Dzień otwarty w OSP

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Dzień otwarty w OSP

Post autor: podymacz »

Witam.
Obmyślam w swojej OSP organizację "Dnia Otwartego".
Wycieczko ze szkół, pokazywanie sprzętu, itd. to zna każdy. Chciałbym to jakoś jeszcze uatrakcyjnić.
Podpowiedzcie co jeszcze wymyślić aby namówić ludzi do odwiedzin? Myślałem o plakatach z informacją o rekrutacji do MDP, wystawieniu fantoma do resuscytacji itp.
Awatar użytkownika

michanio

Re: Dzień otwarty w OSP

Post autor: michanio »

Jakieś konkurencje i jakieś małe nagrody, U mnie na festynie gminnym były np. zawody w zwijaniu węży lub mały test wiedzy o sprzęcie pożarniczym czyli np. przez jakiś czas (ok 10 minut) pokazujemy uczestnikom jak dany przyrząd się nazywa i do czego służy, potem na kartce wydrukowane 4 zdjęcia np. wąż, smok, rozdzielacz i zasysacz liniowy i każdy musi wpisać obok co to jest i do czego służy. Dzieciaki na festynie bardzo się do tego pchały :D co do reszty to chyba jakiś pokaz ratownictwa bo to podstawa aby ludzi przyciągnęło. Chyba na razie tyle mogę podpowiedzieć :D
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

A może puścić pompę na najmniejsze obroty i niech dzieciaki się obleją, pobawią, może niech piłeczkę strącą. Widziałem taki motyw na podobnym wydarzeniu. Strumień nie za duży, takie raczej przeznaczone dla przedszkolaków widziałem.
Może jakiś konkurs z nagrodami (tanim kosztem: wejście na dach samochodu).

Chcesz namówić starszych? Darmowe piwo, albo może koncert lokalnej gwiazdy. Pokaz "marżonetek" (ewentualnie miss straży).

Gaszenie ogniska jakiegoś (z elementami edukacyjnymi), np benzyny wodą, żeby pokazać dlaczego tak nie robić.

Ot tak wymyśliłem, nawet niektóre pomysły mi się podobają - spróbuję zastosować u siebie ;)
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Dzięki.
Samo podawanie wody, itd. to robię gdy przychodzą ze szkoły. Ja to chcę zorganizować w konwencji zwiedzania:
Przychodzi rodzinka pod remizę i oglądają samochód, garaż, ćwiczą na fantomie itp. Coś takiego. Odwiedziny np. w niedzielę od 9:00 do 15:00. W tym czasie mamy wyłożony sprzęt i chłopaki o wszystkim opowiadają.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat