Sprzęt z wojska? Żart...

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

zielu900
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie
Status: Offline

Re: Sprzęt z wojska? Żart...

Post autor: zielu900 »

Najlepiej jest podzwonić i poszukać czegoś co nie zostało jeszcze przekazane do AMW, według mnie pisanie w ciemno to za duże ryzyko...widziałem Stary które prócz kół miały same blachy i koguty dlatego były strażackie(brak autop.,zbiornika,podwozie zdemolowane i rozczapierzone) Jechać 300 km z lawetą po takie coś jest nie opłacalne...Popytaj w JW może coś się znajdzie.
Awatar użytkownika

Topic author
seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Post autor: seligow »

Tak jak mówiłem, popisałem tu i tam i pojawiło się światełko w tunelu :D i teraz nie jesteśmy sami...
Jak będę miał więcej konkretów to dam znać

Pozdrowienia dla prawdziwych strażaków
Kamil, OSP Seligów
Starszy sikawkowy

OSP_LUBOLA
OSP (gm., woj.): LUBOLA, ŁÓDZKIE

Post autor: OSP_LUBOLA »

Witajcie druhowie,
wczoraj po kolejnym telefonie dowiedzialem sie ze nie dostaniemy jednak sprzetu z wojska (po raz drugi). Prosze o kontakt inne jednostki, poniewaz zastanawiam sie czy nie napisac zbiorowego pisma do MON-u lub naswietlic sprawe w mediach, poniewaz to jest smiech jaki oni tam bajzer maja w tym wojsku.
pzdr
Seba
wolaflaszczyna@interia.pl

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Widzę, że od lat nic się nie zmienia.

Gdzieś w 2003 roku nasz prezes załatwił z wojska sprawnego Stara 244 skrzyniowego do ewentualnej zabudowy (ileś tam koniaków i nalewek, znajomości tu i tam, wycieczki do stolicy).

Po odbiór załatwionego auta zorganizowaliśmy wyprawę naszym Starem przezornie zabierając skrzynkę kluczy, sztywny hol i belkę oświetlenia ale to co zobaczyliśmy na miejscu przerosło nasze oczekiwania. Na środku placu stał smętnie rozdrapany wrak samochodu. Za samochodem było widać dwa ślady zablokowanych kół kiedy wlekli go spod wiaty. Brakowało szyb. Instalacja elektryczna z deską rozdzielczą była wycięta i wyrwana. W silniku zamiast oleju woda. Brak akumulatorów, układu pneumatycznego i części hamulców. Brak tapicerki zapleśniała porwane fotele. Obraz nędzy i rozpaczy. Koloryty całej sytuacji dodawał fakt, że gość pochwalił się, że pobierają na niego jeszcze paliwo na rozruchy.
Po szybkim policzeniu wyszło kolegom kierowcom, że uruchomienie tego samochodu to jakieś 20 tysiaków w tamtych czasach.
Zgodnie stwierdziliśmy, że zaoszczędzimy tych wydatków gminie i zrezygnujemy z super sprawnego auta z wojska. To była chyba jedna z najlepszych decyzji finansowych w historii mojej OSP.

Tak więc życzę wszystkim którzy będą się starać o auto z woja dużo szczęścia i cierpliwości.
Awatar użytkownika

Topic author
seligow
Kontakt:

Odświeżam temat
Pisałem wcześniej o światełku w tunelu. Rozbłysło i to mocno :twisted:
UAZ 469b na nowych oponach (2010r., jeszcze cycki są), bez śladu rdzy, z przebiegiem 10 000km.
Do tego kompletna radiostacja wojskowa, warta tyle, że starczy na przystosowanie auta do służby w OSP...
Jak będzie skończony to wstawię zdjęcia :mrgreen:
Starszy sikawkowy
Awatar użytkownika

katopo
OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
Kontakt:

Post autor: katopo »

My naszego Stara 244 odebraliśmy już jakiś czas temu ale dopiero na dniach będziemy go odbierać od lakiernika. Jak go odbierzemy to też pochwalę się tutaj fotkami na dowód że warto walczyć o swoje.
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

seligow pisze:Odświeżam temat
UAZ 469b na nowych oponach (2010r., jeszcze cycki są), bez śladu rdzy, z przebiegiem 10 000km.
Do tego kompletna radiostacja wojskowa, warta tyle, że starczy na przystosowanie auta do służby w OSP...
No wreszcie :!: :!: :!: :lol: :lol:
Pogratulowac Kamil :)

karol1118

Post autor: karol1118 »

seligow pisze:Odświeżam temat
Kolego my w starze 266 tez mielismy taka duza radiostacje wojskowa to mowisz ,że ona jest tyle warta ????
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
Awatar użytkownika

Topic author
seligow
Kontakt:

Przy dobrych wiatrach można sprzedać za ładną kasę. Popytałem, poszukałem w sieci (między innymi archiwum allegro) i z tego co mieliśmy na aucie spokojnie powinno wystarczyć na zmianę oryginalnego silnika na diesel 3.0 od W123, białą plandekę, przemalowanie itd.
Dla ciekawych ta radiostacja to RD-115 + 3 telefony przenośne + radiostacja plecakowa + maszt zewnętrzny + jakieś części zamienne...
Pozdrawiam
Starszy sikawkowy

strazak09
OSP (gm., woj.): gm. gniezno , woj.wielkopolskie

Post autor: strazak09 »

u nas w powiecie chłopakom udało się dostać od wojska stara może mi ktoś wysłać na strazak09@o2.pl krok po kroku i wzór pism do odpowiednich organów??? z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika

Topic author
seligow
Kontakt:

strazak09 pisze:może mi ktoś wysłać na strazak09@o2.pl krok po kroku i wzór pism do odpowiednich organów???
Sprzęt załatwiałem od lutego do listopada. Setki telefonów pod dziesiątki numerów, kilkadziesiąt godzin nad komputerem i przy redagowaniu pism, nerwy jak cholera a Ty chcesz wszystko na tacy. W d*pe mnie pocałuj. Ja mogłem, to inni też mogą...
Starszy sikawkowy

zielu900
OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie

Post autor: zielu900 »

Hehe :lol: ale właściwi seligow ma racje :twisted: wystarczy głową ruszyć...poczytaj poprzednie posty i z nich powinieneś wywnioskować kto jest głównym członem i do roboty interneciku :D
Awatar użytkownika

katopo
OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
Kontakt:

Post autor: katopo »

Ja już wysłałem użytkownikowi wyczerpujące informacje na temat pozyskania sprzętu z MON na PW.
Wszystko ma pod tym linkiem: http://www.wojsko-polskie.pl/wspolpraca ... ie-mienia/

ma tam opisaną procedurę i podstawę prawną czuli ustawę i rozporządzenie ze wzorem wniosku gdzie jest napisane gdzie trzeba złożyć dokumenty
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat