Wezwanie na szkolenie do wojska

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
Kamis
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Wezwanie na szkolenie do wojska

Post autor: Kamis »

Panowie, wiele mówi sie o obowiązkowych ćwiczeniach wojskowych dla żołnierzy rezerwy. Jednak ja osobiście jeszcze się z tym nie spotkalem, ani ja ani nikt z moich znajomych nie dostal takiego wezwania. Ciekawi mnie jak jest u was? Ktoś z Was, lub Waszych znajomych dostał takie wezwanie ?
STAR POWER

Konrado
Status: Offline

Re: Wezwanie na szkolenie do wojska

Post autor: Konrado »

Z tego co słyszałem musi być to "od dolna" inicjatywa. W sensie, władze dają taką możliwość, a obywatel ma prawo z niej skorzystać. Trzeba wybrać się do swojego oddziału (zadzwonić?) WKU i zapisać się na szkolenie. Czytałem też, że mają one być dopasowane do ludzi, bo jasnym jest, że ludzie normalnie pracują i nie zawsze mają czas na "z góry ustalone terminy", dlatego - z tego co wiem - na szkolenia poświęcone są weekendy. Sam mam zamiar skorzystać z takiego szkolenia, bo obowiązkowa służba wojskowa mój rocznik już ominęła, a z drugiej strony też nie chcę iść do zawodowego wojska.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat