OSP a Euro 2012
-
Topic author - Posty: 58
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): woj. podkarpackie
- Status: Offline
OSP a Euro 2012
Witam serdecznie!
Powiedzcie koledzy - czy w waszych gminach wiadomo coś na temat zaangażowania OSP w przygotowania/organizację Euro 2012? U nas, na podkarpaciu jakiś rok temu komenda powiatowa prosiła o wytypowanie 2 osób z jednostek KSRG. Po co to było - nie wiem, ale na pewno w kontekście planowanej imprezy. Ale od tamtej pory cisza. Ciekaw jestem jak to gdzie indziej wygląda?
Powiedzcie koledzy - czy w waszych gminach wiadomo coś na temat zaangażowania OSP w przygotowania/organizację Euro 2012? U nas, na podkarpaciu jakiś rok temu komenda powiatowa prosiła o wytypowanie 2 osób z jednostek KSRG. Po co to było - nie wiem, ale na pewno w kontekście planowanej imprezy. Ale od tamtej pory cisza. Ciekaw jestem jak to gdzie indziej wygląda?
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Re: OSP a Euro 2012
czytalem w magazynie 998 ze jednostki OSP moga byc wzywane do innych powiatow celem ich zabezpieczenia ze wzgledu na to, ze jednostki PSP z powiatow dookola nazwijmy to "miast EURO2012" (w ktorych beda imprezy) beda ze wzgledu na wieksze zapotrzebowanie ludzi (na 2wypadek katastrofy, ataku terrorystycznego itd) dysponowane do tych miast. I te jednostki trzeba bedzie zastapic jednostkami OSP z KSRG
Myślę, że aż tak to nie będzie. Pewnie jakieś jednostki będą dysponowane ale w miejsce euro bardziej, bo po co dysponować do innych powiatów, których PSP wyjechało /inna sprawa że tak też nie zrobią tylko pewnie system 24/24 jak na powodzi i tylko część oddelegowana/ jeśli tam są też jednostko OSP KSRG.
-
Topic author - Posty: 58
- OSP (gm., woj.): woj. podkarpackie
A może np. będą potrzebowali tylko samych ludzi - np druhów z kwalifikacjami ratowników medycznych? Na zachodzie chyba praktykuje się obecność takich osób w miastach gdzie są mecze. Tak do pomocy i w razie czego.
-
- OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
- Kontakt:
U nas podobno OSP mają mieć służbę w JRG i w ten sposób zabezpieczać miasto podczas nieobecności jednostek PSP.
-
- OSP (gm., woj.): Osp rościszewo woj Mazowickie
Odnawiam Temat
Witam wszystkich , jak sytuacja przedstawia sie teraz , jesli chodzi o euro bierze ktoś udział w zabezpieczaniu . Podobno jakieś informacje poszły w Polskie może coś wiecie więcej . Najbardziej interesuje mnie woj.mazowieckiego informacje na temat np ja jestem z powiatu sierpeckiego czyli droga krajowa nr 10 moze jakieś zabezpieczanie dróg czy cos takiego???
Witam wszystkich , jak sytuacja przedstawia sie teraz , jesli chodzi o euro bierze ktoś udział w zabezpieczaniu . Podobno jakieś informacje poszły w Polskie może coś wiecie więcej . Najbardziej interesuje mnie woj.mazowieckiego informacje na temat np ja jestem z powiatu sierpeckiego czyli droga krajowa nr 10 moze jakieś zabezpieczanie dróg czy cos takiego???
-
- OSP (gm., woj.): Wejherowo, Pomorskie
- Kontakt:
Powiat: Wejherowski
Województwo: Pomorskie
Gmina: Gniewino
Wieś: Gniewino (Baza pobytowa reprezentacji Hiszpanii)
OSP Gniewino
Na czas Euro w OSP będą stacjonować GBA z OSP, GCBA i SLOp z JRG 1 Wejherowo! Strażacy razem z kolegami z Wejherowa będą pełnić 24 godzinne służby od momentu przyjazdu Hiszpanów do momentu ich wyjazdu z Gniewina.
https://www.facebook.com/ksrg.osp.gniewino
Województwo: Pomorskie
Gmina: Gniewino
Wieś: Gniewino (Baza pobytowa reprezentacji Hiszpanii)
OSP Gniewino
Na czas Euro w OSP będą stacjonować GBA z OSP, GCBA i SLOp z JRG 1 Wejherowo! Strażacy razem z kolegami z Wejherowa będą pełnić 24 godzinne służby od momentu przyjazdu Hiszpanów do momentu ich wyjazdu z Gniewina.
https://www.facebook.com/ksrg.osp.gniewino
Nie abym się czepiał ale rodzą się pytania. A PSP powiedziało kto poniesie koszty takich dyżurów? Czy OSP zrobi to tylko w czynie społecznym? A kto ubezpieczy strażaków od nieszczęśliwych zdarzeń w tym czasie?tdk2005 pisze:Na czas Euro w OSP będą stacjonować GBA z OSP, GCBA i SLOp z JRG 1 Wejherowo! Strażacy razem z kolegami z Wejherowa będą pełnić 24 godzinne służby od momentu przyjazdu Hiszpanów do momentu ich wyjazdu z Gniewina.
Pytam gdyż zgodnie z ustawą za czas dyżury nie należy się ekwiwalent. A najważniejsze strażak z OSP w czasie dyżuru nie jest objęty ubezpieczeniem od nieszczęśliwch zdarzeń.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Dąbrowa (gm. Wieluń, woj. łódzkie)
Witam. Nasza jednostka znajduje się na DK nr 8, lecz nie należy do KSRG, ale jak było zebranie gminne Prezesów i Naczelników to powiedzieli, że nasza jednostka może zostać zdysponowana do zabezpieczenia DK 8. Trochę w to nie wierzę, bo po pierwsze znajdujemy się zbyt blisko miasta powiatowego 2,5 km, w którym znajduje się PSP. Po drugie już podobno odbyły się ćwiczenia "EURO 2012", w których udział brały OSP KSRG. Po trzecie zauważyłem, że na stronach jenostek z KSRG z mojego powiatu widnieje informacja o ich zdysponowaniu. Trochę szkoda, ale już norma, że jednostki spoza systemu są trochę gorzej traktowane. OSP Dąbrowa gm. Wieluń woj. łódzkie
-
- OSP (gm., woj.): Wejherowo, Pomorskie
- Kontakt:
Nie jestem pewien ale chyba będzie się to odbywać jako "zabezpieczenie powiatu", wtedy wszystko odbywa się jak na normalnej akcji tyle że nie wyjeżdżasz wozem z remizy. Nasza jednostka (Bolszewo) jest czasem w ten sposób dysponowana i w tym czasie otrzymujemy wszystkie świadczenia.Nie abym się czepiał ale rodzą się pytania. A PSP powiedziało kto poniesie koszty takich dyżurów? Czy OSP zrobi to tylko w czynie społecznym? A kto ubezpieczy strażaków od nieszczęśliwych zdarzeń w tym czasie?
Pytam gdyż zgodnie z ustawą za czas dyżury nie należy się ekwiwalent. A najważniejsze strażak z OSP w czasie dyżuru nie jest objęty ubezpieczeniem od nieszczęśliwych zdarzeń.
Wszystko zależy od ustaleń między PSP a Gminą i OSP.
Ale dokładnie o szczegóły warto zapytać kolegów z Gniewina.
Nie ma czegoś takiego jak zabezpieczenie powiatu. A taki wyjazd nie jest równoznaczny z wyjazdem do normalnych działań. Jeśli ktoś tak robi to łamie zapisy ustawy o ochronie przeciwpożarowej.tdk2005 pisze:Nie jestem pewien ale chyba będzie się to odbywać jako "zabezpieczenie powiatu", wtedy wszystko odbywa się jak na normalnej akcji tyle że nie wyjeżdżasz wozem z remizy. Nasza jednostka (Bolszewo) jest czasem w ten sposób dysponowana i w tym czasie otrzymujemy wszystkie świadczenia.
Wszystko zależy od ustaleń między PSP a Gminą i OSP.
Moja jednostka też jest dysponowana czasami do zabezpieczenia rejonu chronionego. I nic z tego tytułu nie mamy. A tym bardziej nie obejmuje nas ubezpieczenie.
I tym bardziej nie zależy to od ustaleń PSP a Gminą i OSP a wynika to wprost z ustawy o ochronie przeciwpożarowej.tdk2005 pisze:Wszystko zależy od ustaleń między PSP a Gminą i OSP.
No chyba że ktoś jedzie do czegoś innego a pisze sie co innego. Ale wiadomo co to jest.
Szerzej w tej sprawie można poczytać tutaj: http://www.strazak.pl/forum/index.php/t ... #msg156666
-
U Nas jakoś specjalnie tym EURO się nie emocjonują. 5 OSP(2xKSRG i 3xpoza) i 3 JRG z naszego powiatu mają do zabezpieczenia E40, E75 DK79 86 i A4 to te z ważniejszych tras. Oczywiście powiedziane jest żeby zastępy dyżurowały jak najczęściej mogą, oczywiście to tyczy się przede wszystkim do naj mobilniejszych OSP(1xKSRG i jedna jest poza KSRG). A że to nic nowego bo te jednostki pełnią te dyżury codziennie (taka praktyka jest od 2007 roku na życzenie 01, alarmowanie przez selektywne jest bardzo rzadkie, ponieważ czas zebrania się w warunkach miejskich to 10-20 min nawet jednostkom z KSRG) to praktycznie związku z EURO nic się nie zmienia. Moja jednostka jest poza KSRG(jakoś nie widzimy różnicy i nie pchamy się do systemu) to dyżurujemy codziennie i oczywiście nie wypłacają nam ekwiwalentu, ale za to podczas pełnienia dyżurów jesteśmy ubezpieczeni. A to choćby dlatego, że podczas takiego dyżuru są prowadzone ćwiczenia, zajęcia sportowe, prace konserwacyjno-gospodarcze i związku z tym podjęto decyzje, że dyżurujące OSP obejmuje już ubezpieczenie.
-
- OSP (gm., woj.): Ochornicza Straż Pożarna Ostaszewo
Witam, już niebawem zaczyna sie EURO, a do tej pory nie ma jednoznacznej odpowiedzi kto zapłaci za dyżury jednostkom OSP które mają zabezpieczać np. powiat. W naszej Gminie (Ostaszewo) dyżury takie pełnić będzie OSP Nowa Kościelnica (KSRG). Proszę o odpowiedź czy coś komuś wiadomo o ewentualnych refundacjach i z jakiego źródła. Opiszcie jak to jest rozwiązane w waszych jednostkach.
-
- OSP (gm., woj.): gmina żory województwo śląskie
- Kontakt:
również chętnie bym się coś dowiedział na ten temat bo póki co cisza...
inwestycje w Warszawie - http://domwawa.pl