podymacz pisze:Pojęcie o mechanice gość nawet ma, tylko tu chodzi o to, że całą pompa jest już bardzo stara i ledwo się trzyma kupy. Pisaliście o zimowych wieczorach i naprawie. No cóż, tych wieczorów i zim trzeba byłoby poświęcić naprawdę sporo, o finansach już nie wspominając. Co do bojówki seniorów, to jak już pisałem szału nie ma. Ssawna to jakieś 22 sekundy z wrzuceniem do basenu i klika sekund (jak to w bojówce bywa) do gotowej roty 2. Dla mnie najważniejsza jest bojówka MDP chłopców. Tutaj chłopaki zeszli do 19 sekund na sucho. Dziewczyny wyrabiają się w około 26-28 sekund. Tak to mniej więcej wygląda.
Dlatego najlepiej wszystko zrzucić na pompę, która jest dobrze utrzymana? Żali się Pan, a sądząc po powyższym wpisie dochodzę do wniosku, że przygotowanie drużyny stoi na bardzo niskim poziomie. Szczerze powiedziawszy trudno wyobrazić sobie, że druga rota składa ssawne w ponad 20 sekund, jeśli podchodzi się do sprawy na poważnie, a sądzę, że Pana zespół tak podchodzi.
Też w mojej jednostce jest drużyna MDP, która startowała na zawodach gminnych na regulaminie 1/2011, ale ssawny wrzucony do basenu (na co nie chcieliśmy się godzić) a czas wyszedł 37 sekund przy pomnie PO5.
Wynik zależy od przygotowania zespołu, jak i również sprzętu, a zwalanie swoich niepowodzeń na sprzęt którym dysponują inne zespoły jest dziwne. Tym bardziej, że każdy może zadbać o swoją pompę, w miarę swoich możliwości.
Oczywiste jest, że pompa PO5 od wielu lat nie jest używa w akcji, a twierdzenie, że to wydawanie pieniędzy na przygotowanie pompy wyłącznie na zawody jest złym gospodarowaniem kapitału, również jest marnym argumentem. Należy zauważyć, że to dana jednostka decyduje, w jakim kierunku chcę się rozwijać. Skoro nie ma szans na udział w akcjach bojowych (ponieważ wykorzystuje się tylko jednostki z KSRG) to co stoi na przeszkodzie, że chcę się wyróżnić na zawodach? Dla mnie to oczywista kolej rzeczy.
Ale to moje zdanie, a jestem przekonany, że antagoniści będą ślepo zapatrzeni w swoje argumenty. Dodam tylko, że my mamy PO5 po własnych remontach i robimy czasy w granicach 37-40 s., z ssawną w granicach 12-15 s.; chociaż ostanie zawody powiatowe nam nie wyszły 40s. + 5 pkt. karnych.