Warunki wyjazdow do akcji..

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
martino19916
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Warunki wyjazdow do akcji..

Post autor: martino19916 »

Witam.. mam do was takie pytanie.. Jakie warunki MUSI spelniac strazak jadacy do akcji ratowniczej? ?
Awatar użytkownika

hubertus33
OSP (gm., woj.): Lisów, Skołyszyn, podkarpacie

Re: Warunki wyjazdow do akcji..

Post autor: hubertus33 »

nalezec do JOT (minimum 18 lat, kurs szeregowców, aktualne badania lekarskie, ubezpieczenie jako strażak) byc trzezwym i przede wszystkim chciec pomagac.

Topic author
martino19916

Post autor: martino19916 »

Dzieki wielkie..

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

I jeszcze olej w głowie...

T.Gwarot

Post autor: T.Gwarot »

Dodam iż odwaga jest nie mniej ważnym czynnikiem

kapselek136136
OSP (gm., woj.): wieruszów łodzkie

Post autor: kapselek136136 »

Mam jeszcze pytanko. Jak zgłaszamy sie na radiostacji po przybyciu do remizy jak jest wezwanie ? 998 zgłoś się np do 75 ? Czy najpierw podajemy swój numer ?
Awatar użytkownika

machines

Post autor: machines »

Pytasz o zgłoszenie powrotu do remizy po jakimś tam wyjeździe ? Ja zgłaszam tak: "998 tu XXX-XX zgłaszam powrót do remizy"
wydaje mi się że jest dobrze...

Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Copyright © 2012 by machines. All rights reserved.
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Fistach

Po wywołaniu
- przez radio
- selektywnie
- tonowo

Mowisz:

Tu OSP [NazwaOSP], zgłasza się dla [Stanowisko Kierowania], ODBIÓR
ewentualnie bardziej na luzie:

OSP [Nazwa] na odbiorze dla [Stanowisko Kierowania]

W każdym razie zaczynasz od swojego kryptonimu i podajesz nazwę OSP a nie np: 339 57 bo odbierasz to w remizie.
Awatar użytkownika

misiu8514

Post autor: misiu8514 »

po przybyciu do remizy zgłaszamy się:
1 sposób z auta:(zawsze zgłaszamy z pierwszo wyjazdowego) Toruń 998 tu CF 348-48 odbiór.
psk odpowiada: zgłaszam sie dla CF 348-48
i wtedy mowimy co chcemy(powrot czy wyjazd czy co inne)
2 sposób jeśli mamy stację na jednostce stację bazową to powinna mieć nadany numer więc przez nią wywołujemy jak wyżej ale z numeru bazowego nadanego radiostacji.
pozdrawiam

Fistach

tyle tylko ze to Ty sie masz zglosic dla PSK a nie odwrotnie... Bo to Ty zostałeś wywołany.
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

Chłopie zgłaszaj się tak: np. OLSZTYN 998 TU *MIEJSCOWOŚĆ* 10 zgłaszam się na wezwanie. Co masz dla mnie? ODBIÓR
U mnie tak się zgłaszamy od zawsze i nikt nie ma problemu :)
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

U nas:
1. Kraków 998, zgłoś się dla OSP [miejscowość].
2. Zgłasza się Kraków 998.
3. Co macie dla nas?
4. Udaj się tu i tu, dzieje się to i to.
5. Zrozumiałem - przygotowanie do wyjazdu (w tym czasie się ubieramy, dojeżdża reszta ekipy, kierowca itp.), potem zgłaszamy:
6. Kraków 998, tu OSP [miejscowość], zgłaszam wyjazd do akcji!

Po powrocie:

Kraków 998, tu OSP [miejscowość] - w remizie, koniec pracy, gotowość bojowa (po zatankowaniu samochodu).

Nadmienię jeszcze, że w SKKM (Stanowisku kierowania Komendanta Miejskiego :!: zmenili z MSK, PSK :!: :!: :!: ) mają rejestrator korespondencji radiowej, wraz z dokładnymi czasami. Jak zgłosicie po odbiorze selektywnego od razu wyjazd, a w tym czasie się będziecie ubierać, to automatycznie macie dłuższy czas jazdy do akcji. Piszę o tym, bo znam przypadek badania przez prokuraturę czasu dysponowania jednostek PSP, OSP (Fistach, chyba wiesz o co chodzi :wink: ).

Na szkoleniach uczą sztywnych zasad korespondencji radiowej, ale wiadomo, że myśl żelaznej zasady "minimum czasu nadawania, maksimum treści", stosuje się skróty i ogranicza się zwroty: "tu OSP [miejscowość], odbiór", itp.

kapselek136136
OSP (gm., woj.): wieruszów łodzkie

Post autor: kapselek136136 »

No my nie mamy stacji bazowej ponieważ mamy jeden samochód i zgłaszamy sie z auta. Tez tak myśle ze lepiej podawac nazwe OSP niż bawić sie w numery. Liczy się czas wyjazdu w końcu.

Fistach

podymacz pisze:U nas:
1. Kraków 998, zgłoś się dla OSP [miejscowość].
2. Zgłasza się Kraków 998.
3. Co macie dla nas?
4. Udaj się tu i tu, dzieje się to i to.
5. Zrozumiałem - przygotowanie do wyjazdu (w tym czasie się ubieramy, dojeżdża reszta ekipy, kierowca itp.), potem zgłaszamy:
6. Kraków 998, tu OSP [miejscowość], zgłaszam wyjazd do akcji!

Po powrocie:

Kraków 998, tu OSP [miejscowość] - w remizie, koniec pracy, gotowość bojowa (po zatankowaniu samochodu).

Nadmienię jeszcze, że w SKKM (Stanowisku kierowania Komendanta Miejskiego :!: zmenili z MSK, PSK :!: :!: :!: ) mają rejestrator korespondencji radiowej, wraz z dokładnymi czasami. Jak zgłosicie po odbiorze selektywnego od razu wyjazd, a w tym czasie się będziecie ubierać, to automatycznie macie dłuższy czas jazdy do akcji. Piszę o tym, bo znam przypadek badania przez prokuraturę czasu dysponowania jednostek PSP, OSP (Fistach, chyba wiesz o co chodzi :wink: ).

Na szkoleniach uczą sztywnych zasad korespondencji radiowej, ale wiadomo, że myśl żelaznej zasady "minimum czasu nadawania, maksimum treści", stosuje się skróty i ogranicza się zwroty: "tu OSP [miejscowość], odbiór", itp.
Szczerze powiem że nie do końca wiem o czym mówisz ale możesz mi podesłać pm'a bo z tego co napisałeś to nie bardzo wiem o co chodzi albo chociaż nie mogę się domyśleć.

Co do wywołania to wywołanie selektywne i wywołanie Krakowa 998 przez daną OSP jest błędem z logicznego punktu widzenia - bo nie masz ich wywołać tylko odpowiedzieć na ich wywołanie. W każdym razie tragedii nie będzie :)

Po powrocie zgłaszanie w ten sposób jest OK dopóty dopóki nie ma wielkiego "ruchu" w eterze tak aby MSK czy jak mówisz że zmienili na SKKM, zarejestrowali że jesteście w koszarach.
kapselek136136 pisze:No my nie mamy stacji bazowej ponieważ mamy jeden samochód i zgłaszamy sie z auta. Tez tak myśle ze lepiej podawac nazwe OSP niż bawić sie w numery. Liczy się czas wyjazdu w końcu.
Zgłaszanie nazwą OSP jest w porządku jak masz jeden wóz. Jeżeli macie kilka to ważne jest aby wiedzieli czym jedziesz i wtedy albo im podajesz markę auta albo numer.

Jeżeli jednak chcemy być profesjonalistami to powinniśmy używać fachowego języka. Nie mówić trójnik (a znam takich wielu) tylko rozdzielacz, a nie: "Panie my tu bieremy mietły i będziemy sprzątać" albo "Kraków 998, my som na miejscu".
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Napisałem Ci "co autor miał na myśli" na PW. Daj znać czy mam rację. :wink:
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat