Kierowca

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

acidapple
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: Kierowca

Post autor: acidapple »

Dołączam się do pytania. Niedawno w naszej jednostce wydarzyła się taka sytuacja. Zawyła syrena, druhowie byli wcześniej niż uprawniony kierowca. jeden z druhów (posiadający kat. C) wyjechał samochodem strażackim GBA przed remizę (na plac osp) bez sygnałów dźwiękowych i świetlnych. wyjechał po to aby kierowca uprawniony na uprzywilejowane, który był w drodze do remizy, nie musiał wyjeżdżać (chodziło głownie żeby zamknąć garaż), krótko mówiąc dojeżdża kierowca wsiada w odpalony samochód i jedziemy (samochód stary wiec trochę zajmuje jego rozruch i naładowanie hamulców).

Czy jest to zgodne z prawem??

bo są u nas ludzie życzliwi :? i lubią się czepiać wszystkiego, dlatego pytam żeby w razie czego móc się jakoś obronić??
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

No proszę Cię, aż tak życzliwych macie sąsiadów???!!! Paranoja... gdyby się u nich paliło to chcieliby żebyście śmigłowcem do pożaru jechali a jak u kogoś innego to widzą problem, że samochód wyprowadza ktoś bez uprawnień... masakra!

Ale.
1. Jak miał kat.C to teoretycznie powinien jeszcze posiadać zaświadczenie z gminy o zgodzie na użytkowanie tego pojazdu jeśli właścicielem jest gmina, jeśli OSP jest właścicielem to bez przesady, w tej sytuacji naczelnik wie że auto jest potrzebne.
2. Moim zdaniem to lekka przesada dopominać się o uprawnienia takiego druha, jeśli w moim mniemaniu wyjechał na podjazd remizy, nie włączając się do ruchu na drogach publicznych (Czy ktoś zna podstawę prawną co do prowadzenia pojazdów poza drogami publicznymi, np. na terenie prywatnym?? - paragrafy z KRD)

3. Ogólnie istnieje jeszcze prawo wyższej potrzeby... mam na myśli sytuację, w której dochodzi to tego że samochód nawet uprzywilejowany może prowadzić człowiek który nie ma stosownych uprawnień, ale ze względy na to po co jedzie czyt. ratować życie jest to tak jakby w pewnym stopniu uzasadnione i usprawiedliwione. Oczywiście każda kwestia jest indywidualnie do rozpatrzenia w sądzie w razie jakiegoś np. wypadku....
4. Inna sprawa, że ja mam w OSP kilku druhów z kat. C a tylko jednego na etacie i w sytuacji kiedy wyje syrena to pojazd wyprowadza ten kto pierwszy jest w remizie, właśnie po to by zaoszczędzić te kilka sekund/minut...

5. Dla mnie to jest typowy przykład kiedy paranoiczne postrzeganie biurokracji sprawia iż człowiek nie może sprawnie wykonać swoich zadań i celów, które czasem są nadrzędne (ratowanie).
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

acidapple pisze: Czy jest to zgodne z prawem??
Tak.
Po pierwsze wyjazd z garażu nie jest wyjazdem alarmowym, czyli jedzie taka osoba, która ma uprawnienia do kierowania danym typem samochodu. Jak również, co poprę poniżej - jeżeli nie wjeżdża na drogę publiczną, to nie musi włączać świateł mijania, może mieć otwarte drzwi, nie musi mieć prawa jazdy...

Otóż wiem, że na terenie prywatnym można robić co się chce, np: ojciec pozwolił swojemu 12 letniemu synowi pojeździć samochodem po posesji (pomijam inne względy niż prawne). Jeżeli nie ma zagrożenia dla "publicznego" otoczenia to nic się nie dzieje - policja nie ma prawa wejść na posesję i cokolwiek robić. Podobnie z kontrolą drogową na posesji - jeśli jesteś pijany, jedziesz samochodem, a policja z dziwnych powodów zechciała jechać za Tobą i poczekać aż wjedziesz na swój teren... to wg prawa nie może Cie skontrolować.

Także co powiedzieć "znawcom"? Wyjechać każdy może, bo im szybciej samochód będzie gotowy - tym sprawniej dotrzecie na miejsce zdarzenia.

Dodałem po wypowiedzi Jarka
Jarek pisze:Ale.
Ad 1. Samochód nawet nie opuścił terenu Gminy (OSP) - w tym świetle samochód nie zmienił położenia
Ad 2. Paragrafów niestety nie znam - musiałbym poszukać, natomiast doświadczenie i znajomi policjanci "uświadomili" mnie w tym co napisałem
Ad 3. Tak, tylko, że wtedy każda akcja byłaby podyktowana stanem wyższej konieczności - to po co byłoby w ogóle te pozwolenia, badania itd... Ze "stanem wyższej konieczności" nie przesadzałbym

kom.gminny
OSP (gm., woj.): skawa raba wyżna małopolskie

Post autor: kom.gminny »

Kierowcy, którzy prowadza pojazdy służbowe a takie można uznać pojazdy straży pożarnej (chyba nikt nie ma prywatnego wozu bojowego) powinien posiadać pozwolenie do prowadzenia takowych pojazdów zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami wydane przez prezesa danej osp. Ponieważ samochód nie jest waszą własnością funkcjonariusze organów kontrolnych mają prawo zapytać, na jakiej podstawie powadzisz taki pojazd. Co do wyjazdów alarmowych kierowca prowadzący pojazd uprzywilejowany powinien oprócz pozwolenia do prowadzenia sam danej osp musi mieć pozwolenie do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych, które wydawane jest na podstawie określonych badań.
Co do wyjazdu z remizy. Normalna sprawa, że w razie alarmu pierwszy, który jest w remizie i ma o tym pojęcie odpala samochód pompuje powietrze i przygotowuje pojazd do wyjazdu, a co do wyjazdu to sami się domyślcie. Zgodnie z prawom, jeśli nie ma stosownych uprawnień(prawo jazdy) lub uprawnienia zostały mu zatrzymane lub ma orzeczony sądownie zakaz prowadzenia pojazdów nie może wyjechać z powodu braku odpowiednich kwalifikacji. Niektórzy sugerują, że można wszystko podpierając się, że są na "terenie prywatnym". Tylko, od kiedy teren remizy jest własnością prywatną, jak już to jest własnością stowarzyszenia, i na przebywanie na tym terenie trzeba mieć zgodę prezesa. Automatycznie taką zgodą jest legitymacja członka OSP itd. Uprawnione służby mogą przeprowadzić czynności kontrolne nawet pod pretekstem domniemania popełnienia przestępstwa.
Ciekawa jest wypowiedz jarka a dokładniej pkt. 3 tej wypowiedzi- ”Ogólnie istnieje jeszcze prawo wyższej potrzeby...” chciałbym wiedzieć gdzie jest taki zapis się znajduje czy to jest wolna interpretacja druha
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

kom.gminny pisze:Uprawnione służby mogą przeprowadzić czynności kontrolne nawet pod pretekstem domniemania popełnienia przestępstwa.
Dobrze mówisz, ale tylko jeżeli prezes jednostki to zgłosi (lub inna osoba przebywająca na danym terenie). Pretekst domniemania popełnienia przestępstwa? Jeszcze kilka lat temu to może, ale dziś już nie...
Awatar użytkownika

matslu4
OSP (gm., woj.): OSP Łukowa gm.Chęciny woj.Świętokrzyskie

Post autor: matslu4 »

nie chcialem zakładać nowego tematu a mam pytanie czy gmina powinna sfinansowac prawo jazdy kat.c ponieważ naszego kierowcy praktycznie zawsze niema lub czy jest jakas ustawa o tym mówiąca
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

Chyba nie ma nigdzie tego w przepisach. Przynajmniej nigdy się z takimi nie spotkałem. Chociaż słyszałem, że niektóre gminy dokładają do prawka C, żeby OSP miało więcej kierowców.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420

sedi

Post autor: sedi »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stan_wy%C5 ... no%C5%9Bci

Nawet na jednym szkoleniu była o tym mowa że jest taka możliwość aby ktoś bez uprawnień wyjechał wozem strażackim ale nie wykorzystywałbym tego jeśli faktycznie nie ma takiej potrzeby.
Kiedyś zdarzyło się że nie było kierowcy i ktoś zaproponował takie rozwiązanie abym ja jechał bo byłem w trakcie kursu na c. Odmówiłem bo był to pożar trawy z dala od zabudowań i można było spokojnie czekać na inną jednostkę.
Myślę że gdyby był to pożar mieszkania lub inne zagrożenie bezpośrednie dla życia to bym wyjechał.

A co do pozwoleń na kierowanie pojazdów.
To nie jest ważne czy sygnały włączone czy nie pozwolenie i badania muszą być. Jeśli samochód jest własnością OSP to pozwolenie na podstawie badań wydaje prezes jeśli pojazd jest gminy to wydaje je burmistrz lub wójt.
Pojazd specjalny możesz prowadzić bez zaświadczenia tylko jeśli używasz go na własny użytek i jesteś jego właścicielem a w tym przypadku żaden kierowca nie jest właścicielem samochodu.

Naczelnik Grzesiek
OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec

Post autor: Naczelnik Grzesiek »

sedi pisze:A co do pozwoleń na kierowanie pojazdów.
To nie jest ważne czy sygnały włączone czy nie pozwolenie i badania muszą być. Jeśli samochód jest własnością OSP to pozwolenie na podstawie badań wydaje prezes jeśli pojazd jest gminy to wydaje je burmistrz lub wójt.
Ile razy można pisać:
Nie ważne czy samochód jest własnością gminy czy OSP stosowne zaświadczenie na pojazdy uprzywilejowane wydaje burmistrz, wójt podległej jednostki a nie prezes.

EDIT: Oczywiście piszę o pozwoleniu podczas kierowania alarmowo. Do prowadzenia np. po paliwo lub wyjazd ze sztandarem do kościoła zgodę wydaje naczelnik. Tyle razy to było wałkowane.
Ostatnio zmieniony śr 14 mar 2012, 21:57 przez Naczelnik Grzesiek, łącznie zmieniany 1 raz.

GBA

Post autor: GBA »

Skoro jesteście tacy pewni to podajcie podstawę prawną. Owszem badania są konieczne bo przecież nie jest to wyjazd na własny użytek. Natomiast jeśli chodzi o resztę to burmistrz nie musi wydawać zaświadczenia na niebieskie żebys y mógł jechać nie alarmowo. Masz badania jedziesz bez sygnałów to masz prawo. Teoretycznie jadąc autem jak coś się stanie i nie mając zgody na prowadzenie może być problem że burmistrz nie dał Ci zgody na kierowanie swoimi autami, ale podczas zwykłej kontroli policja nie ma prawa żądać takiej zgody. Przecież badania zawsze możesz pokazać i nawet pow. Że na własny użytek jedziesz. Nie prowadzisz go alarmowo a dokumety masz. Uważasz inaczej to pokaż podstawę prawną bo jakoś ja nic nie znalazłem.

bear_o
OSP (gm., woj.): Zimna Woda (jasło, podkarpackie)

Post autor: bear_o »

drodzy koledzy na zaświadczeniu z Gminy mam na pisane tak:

na podstawie art.39a ust.1 pkt.6 ustawy z dnia 6 września 2001 o transporcie drogowym( Dz.U.Nr.125 poz.1371, z późn. zm.) poświadcza się że:
Pan XX zam. XX pesel XX ma ukończone 21 lat posiada prawo jazdy nr. XX Kat. XXX jest zatrudniony jako kierowca w osp XXX.
Poświadcza się spełnienie wymagań określonych w art. 39a ust.1 pkt. 3-5 ustawy z dnia 6 września 2001 o transporcie drogowym na podstawie:
1. orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania prac na stanowisku kierowcy ważna do dnia...
2. orzeczenia psychologicznego stwierdzającego brak przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy ważne do dnia....

Jeżeli spełniasz te dwa podpunkty i masz papiery w ręce to idz do gminy i wystawią ci zaświadczenie że morzesz jeździć samochodem do akcji.

Natomiast jeżeli posiadasz odpowiednią kategorie prawka to możesz jechać autem bez używania sygnałów świetlnych i dźwiękowych po uprzednim poinformowaniu stanowiska dowodzenia w PSP bez żadnych konsekwencji.

sprawa się wyjaśniła?

bear_o
OSP (gm., woj.): Zimna Woda (jasło, podkarpackie)

Post autor: bear_o »

GBA pisze:Skoro jesteście tacy pewni to podajcie podstawę prawną. Owszem badania są konieczne bo przecież nie jest to wyjazd na własny użytek. Natomiast jeśli chodzi o resztę to burmistrz nie musi wydawać zaświadczenia na niebieskie żebys y mógł jechać nie alarmowo. Masz badania jedziesz bez sygnałów to masz prawo. Teoretycznie jadąc autem jak coś się stanie i nie mając zgody na prowadzenie może być problem że burmistrz nie dał Ci zgody na kierowanie swoimi autami, ale podczas zwykłej kontroli policja nie ma prawa żądać takiej zgody. Przecież badania zawsze możesz pokazać i nawet pow. Że na własny użytek jedziesz. Nie prowadzisz go alarmowo a dokumety masz. Uważasz inaczej to pokaż podstawę prawną bo jakoś ja nic nie znalazłem.

proszę cie bardzo:
art 95a ust. 3 z dnia 20 czerwca 1997r -prawo o ruchu drogowym(Dz. U. z 2003r., Nr58, poz.515 z późn. zm.)
oraz
art 122 ust.2 i art. 124 ust.2 w/w ustawy
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

Zgłoś ten postOdpowiedz z cytatemRe: Kierowca
przez kom.gminny wtorek, 24 sty 2012, 17:59

Kierowcy, którzy prowadza pojazdy służbowe a takie można uznać pojazdy straży pożarnej (chyba nikt nie ma prywatnego wozu bojowego) powinien posiadać pozwolenie do prowadzenia takowych pojazdów zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami wydane przez prezesa danej osp. Moje pytanko , jakowe to pozwolenie prezes OSP wydaje kierowcom na prowadzenie wozu bojowego ? ciekawi mnie to bardzo bo chyba napisał to sam komendant gm,inny ! a może nie czytałem takiego zapisu ? lub uprawnień prezesów OSP ?
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

W naszej gminie każdy kierowca wozu bojowego posiada zezwolenie na prowadzenie pojazdu wydane przez burmistrza. Kierowca który nie posiada takowego zezwolenia niema prawa kierować tym pojazdem i to nieważne czy jedzie alarmowo czy nie. Takie są wymogi prawne.
Awatar użytkownika

maro_71
OSP (gm., woj.): gm. Golina woj.wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: maro_71 »

"bear_o" czy wiesz, że Twoje zaświadczenie z Gminy jest ZŁE? - Podstawa prawna!
Pozdrawiam:
Komendant Gminny ZOSP RP
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat