Pożar nieużytków- brak zdysponowania OSP przez PSP

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Jarek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Status: Offline

Re: Pożar nieużytków- brak zdysponowania OSP przez PSP

Post autor: Jarek »

A ja się tam nie dziwie dyżurnemu, który tak zrobił... w sumie chyba będąc na jego miejscy sam bym was nie zadysponował.
Nie zrozumcie mnie źle, bo życzę wam jak najlepiej ale sam piszesz że nie macie ubrań specjalnych...
a ja mam jeszcze pytanie, ilu z was ma ubezpieczeni, aktualne badania i kurs podstawowy strażaka ratownika??

Powiem wam, że ostatnio zauważyłem iż PSP coraz częściej trzyma sie procedur, zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo strażaków OSP. Moim zdaniem wasz dyspozytor bardzo dobrze zdawał sobie sprawię ze stanu wyposażenia waszej OSP. Wydaje mi sie że stąd ta decyzja... bo np. gdyby wam się coś stało, jednemu z was... przykładowo... a potem wiadomo prokuratura itp... i wychodzi na jaw, że dyspozytor wiedział, bo widział w SWD że nie macie sprzętu (mundurów) a jednak was zadysponował to on za to straci pracę i być może poniesie inne konsekwencji.
Inna sprawa, w sumie bardzo mi przykro z tego powodu, ale jeśli nie jesteście w pełni wyposażoną OSP to nie łudźcie się, że będziecie dysponowani, tym bardziej będąc tak blisko PSP.

Co do wyposażenia:
Urząd musi zapewnić bezpieczeństwo przeciwpożarowe w gminie. Wynika to z ust. o ochr. p.poż. ale ani z tej ani z innej ustawy nie wynika w jakim zakresie ma to być zrobione.
I tak jak pisałeś, nie jesteście w KSRG, nie macie selektywnego i smutna prawda jest taka, że urząd nie musi wam dawać na to wszystko pieniędzy (na mundury, na selektywne, na sprzęt). Urząd wywiązuję się sponsorujac inne OSP, zapewne te w KSRG, poza tym ma blisko PSP z tego co widzę... i stąd wydaje mi się, że OSP takie jak Twoja nie będą często zadysponowane do działań rat. gaśniczych.

kom.gminny
OSP (gm., woj.): skawa raba wyżna małopolskie

Post autor: kom.gminny »

- każdy zastęp wyjeżdżający do działań ratowniczo gaśniczych jest zobowiązany aby załoga była wyposażona w sprzęt ochrony osobistej (tj. hełm, ubranie specjalne, buty specjalne, rękawice. do tego dodatkowo dochodzi pas strażacki z zatrzaśnikiem), ważne badanie lekarskie (aktualizowane co trzy lata), oraz przeszkolenie minimum I stopnia. Jest to standard i nie ważne czy wyjeżdża do pożaru, MZ-ta czy innego zdarzenia. Następna sprawa jeśli nie aktualizujecie danych sprzętowych waszych jednostek oraz nie podajecie informacji ilu i jakie przeszkolenie mają członkowie waszych OSP oraz jaki jest średni czas mobilizacji od zaalarmowania do właściwych stanowisk kierowanie nie dziwcie się że nie jesteście dysponowani. Każdy dyspozytor sprawdza na swoim rejonie jakie jednostki jakim sprzętem dysponują, w jakim stopniu są mobilni i w jakim stopniu mogą brać udział w działaniach . W momencie zgłoszenia dyspozytor nie sprawdza zasobów jednostek tylko dysponuje te jednostki które wie że spełniają powyższe warunki.
W sprawie jednostek które spełniają warunki i mimo to są pomijane w alarmowaniu powinien zainterweniować Komendant Gminny ZOSP RP u właściwego Komendanta Powiatowego- Miejskiego PSP w sprawie alarmowania. Czasami trzeba przypominać dyspozytorom że oprócz jednostek włączonych do KSRG są jeszcze te poza, a skoro dana gmina płaci za utrzymanie w gotowości jednostki OSP niech te jednostki spełniają swoją rolę. A przecież przeważnie prawie każda miejscowość posiada swoja OSP wiec dlaczego przyjmując zgłoszenie nie alarmować jednostki na terenie której ma miejsce zdarzenie. Życzę powodzenia wszystkim w dążeniu do zmiany sytuacji i abyście byli alarmowani w miarę potrzeby w waszych rejonach

karol1118

Post autor: karol1118 »

Koledzy moj dobry kolega jest dyspozytorem i wielokrotnie na ten temat z nim rozmawialem , Oni nie lubia dzwonic bo to zajete to brak zasiegu to kierowca nie odbiera itd. alarmowanie osp przez telefon jest dla nich do bani i unikaja go ile sie tylko da. i tak naprawde jesli ktos chce jezdzic to podstawa to selektywne
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

Topic author
cichy9851
OSP (gm., woj.): OSP Dąbrowa (gm. Wieluń, woj. łódzkie)

Post autor: cichy9851 »

Kolega Drakulin napisał:
"Ale głowa do góry 25 maja mają być manewry gminne więc na pewno wyjedziemy ... a słyszałem, że i o mundurach coś myślą ..."
Z tego co napisałeś to na prawdę odbędą się te manewry, bo jutro 28 maja mamy stawić się w Masłowicach i omówić tą sprawę z ćwiczeniami. Wreszcie pomyśleli o strażakach z gm. Wieluń, że oni też są pomagać gminie, swojej miejscowości oraz uczestniczyć w ćwiczeniach, aby jeszcze sprawniej i szybciej przeprowadzać akcje ratowniczo- gaśnicze. Pozdrawiam druh z OSP Dąbrowa gm. Wieluń

Drakulin

Post autor: Drakulin »

Witam,

Termin został przesunięty na 1 czerwca na godzinę 16 z przyczyn PSP. Tak więc w piątek się zobaczymy :) Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat