się już w dużo lepszej sytuacji niż przed pięcioma latami. Nasze starania powoli zauważane są też w MSK i nawet troszkę ruszyło w temacie dysponowania nas do akcji.
W latach 2004, 2005 mieliśmy 7-8 wyjazdów w skali roku, a od początku 2011 mamy do tej pory coś koło 15. :P

Wszystko się da, trzeba tylko chcieć a efekty przyjdą na pewno (oczywiście nie od razu).
Druhowie z tamtej OSP są w tej dobrej sytuacji, że w strukturach KSRG już są.
Wpadają dotacje, przekazywany jest sprzęt - trzeba tylko nauczyć się to wykorzystywać. A samochód? Nawet takiego trupka jak ten starek można przywrócić do życia.
Wszystko przed nimi!
i to mi sie podoba ja właśnie wróciłem z akcji gasniczej, to sie w pale nie mieści żeby na 4 wozy w straży nie było 2 zapewnionych kierowców owszem jelcz 6/32 wyjechał odrazu ale man tlf 16 jechal 10 minut dystans 3km po asfalcie bo skrzynia automat i 70 letni dziadzio nie umie. To po ch... wsiada. Żal.pl ale będę walczył z tym:D
pozdro ide spać:D
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

pietruch pisze:
i to mi sie podoba ja właśnie wróciłem z akcji gasniczej, to sie w pale nie mieści żeby na 4 wozy w straży nie było 2 zapewnionych kierowców owszem jelcz 6/32 wyjechał odrazu ale man tlf 16 jechal 10 minut dystans 3km po asfalcie bo skrzynia automat i 70 letni dziadzio nie umie. To po ch... wsiada. Żal.pl ale będę walczył z tym:D
pozdro ide spać:D
Ale o co w ogóle chodzi?! :shock:
Awatar użytkownika

hubertus33
OSP (gm., woj.): Lisów, Skołyszyn, podkarpacie

Post autor: hubertus33 »

Jak chcecie zastępować jednostki W KSRG które sobie nie radzą
Nie wyobrażam sobie tego...
przecież Wy możecie być super jednostką ale w zupełnie innym miejscu kraju (co innego gdyby to było w jednej gminie), ale przecież nie możecie np z pomorskiego zastąpić jednostki w podkarpackim bo ta sobie nie radzi...
Ja rozumiem, że są jednostki gdzie jest sprzęt, chęć do działania pokazywana w ilości czynnych i zdolnych do działań strażaków, ale pamiętajcie o kwestii rejonu
takie jednostki sa w calej polsce. ja to bardziej jako przyklad podawalem bo akurat u mnie w gminie sa 2 jednostki w systemie, Skolyszyn bardzo duza i rozwijajaca sie jednostka i Harklowa ktora tez sobie radzi ale z powodzenie mogli bysmy ich zastapic. ale powiedz mi Jarek czy lepiej zeby sie pieniadze ulatnialy w takiej jednostce czy lepiej wciagnac do systemu inna?? nie mowie ze z drugiego konca polski ale na przyklad z sasiedniej gminy?
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

hubertus33 pisze:
ale powiedz mi Jarek czy lepiej zeby sie pieniadze ulatnialy w takiej jednostce czy lepiej wciagnac do systemu inna?? nie mowie ze z drugiego konca polski ale na przyklad z sasiedniej gminy?
Jak najbardziej masz rację...
Jeśli jest sytuacja taka, że np.
Weźmy przykładowo OSP ze zdjęć - oni sobie nie radzą ale w sąsiedniej Gminie jest OSP nie będąca w KSRG to można by ich zastąpić. Ale należy pamiętać o jednym bardzo ważnym elemencie - Czy ta nowa OSP będzie w stanie zabezpieczyć cały rejon działania? Bo wiesz, ta osp ze zdjęć no załamka, ale będą na miejscu zdarzenia dużo szybciej w swoim rejonie niż nowa osp która będzie miała po prostu dalej.

Dla mnie to wygląda tak:
przynależność do systemu bardziej warunkuje miejsce danej OSP i czas dojazdu w danym rejonie. Celem KSRG było zapewnienie zabezpieczenia terytorium całego kraju. Oczywiście utopijna wizja by było to w miarę jednolicie. Wiadomo, jak Ci sobie nie radzą to coś z tym należy zrobić... ale chyba nie da się przenieść innej OSP w ich rejon działań tak by nie zmienił się czas dojazdu :(
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

Wydaje mi się że jest wymóg że w gminie muszą byś 2 jednostki włączone do KSRG (jesli sie myle to sory). Być może w tej gminie nie mieli lepszej jednostki.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Awatar użytkownika

hubertus33
OSP (gm., woj.): Lisów, Skołyszyn, podkarpacie

Post autor: hubertus33 »

jesli w gminie niema lepszej jednostki od przedstawionej tutaj to nie tylko wladze tej osp ale i gminne sa do wymiany, jak sobie nie radza to trzeba wybrac nowe wladze a okazja jest w tym roku:) Jarek masz racje, czas dojazdu to bardzo wazna sprawa... a najgorsze w tym wszystkim jest to ze ta sytuacja sie nie zmieni bo my na forum to sobie mozemy podyskutowac a wladze problemu nie widza.

mundial

Post autor: mundial »

HEHE samochód dobry do komory :D kilka sekund i już czarno :D
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Kolejne asy z KSRG....
BHP w KSRG [1024x768].jpg
BHP w KSRG [1024x768].jpg (117.3 KiB) Przejrzano 4293 razy

sloikk
OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska

Post autor: sloikk »

żeby u mnie w OSP był chociaż cień nadziei na takie wyposażenie, jak w tej jednostce, to na ostatni guzik bym sam wszystko pozapinał. Powinno się każdą z takich jednostek, walących w ciula postawić w miejscu tych biednych, które walczą w ogóle o przetrwanie, to by może docenili to, co mają :/

leniutek
OSP (gm., woj.): lubelskie lubelskie lubelskie

Post autor: leniutek »

Qj tam podymacz czepiasz się ha ha ha ha ........ u nas (lubelskie)ksrg biega przy akcj w spodenkach letnich i są bardzo ważni a ty czepiasz się janków.---------------------------- POZDRAWIAM CIĘ I
Awatar użytkownika

fido
OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)

Post autor: fido »

w spodenkach a potem, ktoś ginie w trawie, zastanów się czy to takie śmieszne...
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."

fajerman-1

Post autor: fajerman-1 »

jak widzę kolega podymacz lubi tanie sensacje
żałosne to jest i świadczy o twojej kulturze osobistej strazak z OSP szuka tanich sensacji
nie będę komentował poczynań kolego ................
pozdrawiam

fajerman-1

Post autor: fajerman-1 »

dodatki:
http://osp-wieclawice.pl/
- praca na wysokości bez zabezpieczenia - asekuracji kłania sie BHP widzę ze szerszenie to was pkt główny
- zabawa z lina gdzie pełne umundurowanie akcje w koszarowkach pierwsza pomoc bez ochrony osobistej itp to wprawdzie szczególiki lecz najpierw proszę zacząć od siebie a później naśmiewać sie z kolegów dh
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

fajerman-1 pisze:jak widzę kolega podymacz lubi tanie sensacje
żałosne to jest i świadczy o twojej kulturze osobistej strazak z OSP szuka tanich sensacji
nie będę komentował poczynań kolego ................
pozdrawiam
Nie chodzi o tanie sensacje, tylko ciągle wraca temat tego, że jednostki z poza systemu są gorsze, nic nie potrafią i w ogóle powinno się je likwidować, bo tylko OSP w KSRG są najlepsze i powinny wyjeżdżać, itd.
Dodałem więc te przykłady aby wykazać, że niekoniecznie tak jest. Z racji tego że zawodowo też mam bardzo często styczność z wieloma OSP w KSRG wiem że dalekie są od ideału jakim się szczycą.
A że Ciebie też zabolały moje posty? Widocznie jesteś w KSRG i gardzisz pozostałymi. Uwidocznienie patologi u Twoich kolegów musiało Ci uzmysłowić że też nie wszystko gra u Ciebie.

A że praca na wysokości bez asekuracji? Wejdź podejdź koazaczku i asekuruj ratowników bez kombinezonu, którzy siedzą w środku wściekłego roju szerszeni.
I co, śmiejesz się że działamy przy likwidacji tego typu zagrożeń? To typowe dla osób które uważają się za lepsze od innych. Pewnie sam lecisz do remizy tylko jak masz pożar, ewentualnie wypadek. Co tam szerszenie, czy pożar trawy.... od tego są inni - gorsi.
Praca w tym wypadku na wysokości to moja decyzja jako KDR.
Dach miał łagodne nachylenie więc na to zezwoliłem.
Odnośnie działań w umundurowaniu koszarowym - również na to pozwoliłem. Na zewnątrz było ponad 30*C.
Myślę że taka decyzja, jeżeli nawet tak strasznie pogwałciła BHP jest i tak decyzją lepszą niż przyjazd do pożaru traw w krótkich spodenkach!
Ostatnio zmieniony ndz 02 wrz 2012, 19:18 przez podymacz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat