Nowe wymagania dot. kierowcy uprzywilejowanego i nie tylko

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Tomi112
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): _____________woj.lubelskie_____________
Status: Offline

Re: Nowe wymagania dot. kierowcy uprzywilejowanego i nie tyl

Post autor: Tomi112 »

w gminie powiedzieli mi że to właśnie jest świadectwo kwalifikacji !

mikele

Post autor: mikele »

Tomi112 pisze:w gminie powiedzieli mi że to właśnie jest świadectwo kwalifikacji !
Nie jest to żadne świadectwo, ani zezwolenie jak ktoś wcześniej pisał. Jest to zaświadczenie wydane przez wójta/burmistrza na podstawie art. 95a ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym (zaświadczenie potwierdza, że kierowca spełnienia wymagania w zakresie badań lekarskich i psychologicznych).

Józek22

Post autor: Józek22 »

czyli wygląda na to że może zostanie conieco uproszczona forma wydawania pozwoleń na jeżdżenie samochodami straży z kategorią C po odbyciu owego kursu zamiast iśc na kurs dla kierowców zawodowych ( świadectwo kwalifikacji tzw. za ok.8tys.) ,zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce i obym miał rację :)
a co do płatności za te kursy przez gminy to czaro to widzę,same gminy już się borykają z niedostatkiem kasy,dlaczego OSP nie może byc traktowane podobnie jak PSP,czyżbysmy robili coś innego w czasie akcji czy jak,no chyba że chodzi o pozbycie się konkurencji, "jak nie będą mieli kierowców to nie dojadą"

jemal

Post autor: jemal »

mikele
Właśnie zaświadczenie:) brakło mi tego słowa:):)

Rom
OSP (gm., woj.): OSP Bojszów gm.Rudziniec , woj.Śląskie

Post autor: Rom »

Niestety druhowie jak dla mnie te artykuły i paragrafy nic nie mówią o świadectwie kwalifikacji ponieważ OSP niejest zakładem pracy a prywatnie mogę miec i sto aut ciężarowych którymi mogę prywatnie jezdzić do woli byle by tylko nie swiadczyć usług zarobkowych i tu jest pytanie :roll: czy kierowca podstawowy czyli ten jeden jedyny na auto który ma umowę z np. gminą i dostaje kase za utrzymanie i prowadzenie wozu musi mieć owe świadectwo bo pozostali kierowcy którzy nie czerpią korzyści finansowych to niby poco ???- tylko badania i zaświadczenie od wójta albo starosty albo...
Czyżbym się mylił ???

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Tak, mylisz się.

Dodatkowe wymagania odnośnie zaświadczeń nie są związane w przypadku straży z tym, że ktoś zarabia za to lub nie a z tym, że ktoś bardzo szybko jeździ dużym czerwonym samochodem błyskającym i robiącym łyjy łyjy. Dlatego więc musi być co 5 lat sprawdzony, na tę okoliczność czy jest wystarczająco zdrowy na ciele (badania lekarskie) i umyśle (badania psychotechniczne).

Wystarczy troszkę chęci na przeczytanie i wszystko będziesz wiedział - nie ma sensu, żeby ktoś tu to kolejny raz pisał.

Rom
OSP (gm., woj.): OSP Bojszów gm.Rudziniec , woj.Śląskie

Post autor: Rom »

wszystko fajnie tylko ja widze ze tak naprawde nikt tu niewie od czego jest prawdziwe świadectwo kwalifikacji a wkładka to jest w bucie pozdrawiam i wyłanczam sie z dyskusji.
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Post autor: strazak102 »

W ramach wyjaśnienia trochę was uzmysłowię co jest co.

Świadectwo kwalifikacji jest to dokument pozwalający Ci podjąć pracę w firmie transportowej(mało który pracodawca zatrudni Cię bez tego papierka), w którym to jest zaznaczone, że brałeś udział w kursie na temat czysto związany z transportem mienia pod każdym tego słowa znaczeniem(tj. czas pracy kierowcy, jak układać ładunki w przedziałach transportowych itp.). Dane świadectwo również nie nazywa się WKŁADKĄ! kto wam taki kit wcisnął?

Zaświadczenie o zdolności do kierowania pojazdami uprzywilejowanymi musi posiadać KAŻDY kierowca który chce jeździć do pożaru bądź innego miejscowego zdarzenia na sygnałach. Jeżeli ktoś chce jechać a nie ma uprawnień - może ale bez sygnałów. To zaświadczenie właśnie nazywane jest WKŁADKĄ.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Posiedziałem trochę nad nowymi wymaganiami dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych i doszedłem do wniosku , że chodzi tylko o kasę. Więc tak:
Nowe przepisy wchodzą w życie 11.02.2012 r - każdy kto do tego dnia zrobi uprawnienia na starych zasadach będzie je miał ważne przez następne 5 lat - warunkiem jest wymiana zaświadczenia w ciągu 6 miesięcy po wejściu w życie przepisu. Na dzień dzisiejszy nie ma ośrodka który miałby odpowiedni tabor pojazdów do nauki jazdy pojazdem uprzywilejowanym ( strażackim ).Wg nowych przepisów wymagania są ta duże,że wolę nie myśleć ile taki kurs będzie kosztował. Koszty będzie ponosić gmina ale nie do końca. My jesteśmy utrzymywani z pieniędzy gminnych i po wejściu przepisów będziemy płacić za to z środków przeznaczonych na ochronę przeciwpożarową.Nie sądzę , że wojt,burmistrz czy prezydent miasta dołoży z 2000 zł na jednego kierowcę z OSP. W mojej jednostce uprawnionych jest 10 , a w skali gminy około 88 druhów - wolę nie myśleć ilu jest w skali kraju. Sposób jest jeden aby ten nikomu nie potrzebny twór obalić : WSZYSCY JUŻ OD TERAZ INFORMUJEMY ZWIĄZKI GMINNE,MIEJSKIE,POWIATOWE ,ŻE Z DN.11.02.2012 W OSP NIE BĘDZIE KIEROWCÓW Z UPRAWNIENIAMI I DO AKCJI BĘDZIEMY JEŹDZIĆ JAK ZWYKLI URZYTKOWNICY DRÓG.
ZWIĄZKI POINFORMUJĄ ZWIĄZKI WOJEWÓDZKIE , A ONE MOŻE NASZEGO SZEFA WALDKA. NADCHODZĄ WYBORY , GŁOSY SĄ POTRZEBNE I MAM NADZIEJĘ , ŻE ON OBALI TEN PRZEPIS.
Awatar użytkownika

maro_71
OSP (gm., woj.): gm. Golina woj.wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: maro_71 »

Świetnie kolego czester0, że analizujesz akty prawne. W meritum sprawy masz rację, tylko skąd te 5 lat i skąd wiesz o dużych wymaganiach dla szkolących się na samochody uprzywilejowane, czy są jakieś rozporządzenia czy wytyczne w tej sprawie? czyżby coś mi umkło uwadze?
Pozdrawiam
Pozdrawiam:
Komendant Gminny ZOSP RP
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Post autor: strazak102 »

5 lat masz ważne takie zaświadczenie o możliwości kierowania pojazdem uprzywilejowanym. Tak jest w przepisach określone. A jeżeli masz bodajże powyżej 60 lat to chyba co roku obowiązują czynności związane u uzyskaniem takiego zaświadczenia
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Ustawa z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, która jest już podpisana ale zacznie obowiązywać 11.02.2012 . Panie komendancie nie zaglądało się do przepisów nie zaglądało.
Uprawnienia kierowcy na pojazdy uprzywilejowane wydawane są na 5 lat na podstawie opini lekarskiej i badań psychologicznych. Zgodnie z ustawą przepis dotyczy wszystkich kierowców pojazdów uprzywilejowanych(Osp , Psp , karetki itd. )
Art. 107.
1. Kursy dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi prowadzi ośrodek doskonalenia
techniki jazdy, o którym mowa w art. 112 ust. 1 pkt 2 lit. c.
2. Kurs dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi jest prowadzony w zakresie kierowania
pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) A1, A2 i A;
2) B1, B i B+E;
3) C1, C1+E, C, C+E;
4) D1, D1+E, D i D+E.
Aby odwlec nowe przepisy proponuję zrobić uprawnienia do 10.02.2012
Pozdrawiam

Logan
OSP (gm., woj.): Pólko, gm. Żelazków ,wlkp
Kontakt:

Post autor: Logan »

1) posiadać zaświadczenie wydane w trybie określonym w art. 95a ust. 1 pkt 2 i ust. 2 ustawy z dnia
20 czerwca 1997 r. — Prawo o ruchu drogowym, przez okres 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy i okazywać je na żądanie uprawnionych organów;

Zastanawiam się nad tym, czy autorowi ustawy chodziło o 6 miesięcy od dnia wejścia ustawy o "Kierowaniu..." czyli od 11 lutego 2012 czy o ustawę z 1997?
nowa strona ----> www.osppolko.kalisz.pl
Awatar użytkownika

machines

Post autor: machines »

szkoda że trzeba mieć ukończone 21 lat ;/
Obrazek
Obrazek
Copyright © 2012 by machines. All rights reserved.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Awatar użytkownika

ksieciunio
Kontakt:

Post autor: ksieciunio »

niedawno rozmawiałem na akcji z kolesiem z pogotowia i mówił że wezwali go na komisariat celem złożenia wyjaśnień bo fotoradar złapał go za prędkość gdy jechał na wezwanie
mimo że na zdjęciu ewidentnie było widać że jechał na sygnale ale stawić się musiał
paranoja
Coraz więcej rzeczy rozumiem, lecz coraz trudniej mi przychodzi wyrazić to w słowach.
paski do pralek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat