Osłona karku w hełmach strażackich
- 

virus
 Topic author
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Osłona karku w hełmach strażackich
Witam serdecznie kolegów druhów
Piszę tutaj, aby uzyskać odpowiedź na pytanie i radę na temat mnie nurtujący. Nasza jednostka posiada na wyposażeniu hełmy PAB-FIRE model Diamont. Posiadają one bardzo krótką osłonę karku wykonaną ze skóry. Jak wiemy skóra ta często się deformuje i nie przylega do karku. Strażacy o wysokim wzroście narzekają, że widać im całą szyję jeśli nie ubierają kominiarek.
Proszę mi powiedzieć czy można wymienić te osłony karku na takie jak w hełmach PACIFIC F7? Oczywiście nie chcę kupować tych osłon bo koszt jednej to ok. 150zł tylko zrobić z jakiegoś materiału trudnopalnego. Czy nie stracą wtedy one żadnych swoich świadectw dopuszczenia i norm?
Z góry dziękuje i liczę na odpowiedź.

Piszę tutaj, aby uzyskać odpowiedź na pytanie i radę na temat mnie nurtujący. Nasza jednostka posiada na wyposażeniu hełmy PAB-FIRE model Diamont. Posiadają one bardzo krótką osłonę karku wykonaną ze skóry. Jak wiemy skóra ta często się deformuje i nie przylega do karku. Strażacy o wysokim wzroście narzekają, że widać im całą szyję jeśli nie ubierają kominiarek.
Proszę mi powiedzieć czy można wymienić te osłony karku na takie jak w hełmach PACIFIC F7? Oczywiście nie chcę kupować tych osłon bo koszt jednej to ok. 150zł tylko zrobić z jakiegoś materiału trudnopalnego. Czy nie stracą wtedy one żadnych swoich świadectw dopuszczenia i norm?
"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"
						Re: Osłona karku w hełmach strażackich
Nie odpowiem Ci wprost, jak będzie ze świadectwami. Na pewno masz rację, te osłony są do niczego - po zdeformowaniu się skóry nie chronią w ogóle. Dla własnego bezpieczeństwa dobrze byłoby dorobić sobie osłony z innego materiału, tylko czy to jest normalne? Dlaczego my musimy kombinować, żeby coś, co w końcu uzyskało atest CNBOP chociażby, było funkcjonalne? To producent winien - jak się to czasem dzieje z autami - wezwać wszystkich użytkowników i wymienić te osłony na takie, które będą spełniać funkcje ochronne.

O!polskie ratownictwo  - http://ratownictwo.opole.pl
Mnie osobiście też nurtuje jedna sprawa - jakim cudem te hełmy uzyskały świadectwo dopuszczenia? Moim zdaniem pomogłoby może nawiązanie kontaktu z producentem tym hełmów. 
Póki co chyba zaryzykuje i zrobię u mnie nowe osłony z jakiegoś innego materiału tylko mam pewien dylemat. Z jakiego materiału można zrobić taką osłonę?

Póki co chyba zaryzykuje i zrobię u mnie nowe osłony z jakiegoś innego materiału tylko mam pewien dylemat. Z jakiego materiału można zrobić taką osłonę?
"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"
Bardzo ciekawy temat i przyznam, że mnie osobiście też interesuje. Mamy również te "hełmy" w jednostce i faktycznie osłona karku jest do niczego, nawet na jednej z ostatnich akcji kolega miał ciepło na karku gdy weszliśmy do płonącej stodoły bo posypały mu się rozgrzane drobinki z sufitu (swoją drogą nauczył się zakładać kominiarkę, mimo, że gorąco w niej  ). Staramy się sukcesywnie wymieniać te pseudo hełmy na inne ale nie jest to takie proste. Więc gdyby ktoś miał jakiś dobry i nie za drogi patent (bo nie opłaca się wiele inwestować w te hełmy) na wymianę tej osłony to również z chęcią skorzystam. Na świadectwach i normach mało mi zależy
 ). Staramy się sukcesywnie wymieniać te pseudo hełmy na inne ale nie jest to takie proste. Więc gdyby ktoś miał jakiś dobry i nie za drogi patent (bo nie opłaca się wiele inwestować w te hełmy) na wymianę tej osłony to również z chęcią skorzystam. Na świadectwach i normach mało mi zależy  Ma to po prostu działać...
 Ma to po prostu działać...

). Staramy się sukcesywnie wymieniać te pseudo hełmy na inne ale nie jest to takie proste. Więc gdyby ktoś miał jakiś dobry i nie za drogi patent (bo nie opłaca się wiele inwestować w te hełmy) na wymianę tej osłony to również z chęcią skorzystam. Na świadectwach i normach mało mi zależy
 ). Staramy się sukcesywnie wymieniać te pseudo hełmy na inne ale nie jest to takie proste. Więc gdyby ktoś miał jakiś dobry i nie za drogi patent (bo nie opłaca się wiele inwestować w te hełmy) na wymianę tej osłony to również z chęcią skorzystam. Na świadectwach i normach mało mi zależy  Ma to po prostu działać...
 Ma to po prostu działać...Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
						- 
				Remi ze Służewa

- OSP (gm., woj.): Służewo gm. Aleksandrów Kujawski
- Status: Offline
Niestety świadectwo od razu tracisz. Świadectwo jest na to co kupujesz a nie na to co przerobisz.virus pisze:Witam serdecznie kolegów druhów
Ktoś tutaj pisze jak to spełnia wymagania świadectwa. Niestety badania na atesty są wykonywane w pewnym zakresie i dla jakiś minimalnych wymagań. Te hełmy badano być może na manekinach 165 cm wzrostu i tam manekin się nie spalił albo były niewielkie oparzenia itd.
Pozdrawiam
BOGU NA CHWAŁĘ, LUDZIOM NA POŻYTEK
http://www.ospsluzewo.za.pl
						http://www.ospsluzewo.za.pl
Niewielki oparzenia. Czyli co hełm ewentualnie może cię niewiele poparzyć ?
Osobiście proponuje przerobić i systematycznie zamieniać na odpowiednie hełmy.

Osobiście proponuje przerobić i systematycznie zamieniać na odpowiednie hełmy.