legitymacje
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
- Status: Offline
Re: legitymacje
u nas tez legitymacje podbito na rok a składka jest symboliczna 10 zł ,a co do tych co nie płacą lub nie chodzą to wzywamy i sie pytamy chcesz czy nie chcesz być członkiem osp ,np;nie było takiej osoby ze 3 lata i nie dochodzimy zeby opłacił zaległości przecież są i tacy co niepracują a później opłacą wszystko ,a wysoka składka to też problem nawet o zmianę w krs o mają taką skladkę wpłynęło im tyle to opłatę mogą ponieśc 

Moja propozycja jest taka:
na spokojnie zebrać Zarząd wcześniej przygotować wszystkie przepisy i dokumenty związane z funkcjonowaniem jednostki łącznie z przepisem o stowarzyszeniach. Dokładnie zapoznać się ze statutem jednostki.
Można wybrać różne warianty. Składki ustalane są i zatwierdzane na walnym zebraniu. Jeżeli chcecie zatrzymać strażaków którzy od wielu lat działają a nie mają możliwości zapłacić dużej kwoty to obniżyć składkę lub uchwałą walnego zebrania określić że na przykład składka członkowska wynosi:
- dla członków czynnych wchodzących w skład JOT (pododdziału bojowego) - 50 zł na rok,
- dla członków powyżej 45 lat składka wynosi 20 zł na rok,
- dla członków MDP 5 zł na rok.
To jest moja propozycja a kwoty sami musicie wybrać. A co do członka honorowego to moim zdaniem jak i poprzednika jest to wyróżnienia.
na spokojnie zebrać Zarząd wcześniej przygotować wszystkie przepisy i dokumenty związane z funkcjonowaniem jednostki łącznie z przepisem o stowarzyszeniach. Dokładnie zapoznać się ze statutem jednostki.
Można wybrać różne warianty. Składki ustalane są i zatwierdzane na walnym zebraniu. Jeżeli chcecie zatrzymać strażaków którzy od wielu lat działają a nie mają możliwości zapłacić dużej kwoty to obniżyć składkę lub uchwałą walnego zebrania określić że na przykład składka członkowska wynosi:
- dla członków czynnych wchodzących w skład JOT (pododdziału bojowego) - 50 zł na rok,
- dla członków powyżej 45 lat składka wynosi 20 zł na rok,
- dla członków MDP 5 zł na rok.
To jest moja propozycja a kwoty sami musicie wybrać. A co do członka honorowego to moim zdaniem jak i poprzednika jest to wyróżnienia.
-
- OSP (gm., woj.): OSP BANIE - woj.Zachodniopomorskie
Przerzucenie strażaków niepłacących składek i pokazujących, że są strażakami tylko na Święta Wielkanocne do członków honorowych już rozważaliśmy. Jednak czy niepłacenie składek, nieprzychodzenie na zebrania/zbiórki i nieinteresowanie się działalnością straży przez cały rok praktycznie oprócz Wielkanocy i Bożego Ciała, to jest zachowanie godne członka honorowego? W dodatku u nas w statucie mamy zapis, że godność członka honorowego nadaje Walne Zebranie. Najprościej by było wyrzucić, jednak tej decyzji nigdy nie podejmę. No sprawa trudna ale będziemy musieli jakoś ją rozwiązać. Myślę, że nie tylko w mojej jednostce istnieje tego typu problem. Jeśli chodzi o składki, to kolejna trudna sprawa i możliwe, że zrobimy pewny podział tak jak pisze kol. kronikarz. Co do wynajmu sali, to wynajęcia są sporadyczne i to za symboliczne kwoty darowizny. Sponsorzy - jednorazowy zastrzyk finansowy
Więc za wesoło nie jest. Pozdrawiam 

-
- OSP (gm., woj.): OSP Kocierz, Łekawica, Śląskie
Druhu marcinas7majster daj ty spokój członkom honorowym bo noe wiem jak u Ciebie ale u nas w jednosce taki tytuł przyznaje się druhom którzy przez wiele lat zajmowali się jednostką i się zasłużyli dla OSP. Także oni u nas nie są obowiązani płaceniem składek. A co do składek u nas jest to 20zł na rok symbolicznie i wszyscy płacą
MDP nie płaci. To już jest przesada
żeby od MDP brać składke takie jest moje zdanie. Zapominacie chyba że nam nikt nie płaci za to wszyszystko!Robimo to bo chcemy pomagać innym! Wielu moich druhów pracuje bardzo dużo przy remizie społecznie !Za co im za to bardzo dziękuje! więc nie wymagajmy od nich żeby jeszcze płacili nie wiadomo jakich składek
Takie jest oczywiście moje zdanie drodzy druhowie. A legitymacje co rok powinno się podbijać.