Witam.
Mam prośbę do druhów. Chodzi mi o to jak u was wygląda sprawa przekazywania sprzętu zakupionego przez urząd gminy z 7 % Vat dla jednostki OSP?
U nas do tej pory przekazanie następowało na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego zobowiązującego nas do przyjęcia
sprzętu na stan posiadania jednostki. Ktoś z gminy był teraz na jakimś szkoleniu dotyczącym OSP i teraz chcą przekazywać
zakupiony sprzęt umową użyczenia. Co do treści tej umowy nie ma się co wypowiadać - śmiech na sali! Jak ta sprawa wygląda
w innych jednostkach? Może ktoś ma wzór dobrej umowy. Aha tej proponowanej nie podpisałem !
Przekazanie sprzętu dla OSP
-
Topic author - Posty: 29
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Przekazanie sprzętu dla OSP
Razem jesteśmy silniejsi!
Re: Przekazanie sprzętu dla OSP
Witam !
A czy mógłbyś mi przesłać taką umowę-użyczenia. Chciałbym zerknąć jak taki banał wygląda, ponieważ u nas też była wzmianka o takiej formie przekazania sprzętu.
A czy mógłbyś mi przesłać taką umowę-użyczenia. Chciałbym zerknąć jak taki banał wygląda, ponieważ u nas też była wzmianka o takiej formie przekazania sprzętu.
witam, u nas jednostki są pod utrzymaniem gminy. Cały sprzęt i wyposażenie kupuje urząd, tym sprzętem kieruje urząd, unas jes tylko na stanie. Kilka lat temu dostaliśmy samochód z jednostki włączonej do KSRG z terenu gminy a nasz star został przesunięty do innej jednostki. Wtedy żadnej umowy ani aktu przekazania nie podpisywaliśmy
Panowie tylko protokół zdawczo-odbiorczy.Wpis do książki inwentarzowej obowiązkowo.Sprzętem dysponuje jednostka OSP , a nie Urząd Gminy. U.G. ponosi koszty związane z użytkowanym sprzętem na podstawie ustawy p-poż.Pamiętajcie że członek OSP ma prawo do użytkowania sprzętu we własnym zakresie ( paliwo własne).To jest przywilej .Czytać Panowie USTAWY.
-
Topic author - Posty: 29
- Status: Offline
Witam. Sprawa przekazywania sprzętu nie jest taka prosta. Sprzęt zakupiony przez urząd gminy może być przekazany OSP albo na własność lub w użytkowanie. Innych form nie ma. Protokół zdawczo-odbiorczy może dotyczyć obu form przekazania. Wszystko zależy o jego treści. Przy przekazaniu na własność sprawa jest prosta. Natomiast przekazanie w użyczenie może mieć różną treść w zależności jaki prawnik ją opracowuje. Najczęściej umowa użyczenia jest ogólnikowa i ewentualnie do przyjęcia. Ja natomiast mam zaproponowaną umowę użyczenia z której wynika że najlepiej przekazany sprzęt umieścić w ramkach za szkłem, aby się nie pobrudził i nie uszkodził a jeżeli miałby być użyty to tylko do działań ratowniczych lub na
ćwiczenia. A umowa może być rozwiązana za 1 miesięcznym wypowiedzeniem przez urząd za bele co.
ćwiczenia. A umowa może być rozwiązana za 1 miesięcznym wypowiedzeniem przez urząd za bele co.
Razem jesteśmy silniejsi!