Wycofywanie PO5 z zawodów OSP

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Re: Wycofywanie PO5 z zawodów OSP

Post autor: podymacz »

Jeśli chodzi o to gdzie są zawody w oparciu o stary regulamin, to już odpowiadam: Powiat Krakowski. Większość Prezesów zarządów Gminnych nie chce CTIF. Ja osobiście też nie bardzo to widzę, bo normalny regulamin, to dobra szkoła dla młodzieży, która wkrótce będzie śmigać na zawodach w grupie seniorów. Doświadczenie wyniesione z wcześniejszych lat jest bezcenne.

Odnośnie pompy: co z tego że sobie uszczelnimy, jak i tak nie ma najmniejszych szans w konfrontacji z rasowanymi pompami za kilkanaście tysięcy. To ze nam tak długo zasysała wodę się wyjaśniło: powstało minimalne pęknięcie (ledwo widoczne) na tej rurce, która idzie koło tłumika i wchodzi do obudowy pompy - taka duża nasada (chyba 17).

I jeszcze podstawowa sprawa: Jak długo chcecie używać tych pomp? Zwłaszcza że potrzebne są tylko na zawody. Nie wierzę że w jakiejś gminie ochrona przeciwpożarowa opiera się na PO5 i to jest Wasz podstawowy sprzęt do walki z ogniem.
Nie usprawiedliwiam się za wynik, bo wiem co potrafią moje chłopaki. Kiwać się nie damy i zamierzam z tym walczyć. To mają być zawody sportowe, a nie cwaniackie. :evil:

sslawek77
Kontakt:

Post autor: sslawek77 »

z regulaminu zniknął zapis o przeróbkach, ma być znormalizowany sprzęt czyli taki jak w większości jednostek, a przeróbki nie unikniesz jak chcesz się liczyć, poza tym podaj parametry dla nieprzerabianego sprzętu, bo jeden dba o pompę i bedzie dobrze ssać nieprzerobiona, a druga bedzie tylko odpalania i nic wiecej nie robione przy niej i nie dziwota ze nie ssa, sam piszesz że co z tego ze sobie uszczelnicie.... Czyli śmiem przypuszczać że mechanik nie ma zielonego pojęcia o utrzymaniu sprzętu w takim stanie aby w miarę dobrze wypaść na zawodach.... podaj czas w jakim robicie bojówkę bez wody to sie okaże ile moglibyście mieć z przerobioną pompą....oczywiście podaj też czas ile z chodzi drugiej rocie rozwiniecie drugiej linii od momentu wrzucenia smoka do basenu, do momentu az pomocnik łapnie wąż za przodownikiem.... i bedzie widac czy sa w stanie dorównać tempu przerobionej, czy wystarczy tylko dobrze utrzymana i odpowiednio konserwowana....
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Pojęcie o mechanice gość nawet ma, tylko tu chodzi o to, że całą pompa jest już bardzo stara i ledwo się trzyma kupy. Pisaliście o zimowych wieczorach i naprawie. No cóż, tych wieczorów i zim trzeba byłoby poświęcić naprawdę sporo, o finansach już nie wspominając. Co do bojówki seniorów, to jak już pisałem szału nie ma. Ssawna to jakieś 22 sekundy z wrzuceniem do basenu i klika sekund (jak to w bojówce bywa) do gotowej roty 2. Dla mnie najważniejsza jest bojówka MDP chłopców. Tutaj chłopaki zeszli do 19 sekund na sucho. Dziewczyny wyrabiają się w około 26-28 sekund. Tak to mniej więcej wygląda.
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

Nasi chłopcy z MDP bojówkę na zawodach gminnych zrobili w 36s.
Według was to dobry czas czy nie bardzo???
Awatar użytkownika

TadekB

Post autor: TadekB »

Pytanie, w którym regulaminie.
Zresztą - w każdym jest niezły. Jeśli w MDP, to gratuluję - z takimi czasami jeździ się na olimpiadę.
Jeśli "na mokro" to też gratuluję, tyle, że dla MDP jest to regulamin NIEAKTUALNY (zastanowił się ktoś, co będzie, gdy ktoś z młodzieżówki ulegnie wypadkowi na zawodach, a ktoś z firmy ubezpieczeniowej będzie bardzo dociekliwy?).
O obowiązujących regulaminach już tu pisałem, o moich doświadczeniach z CTIF też. Nie licząc rury to najtańszy regulamin do trenowania, a na pewno najtańsza bojówka.
Zachęcam do zmiany sposobu myślenia i próby podjęcia przygody z regulaminami CTIF. Skoro PO5 nie jest podstawą ochrony przeciwpożarowej (tu się w pełni zgadzam z Podymaczem), a prawdziwe rozwinięcia w praktyce bardziej przypominają to CTIF-owskie (od rozdzielacza do prądownic), to co za różnica, w którym regulaminie się ćwiczy? Każdy zapoznaje ze sprzętem (ten MDP jakby nawet bardziej), każdy uczy pracy grupowej. Ja mam jak najbardziej pozytywne doświadczenia.
Ćwiczymy też wodę. Cztery lata temu po dwóch miesiącach intensywnych ćwiczeń przy CTIF chłopaki postanowili wystąpić również z wodą, przy czym dla większości ekipy był to pierwszy start w tym regulaminie. Po dwóch (!) zbiórkach chłopaki orzekli, że to prostacki regulamin i gdyby nie mechanik (i nieszczęsna PO5) wygraliby powiatówkę. Ale, co też już pisałem, nie święci garnki lepią.
998 + 112 = 1110 !

kalki
OSP (gm., woj.): OSP Szyszyńskie Holendry

Post autor: kalki »

podymacz pisze:Pojęcie o mechanice gość nawet ma, tylko tu chodzi o to, że całą pompa jest już bardzo stara i ledwo się trzyma kupy. Pisaliście o zimowych wieczorach i naprawie. No cóż, tych wieczorów i zim trzeba byłoby poświęcić naprawdę sporo, o finansach już nie wspominając. Co do bojówki seniorów, to jak już pisałem szału nie ma. Ssawna to jakieś 22 sekundy z wrzuceniem do basenu i klika sekund (jak to w bojówce bywa) do gotowej roty 2. Dla mnie najważniejsza jest bojówka MDP chłopców. Tutaj chłopaki zeszli do 19 sekund na sucho. Dziewczyny wyrabiają się w około 26-28 sekund. Tak to mniej więcej wygląda.
Dlatego najlepiej wszystko zrzucić na pompę, która jest dobrze utrzymana? Żali się Pan, a sądząc po powyższym wpisie dochodzę do wniosku, że przygotowanie drużyny stoi na bardzo niskim poziomie. Szczerze powiedziawszy trudno wyobrazić sobie, że druga rota składa ssawne w ponad 20 sekund, jeśli podchodzi się do sprawy na poważnie, a sądzę, że Pana zespół tak podchodzi.
Też w mojej jednostce jest drużyna MDP, która startowała na zawodach gminnych na regulaminie 1/2011, ale ssawny wrzucony do basenu (na co nie chcieliśmy się godzić) a czas wyszedł 37 sekund przy pomnie PO5.

Wynik zależy od przygotowania zespołu, jak i również sprzętu, a zwalanie swoich niepowodzeń na sprzęt którym dysponują inne zespoły jest dziwne. Tym bardziej, że każdy może zadbać o swoją pompę, w miarę swoich możliwości.
Oczywiste jest, że pompa PO5 od wielu lat nie jest używa w akcji, a twierdzenie, że to wydawanie pieniędzy na przygotowanie pompy wyłącznie na zawody jest złym gospodarowaniem kapitału, również jest marnym argumentem. Należy zauważyć, że to dana jednostka decyduje, w jakim kierunku chcę się rozwijać. Skoro nie ma szans na udział w akcjach bojowych (ponieważ wykorzystuje się tylko jednostki z KSRG) to co stoi na przeszkodzie, że chcę się wyróżnić na zawodach? Dla mnie to oczywista kolej rzeczy.
Ale to moje zdanie, a jestem przekonany, że antagoniści będą ślepo zapatrzeni w swoje argumenty. Dodam tylko, że my mamy PO5 po własnych remontach i robimy czasy w granicach 37-40 s., z ssawną w granicach 12-15 s.; chociaż ostanie zawody powiatowe nam nie wyszły 40s. + 5 pkt. karnych.
http://www.youtube.com/user/kalki1990

Pojrzyj na mię miłościwie
Oczęty bławemi
Obdarzże mnie litościwie
Wdziękami swojemi
Wspomnij na mię litościwie
I w tej porze nocnej
Nie odmawiaj miłościwie
Wzajemności mocnej

daron31
OSP (gm., woj.): nowe miasto lubawskie

Post autor: daron31 »

czytam i nie wieżę z tego co mi wiadomo o tohatsu to już są rasowane do zawodów u nas w gminie taką pompe dostała tylko jedna jednostka i więcej nie bedzie reszta jednostek może sobie popatrzeć ewentualnie użyć na zawodach a na ćwiczeniach to tylko na sucho bo nikt ci pompy nie pożyczy więc jakie myślenie za taką tohatsu 6 jednostek miało by pompy po kapitalnym remoncie z gwarancją i wszystko sprawiedliwie a tak jeden sie cieszy a reszta przygląda z doswiadcznia moge powiedzieć o tohatsu wszystkie pompy nie posiadające chłodnic tylko chłodzenie z wody tłocznej nie sprawdzają sie w naszych warunkach szybo ulegają zatarciu z braku chłodzenia spowodowane zanieczyszczeniami wody w sąsienim powiecie zatarli 2szt podczas jednej akcji a po5 pracowały bardzo dobrze a za remont tych dwóch kupił byś jedną nową wiec sobie teraz pomyślcie co piszecie i po remoncie zakaz użycia pompy z jakiego kolwiek stawu czy rzeki tylko czysta woda ze zbiornika albo hydrantu więc po co tohatsu tylko do zawodów sami pomyślcie o tym co napisałem
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

kalki pisze:
Dlatego najlepiej wszystko zrzucić na pompę, która jest dobrze utrzymana? Żali się Pan, a sądząc po powyższym wpisie dochodzę do wniosku, że przygotowanie drużyny stoi na bardzo niskim poziomie. Szczerze powiedziawszy trudno wyobrazić sobie, że druga rota składa ssawne w ponad 20 sekund, jeśli podchodzi się do sprawy na poważnie, a sądzę, że Pana zespół tak podchodzi.
Też w mojej jednostce jest drużyna MDP, która startowała na zawodach gminnych na regulaminie 1/2011, ale ssawny wrzucony do basenu (na co nie chcieliśmy się godzić) a czas wyszedł 37 sekund przy pomnie PO5.

Wynik zależy od przygotowania zespołu, jak i również sprzętu, a zwalanie swoich niepowodzeń na sprzęt którym dysponują inne zespoły jest dziwne. Tym bardziej, że każdy może zadbać o swoją pompę, w miarę swoich możliwości.
Oczywiste jest, że pompa PO5 od wielu lat nie jest używa w akcji, a twierdzenie, że to wydawanie pieniędzy na przygotowanie pompy wyłącznie na zawody jest złym gospodarowaniem kapitału, również jest marnym argumentem. Należy zauważyć, że to dana jednostka decyduje, w jakim kierunku chcę się rozwijać. Skoro nie ma szans na udział w akcjach bojowych (ponieważ wykorzystuje się tylko jednostki z KSRG) to co stoi na przeszkodzie, że chcę się wyróżnić na zawodach? Dla mnie to oczywista kolej rzeczy.
Ale to moje zdanie, a jestem przekonany, że antagoniści będą ślepo zapatrzeni w swoje argumenty. Dodam tylko, że my mamy PO5 po własnych remontach i robimy czasy w granicach 37-40 s., z ssawną w granicach 12-15 s.; chociaż ostanie zawody powiatowe nam nie wyszły 40s. + 5 pkt. karnych.
Jedyne co mogę zwalać, to to że nie ma równych szans dla wszystkich i tyle. Przygotowanie seniorów, to inna sprawa. Młodzieżowcy poszli naprawdę dobrze, ale co z tego, jeżeli wiem na co stać naszą pompę? Jak już pisałem nie będę pchał kasy w starego trupa. Chcecie sobie picować stare graty - ok. Tylko dlaczego w takim razie jakoś nikt nie ma ochoty na remontowanie starych wozów z 1980 roku, tylko do działań chcielibyście nowe autka? Stare są dobre tylko wino i skrzypce. PO5, ma już lata świetności za sobą. Ja osobiście uważam, że gdy znikną z zawodów, wyjdzie to tylko na lepsze dla rywalizacji sportowej.
Ale to oczywiście moje zdanie.
Chcecie się bujać na rasowanych PO5 - proszę bardzo. Uważam tylko że to jest nie uczciwe i niesportowe.

Jaro142

Post autor: Jaro142 »

Jeśli się myle to przepraszam;MDP-młodzieżowa drużyna pożarnicza-od kiedy oni maja zawody z motopompa?.
Przecież to dzieci do16 roku życia,on w zawodach mają hydronetki
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

Jaro142 pisze:Jeśli się myle to przepraszam;MDP-młodzieżowa drużyna pożarnicza-od kiedy oni maja zawody z motopompa?.
Przecież to dzieci do16 roku życia,on w zawodach mają hydronetki
Dzieci... Gdy Ty byłeś w tym wieku nie uważałeś się za dziecko zapewne. Do niedawna jeszcze można było startować według starego regulaminu. Mnie osobiście go szkoda. Człowiek przynajmniej czuł, że ćwiczy coś, co może się przydać w przyszłości na akcjach ratowniczych. Teraz to jedna latanina. No i zawody nie są już tak efektowne. Jak widzę ćwiczących chłopaczków i ich stacje to żaden nie przygotowuje do wyjazdu na akcję. Teraz ma przebiec, coś związać i jedynym wysiłkiem może być pompowanie hydronetki. Wcześniej liczyła się też precyzja, bo wypływała ona na wynik ogólny. Jeszcze raz powtarzam: zawody z motopompą były o wiele lepsze, młodzież miała więcej frajdy i była bardziej przygotowana do wyjazdów w przyszłości.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Słuchajcie, wychodzi chyba na to, że tylko Powiat Krakowski ma zawody na starym regulaminie?! Na odprawie do zawodów powiatowych, była dyskusja o przyjęciu CTIF. Wszyscy zebrani chórem krzyknęli, że nie chcą i lecimy na starym. Nie było ani jednego zwolennika CTIF. I myślę że bardzo dobrze. Swoją drogą skoro startujecie na CTIF, to ktoś musiał się wypowiedzieć, że należy to przyjąć, no nie? Trzeba może przywrócić stary regulamin i tyle. Wszyscy seniorzy na tym lecą i dobrze jeżeli młodzi od najwcześniejszych lat w tym posiedzą.

Maciek90

Post autor: Maciek90 »

Powiat wejherowski w województwie pomorskim również startuje na starym regulaminie i uważam to za słuszne rozwiązanie.
Awatar użytkownika

TadekB

Post autor: TadekB »

DruhuPrzemku - nie jest ważne, kto za kogo się uważa, ale kim jest. Nie wolno nam zapominać o przepisach BHP (w szczególności dotyczących ciężaru przenoszonego sprzętu). Regulamin jest już dawno wycofany z użytku i raczej nie wróci. Jeszcze raz zapytam - co zrobicie, jeśli podczas ćwiczeń lub zawodów ktoś z MDP ulegnie wypadkowi?
Po raz kolejny na tym forum zachęcam do ćwiczenia regulaminów MDP i CTIF. I jeszcze raz powtórzę, że to po prostu wymaga zmiany nastawienia. A efekty na prawdę są niezłe. I nie jest prawdą, że młodzież się niczego nie uczy. Już gdzieś o tym pisałem i nie będę się powtarzał.
W moim powiecie w roku 2000 działacze orzekli, że nowy regulamin MDP "się u nas nie przyjmie". Myśmy (kilku opiekunów-trenerów) się tym nie przejęli. Bez torów, sprzętu, zaczynając od zera (a w jednym przypadku od liczb ujemnych, bo przy totalnym braku wsparcia zarządu OSP) doszliśmy do tego, że drużyny z naszego powiatu już trzykrotnie (zawody 2004, 2008 i 2010) reprezentowały województwo na krajówce (w 2010 trzy!), a jedna dwukrotnie zwyciężała. Właśnie ta bez wsparcia.
Ale jeśli komuś się nie chce rozwijać i woli wracać do PRL-u, to nawet dla nas lepiej - mniejsza konkurencja.
998 + 112 = 1110 !
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

Ja również z chęcią wróciłbym do tzw. "czasów PRL-u", jak to określił Druh Tadeusz.

W momencie, gdy ktoś ulega wypadkowi uruchamia się ubezpieczenie, bo po to ono jest; a co do zasad BHP, to gdyby stary regulamin nie spełniał tych wymagań, to w ogóle nie utrzymałby się tak długo. przecież dopiero od 2 czy 3 lat obowiązuje on w MDP. Z resztą wypadki zawsze były, są i będą. Nawet na torze CTIF może zdarzyć się wypadek.

Organizatorzy zawodów dążą do tego, aby ujednolicić w całej UE zawody, a nie dlatego, że stary regulamin jest jakiś zły. Co do efektów pracy to podałeś tylko efekty pracy podczas zawodów, czyli zajęcie konkretnych miejsc w zawodach według regulaminu CTIF. Popatrz do tego od strony psychologicznej: w momencie gdy młodzi ćwiczą to samo co starsi, to czują tą więź między nimi, a kolegami jeżdżącymi do akcji.

Nie wiem jak jest u Was, ale w naszym regionie dużo OSP pomału zamiera, a te, małe bo małe, ale ważne szczegóły zaważają pomału nad tym, czy dana OSP w końcu sama się rozwiąże, czy przetrwa. Faktem jest, że w dużej mierze ludzie po średniej wyjeżdżają do większych miast, ale widzę też takie sytuacje, że ludzie są, ale nie mają ochoty wyjeżdżać na akcję, bo Straż nie jest dla nich atrakcyjna. Kiedyś ona była. Nie powinniśmy właśnie zmieniać mentalności jak nam proponujesz, ponieważ to ciągnie za sobą inne skutki. Członkowie coraz częściej zamiast razem się trzymać warczą na siebie, więc potrzeba nam powrotu do tych czasów kiedy było dużo jednostek, prawie w każdej wiosce, aby poczuć dawnego ducha. Takie jest moje zdanie.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Odnośnie "co jeżeli wydarzy się coś złego" młodzieżowcom: KAŻDY SĘDZIA WYMAGA PISEMNEJ ZGODY RODZICÓW!
Stanie się "coś" - zgodził się rodzic.
CTIF wygląda dla mnie śmiesznie. Widziałem jakiś filmik jak dzieci "biegną" przez ten śmieszny tor. W ogóle tego nie ogarniam - to wygląda jak plac zabaw, a nie zawody. Nie czuję tu tego ducha pożarnictwa, nawet deko. W powiecie Krakowskim na zawody powiatowe regularnie przyjeżdżają ekipy z Niemiec, z Powiatu Monachijskiego.
Powiem Wam, że lecą na naszym (starym) regulaminie i ewidentnie im to odpowiada.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat