hubertus33 pisze:i taka jednostka jest w KSRG !! a my mamy stara 266 i UAZa zadbany sprzet (oczywiscia przydalo by sie wiecej) na kazdy alarm stawie sie wiecej strazakow niz mozemy zabrac, 40 druhow ma ukonczony kurs podstawowy i prawie wszyscy aktualne badania, liczna MDP, pieniadze z ekwiwalentu zbieramy i kupujemy za nie potrzebyn drobny sprzet a mimo to nie mamy szans na przyjecie w struktury KSRG! jednostki z wielkim gronem ambitnych strazakow powinny zastepowac w systemie takie jak ta! na co oni wydaja pieniadze z dotacji?!
Kurcze, chłopaki, czegoś nie rozumiem...

Jak chcecie zastępować jednostki W KSRG które sobie nie radzą

Nie wyobrażam sobie tego...
przecież Wy możecie być super jednostką ale w zupełnie innym miejscu kraju (co innego gdyby to było w jednej gminie), ale przecież nie możecie np z pomorskiego zastąpić jednostki w podkarpackim bo ta sobie nie radzi...
Ja rozumiem, że są jednostki gdzie jest sprzęt, chęć do działania pokazywana w ilości czynnych i zdolnych do działań strażaków, ale pamiętajcie o kwestii rejonu

Samo włączenie do KSRG reguluje podpisanie porozumienia trójstronnego, jeśli w waszej gminie jest wystarczająco dużo OSP, które potrafią zabezpieczyć p.poż gminę to rozumiem, że wójt/burmistrz nie chcę włączyć was do systemu.
Przecież nie może być tak ze w Polsce zachodniej będzię systemowa OSP w każdej miejscowości a we wschodniej nie będzie żadnej.... Ja z zach-pom na akcję do Zakopca nie jadę!

Co do samej OSP widzianej na zdjęciach:
Kontrolerzy z KP powinni ostro się wziąć za zarząd jednostki, przede wszystkim naczelnik na dywanik do KP i niech się tłumaczy! Przypomnieć mu jasno co powinno być zrobione i niech się określi czy chcę się za to wziąć i naprawić zaistniałą sytuację. Jak chce działać to dać mu szansę, jak nie to niech podziękuję i znajdzie inne hobby, mniej odpowiedzialne. Dla przykładu powiem, że ja tak zrobiłem w swojej OSP, poszedłem do naczelnika i powiedziałem mu wprost, czego jako druh oczekuję od dowódcy jednostki, wytknąłem Wszystkie niedociągnięcia i powiedziałem żeby się okreslił. Jak się wypalił to niech nie kandyduję w kolejnych wyborach. Dziś ja go zastępuję...
tak samo OPR

Ostro OPR i dać czas na poprawę.
AAAAA.... przypominam, że to wójt/burmistrz -> gmina odpowiedzialne są za utrzymanie zabezpieczenia p.poż gminy. Jest to zapewne jakaś znacząca dla gminy OSP skoro jest w KSRG to się dziwie, że włodarze tak sobie to zlekceważyli. Chodź z drugiej strony znam takie układu Włodarze Gminy/Zarząd OSP: "Ty od nas nie wołaj kasy na OSP a my się Ciebie nie będziemy czepiać" i prywata Kwitnie

Mam nadzieję, że chłopaki się jakoś ogarną, życzę im powodzenia i otwartych oczu na to jaka na nich spoczywa odpowiedzialność! Wkładając dziś mundur przynoszą wstyd imieniu OSP