Przeszeregowanie druhów w OSP

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
Piki
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Kontakt:
Status: Offline

Przeszeregowanie druhów w OSP

Post autor: Piki »

Chcemy przeszeregować u nas w OSP członków. Wielu pokończyło odpowiednie kursy i szkolenia, udzielają się na rzecz jednostki. Wspominaliśmy już zarządowi o tym pomyśle, nawet sam naczelnik drążył temat, ale do tej pory nic się nie zmieniło. Chcemy złożyć wniosek do zarządu o przeszeregowanie kilku druhów i nie wiemy za bardzo jak powinien wyglądać. Czy ktoś z Was miał do czynienia z podobnym problemem? Chętnie skorzystam z porad.

Zenus

Re: Przeszeregowanie druhów w OSP

Post autor: Zenus »

A co to znaczy przeszeregować
Awatar użytkownika

Topic author
Piki
Kontakt:

Post autor: Piki »

Zenus pisze:A co to znaczy przeszeregować
Nadać stopnie dla członków OSP:np. st.strazak, d.sekcji itp.

Kamillos

Post autor: Kamillos »

Nie wiem, może u mnie panują jakieś inne zwyczaje, ale pierwsze słyszę o pisaniu wniosków do zarządu ( sic! ) o "przeszeregowanie" . Nie macie ustalone kiedy dany strażak awansuje na kolejny stopień? Na zasadzie ukończył taki i tak kurs teraz jest dowódcą. U mnie w jednostce tak to działa i jeżeli masz papier czy tam odpowiedni staż to dostajesz dystynkcję i tyle. Ale może to jest złe działanie nie wiem.

Zresztą sprawa dystynkcji w osp to kpina, są bardzo głupawo skonstruowane i trochę dla mnie niezrozumiałe.

Zenus

Post autor: Zenus »

Ogólnie faktycznie nie ma zasad dotyczących tej kwestii ale proponuje aby naczelnik opracował regulamin który przyjmie zarząd osp i rozkazami Naczelnik mianować na stopnie ( nie dotyczy to oczywiście stopni członków zarządu oraz kom. rewiz. ) proponuję też aby ratownicy którzy zasiadają w zarządzie i komisji rewizyjnej mieli dwa stopni jeden do zarządu a drugi w JOT-ce a co tam na bogato

ANDY

Post autor: ANDY »

U mnie jest właśnie tak jak pisze Zenus i to się sprawdza. Zarząd na mundurach wyjściowych nosi dystynkcje funkcyjne a na bojowych stopnie po wyszkoleniu. Mianowania odbywają się na dzień strażaka lub walne.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat