Jako osoba dobrze zorientowana pewnie wiesz, kto an Twoim terenie jest członkiem prezydium lub członkiem zarządu wojewódzkiego. Kolejny raz nie protest a rozmowa może dać pozytywny efekt. Nie ma tu kwestii słuchania bo to Wy ich wybraliście, są oni przedstawicielami OSP z danego terenu.Ale trzeba do kogoś pierwszo dotrzeć żeby to przekazał, bo tych niżej władza w rzadkich przypadkach słucha.
Czyli skąd wziąć pieniądze na funkcjonowanie biur? Daj to rozwiązanie, bez gdybania. Proszę, jeszcze raz przeczytaj to co wcześniej napisałem. Obniżenie cen= mniej dotacji=mniej sprzętu trafi do OSP. Jednostkowo to sytuacja oczywiście korzystna - obnizenie cen lecz patrząć w skali województwa wygląda to już mniej kolorowo, a chyba patrzysz na dobro wszystkich OSP a nie tylko swojej.Może rzeczywiście trochę nie rozumiem. W takim razie trzeba zrobić tak żeby nie było trzeba dokładać. A jak już kupować w sklepie związkowym to obniżyć ceny
A NFZ zapyta, komu mamy zabrać? Chorym starcom czy może umierającym dzieciom? Proszę podejmij decyzję komu. Budżety to nie są worki bez dna, komuś trzeba zabrać aby komuś można było dać.Więc trzeba zmienić zapis.
Liczba członków OSP to ponad 600 000. Koszt badań 150zł. W skali 3 lat - 90mln złotych. Komu zabrać?
Kto ma podejść? Kto sprawdzi dokumenty? Kto udowodni, że to festyn OSP? Co to jest festyn OSP? Czy organizator festynu ma prawo wylegitymowania osób? To wszystko musi być jasno i jednoznacznie określone.Tu nie trzeba robić, po prostu do takiego sklepikarza podchodzę i sprawdzam dokument potwierdzając że należą do OSP, ale nwet nie będzie trzeba bo jeżeli ja u siebie w OSP robię festyn, to ja wiem kto na nim będzie, i kto co będzie sprzedawał, na festynie mojej OSP, sprzedają tylko z mojej OSP, a ja wiem kto do niej należy. Proste?
Nie ma takiej możliwości żeby nie legalnie działali, bo organizatorzy festynu, muszą to sprawdzić, kto jak skąd.
Czyli ponownie nie jest to kwestia protestu ogólnopolskiego a tylko i wyłacznie porozumienia się na danym terenie. Lokalnej zgody a nie wojny. Tego niestety nawet przepisami państwowymi nei da się narzucić.Jest w danej OSP KSRG sprzęt nie ma ludzi chętnych. I nie ma szans na porozumienie, nie da rady w takim wypadku nic zrobić.
Zapoznam się z tym programem.
Proszę przedstaw statystyki, ile raz Wasz terene nawiedzały wichury, które wyrządzały szkody?1. Po co dwie piły w jednej OSP, wystarczy jedna piła, tak samo pompa. Po co np. w mojej OSP łódź, czy zestaw chemiczny, na moim terenie nigdy nie był potrzebny więc i nie będzie, a jak będzie to przyjedzie PSP.
Zestaw techniczny, OSP które mają mniejsze szanse na wyjazd do wypadku, im wystarczy zestaw techniczny nie nowy a dobry używany, po co marnować pieniądze, na coś co na 99% nie będzie używane w danej OSP, ale kupić można bo może zdarzyć się w tym 1% że to się przyda, a żadna inna jednostka OSP nie będzie wolna.
2. W każdej OSP powinni być wyszkoleni pilarze min.1 , bo jeżeli przejdzie w gminie wichura, i w każdej miejscowości będą na drodze leżeć drzewa, to zanim ta jedna jednostka która ma piły i pilarzy, sprzątnie to wszystko to trochę zejdzie, a może ktoś stracić życie bo potrzebna będzie szybka pomoc, w oddalonej o np. 10 km wsi, a zanim dojadą to będą musieli posprzątać drzewa na drodze bo nie przejadą.
Jakie są koszty utrzymania i remontu używanego zestawu hydrauliki?
Każdy zakup sprzetu specjalistycznego powinien być podparty analizą zagorzeń na danym terenie i statystykami. Pisałem o tym wyżej. Proszę przeczytaj ze zrozumieniem.
Dlaczego w każdej OSP powinni być wyszkoleni pilarze a nie np. chemicy? . Jeżeli w Waszej gminie wykolei się lub wpadnie do rowu cysterna z chemikaliami?
Niestety wszystko kosztuje a im nowsze, lepsze tym droższe. Takie jest życie i gospodarka.No dobrze nawet niech będzie bo nie wszędzie wiemy jak dojechać, GPS pokarzę nam najszybszą trasę. Ale nie za 4500 zł, nie tylko dla KSRG, i nie z mapami z 2004r.
Więcej KSRG czy więcej pieniędzy?olega źle mnie zrozumiał, chodzi o to że dzieli się tych z KSRG i te gorsze, dla KSRG daje się sprzęt a dla gorszych nie.
O to chodzi. Więc dlatego postulat brzmi więcej KSRG żeby nie było wcale tych gorszych.
Minimalny wkład własny pozwala na częściowe ograniczenie liczby wniosków. Jeżeli wszystko byłoby za darmo to na jakiej podstawie i według jakich kryteriów wybierałbyś wnioski przy ograniczonym budżecie. Jakie środki są konieczne na rteralizację tych zadań. Przedstaw konkretna liczbę i na jaki okres miałby być ten program.Kolego u mnie w podlaskim istnieje z sejmiku wojewódzkiego program z którego pieniądze są na OSP. Ale nie o to mi chodzi. Tak jak pisałem z góry dokładnie rząd niech ustali taki program i niech będzie jeden na remizy oddzielna kasa, i drugi na sprzęt oddzielna kasa, a to oznacza więcej kasy, a tak to zabraknie to to to tamto...Wiem co to RPO i jak działa, ale jak się nie mylę trzeba mieć wkład własny, a jak OSP go nie ma, a gmina nie da bo nie ma, albo nie da bo nie da, to co?
ZOSPRP 66 mln, a moja OSP z tego dostała aż 250 zł i 55 gr. czy coś koło tego, no chyba za to sobie nowy samochód kupimy.
Trzeba mieć duże wpływy, albo duże szczęście żeby więcej dostać z ZOSPRP.
Lekarz od leczenie, rolnik od uprwiania pól, policjant od egzekwowania prawa, lecz każdy z nich musi zmagać się z biurokracją. Podobnie strażak.No powiedzmy, że tak jest, ale OSP, jest od niesie pomocy ludziom, a nie od załatwiania spraw papierkowych po co to utrudniać
Ale to Pan jest organizatorem tego protestu więc pytam co jest nie tak?olego ja to wytłumaczyłem jak mogłem, bo ten postulat dostałem mailem więc nie wiem dokładnie o co chodzi, ale widocznie coś jest nie tak. Nie przesadzajmy PSP zależy gdzie, ale np. na moim terenie prawdopodobnie nikt nie narzeka na ich wiedzę. A zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć, na np. sprzęt.
Pewnie to, że koszt uprawnień to około 500zł ale co o tym sądzę i jak to wygląda już pisałem wyżej. Sprzęt sam nie ratuje a ratownicy z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami! Czy uczestniczyłeś w innych kursach, warsztatach niż te organizowane przez komendę ?
Czyli sam nie jesteś przekonany a chcesz tracić cenny czas druhów?Ale może akurat coś z tego wyjdzie. Jak pisałem na razie same listy, więc jedna linijka dłużej nie zaszkodzi. A odpowiedź jakaś będzie, mam nadzieję.
Wiary tu nie mieszajmy, zejdźmy na ziemię i spójrz na to przez pryzmat naszych polskich afer i ilości nadużyć.Jakich nadużyć? Tylko oszuści będą oszukiwać. Ja wierzę że 99% procent członków OSP, to uczciwi ludzie.
Pudło, system niemiecki opiera się na ochotnikach, chcesz mieć sprzęt jak w DE. Zlikwiduj PSP i przejmij ich zadania i sprzętSzczegółowo ci nie opiszę. Ale przykładowo Niemcy, może się nie zagłębiałem ale ja nie słyszę żeby mieli problemy. Na pewno zdarzają się, ale nie jak u nas.

Każdy ma taki sam sprzęt. Czy każda sztuka będzie wykorzystywana? Jeżeli nie, to oznacza, że środki były wydatkowane nie efektywnie.