Nadawanie odznaczeń
-
Topic author - Posty: 679
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
- Status: Offline
Nadawanie odznaczeń
Witam. Ostatnio pisałem wnioski o odznaki "za wysługę lat" i zacząłem się zastanawiać. O ile te odznaczenia należą się "jak psu buda", to już np. "strażak wzorowy" POWINIEN być przyznawany za konkretne zasługi (a jak to jest naprawdę, to chyba każdy wie). Kolejną sprawą, jest sposób przyznawania. O odznakę wnioskuje zarząd danej jednostki i często jest tak, że wnioskuje o nią sam dla siebie. Co o tym wszystkim sądzicie? Jak można by to rozwiązać, żeby odznaczenia miały jakąś wagę, żeby "strażak wzorowy" faktycznie trafiał do wzorowych strażaków. Nie chodzi mi tutaj o strzelanie paragrafami, tylko o luźną rozmowę. Dziękuję
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nadawanie odznaczeń
Ja jako sekretraz robię następująco: robię listę członków, którzy ła[ią się w ramkach paragrafów, następnie pytam Zarząd co sądzi o poszczególnym kandydacie, robimy glosowanie nad każdym, następnie piszę wnioski, daję Zarządowi i puszczamy je w świat. Tak jest najsprawiedliwiej chyba 

Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.
Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
od stycznia 2010 roku obowiazuje nowy regulamin przyznawania odznaczeń-jest on dostepny na stronie ZOSP.
najwieksza zmiana według mnie jest zapis ze odznake WZOROWY STRAZAK może otrzymac strazak należacy do JOT.
wiec jesli jednostka nie powołała JOT -u druchowie nie otrzymaja WZOROWEGO STRAZAKA .
najwieksza zmiana według mnie jest zapis ze odznake WZOROWY STRAZAK może otrzymac strazak należacy do JOT.
wiec jesli jednostka nie powołała JOT -u druchowie nie otrzymaja WZOROWEGO STRAZAKA .
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

-
- Kontakt:
No fajnie by było. Tylko ciekawe, czy nie będzie to kolejny martwy przepis. Tak jak to bywa z odznaczeniem "za zasługi dla pożarnictwa". Często druhowie dostają od razu srebro lub złoto i później chodzą obwieszeni jak ruski komandir...
Starszy sikawkowy
-
Druhu seligowseligow pisze:Tak jak to bywa z odznaczeniem "za zasługi dla pożarnictwa". Często druhowie dostają od razu srebro lub złoto i później chodzą obwieszeni jak ruski komandir...
Masz racje...czesto sa uwzgledniane odstepstwa od regulaminu i sa nadawane medale "Za Zaslugi Dla Pozarnictwa" w przyspieszonym czasie, badz jak to Druh napisal od razu srebro lub zloto.
Tylko nierozumie dlaczego Druh pisze, ze pozniej chodza obwieszeni jak ruski komandir??? skoro maja tylko jeden medal.
-
- Kontakt:
Kolego Gabriel, nie zrozumiałeś mnie. Wiem że można nadać medal na specjalnych warunkach, ale co z takim przypadkiem ( na faktach autentycznych). Jest 80-lecie jednostki no i przydały by się medale. No ale przecież każdy powinien coś dostać, zarząd powinien dostać co najmniej srebro, no a prezes to musi być złoto. To, że do tej pory nic nie miał, to nieważne. A później każda okazja i "zasłużone" złoto na wierzch.
Według mnie, procedura nadawania odznaczeń powinna być bardzo, ale to bardzo zaostrzona. Bo co dzisiaj jest wart "strażak wzorowy"???
Według mnie, procedura nadawania odznaczeń powinna być bardzo, ale to bardzo zaostrzona. Bo co dzisiaj jest wart "strażak wzorowy"???
Starszy sikawkowy
-
Kolego suligowseligow pisze:No ale przecież każdy powinien coś dostać, zarząd powinien dostać co najmniej srebro, no a prezes to musi być złoto.
A gdzie w regulaminie jest napisane ze zarzad musi dostac minimum srebro a prezes zloto???
Dales przyklad 80lecie jednostki. To jakie oni dostana odznaczenia na 100lecie jednostki???
Moim zdaniem nie powinno być zadnych odstępst od regulaminu w kwesti nadawania stopni medalu "Za Zaslugi Dla Pozarnictwa"
Kto nie dostal zadnego medalu powinien zaczynac od brązu. Byl by porzadek i nie bylo by zgrzytow a bo ten dostal od razu srebro. Powinno byc pokolei.
W kwesti skrocenia przerw miedzy nadaniem stopnia wyzszego od poprzedniego stopnia medalu jest uzasadniona, poniewaz rozne sa sytuacjie i roznie wychodza uroczystosci we wszystki jednostakch OSP.
-
- Kontakt:
Właśnie o to chodzi że nigdzie. Sami sobie tak ustalili, a że ich prezes był w zarządzie powiatowym, to z załatwieniem tych medali problemu nie było. Ludzie robią sobie jaja z odznaczeń! Według mnie "Złoty znak związku" powinien być elitarnym odznaczeniem, tak jak np. "Order Orła Białego". No ale skoro można go na all.gro za 120zł kupić...Gabriel OSP pisze:A gdzie w regulaminie jest napisane ze zarzad musi dostac minimum srebro a prezes zloto???
http://archiwumallegro.pl/zloty_znak_zw ... 15918.html
A tak w ogóle to powinno powstać osobne odznaczenie dla cywili. Często bywa, że wójt czy burmistrz dostają np. medal "za zasługi dla pożarnictwa", bo pomagają w działalności OSP. Oczywiście złoty.
Słyszałem, że jest projekt "krzyż św. Floriana". Czy powstanie? Zobaczymy...
Starszy sikawkowy
-
Kolego suligowGabriel OSP pisze:A tak w ogóle to powinno powstać osobne odznaczenie dla cywili. Często bywa, że wójt czy burmistrz dostają np. medal "za zasługi dla pożarnictwa", bo pomagają w działalności OSP. Oczywiście złoty.
Niezrozumiele jest Twoje zdziwienie, ze wojt czy burmistrz dostaja medal "Za Zaslugi Dla Pozarnictwa".
W regulaminie odznaczen, odznak i wyroznien z dnia 1 stycznia 2010 roku, w rozdziale "warunki nadawania odznaczen, odznak i wyroznien" punkt 37.
cytuje: Medal „Za Zasługi dla Pożarnictwa” nadawany jest za wyróżniającą się działalność
na rzecz ochrony przeciwpożarowej. Medal dzieli się na trzy stopnie: brązowy,
srebrny i złoty. Medalem tym mogą być odznaczone osoby, instytucje i organizacje
w tym OSP, ich członkowie oraz działacze Związku OSP RP.
Zachecam Druha do glebszego zapoznania sie z regulaminami.
to pierwsza sprawa
druga sprawa
Kolego suligow
Tak bylo jest i bedzie, kto ma znajomosci na gorze bedzie mial lzej i bedzie mial wiecej.
Niestety.....
-
- OSP (gm., woj.): Warszowice pawłowice śląskie
Jak wiemy wójt jest prezesem zarządu Gminnegooraz działacze Związku OSP RP.
-
Kolego straz559[s]
Z posrod czlonkow zarzadu gminnego jest wybierany prezes zarzadu gminnego. I niekoniecznie jest to wojt.
(oczywiscie moze byc ale nie musi)
Z posrod czlonkow zarzadu gminnego jest wybierany prezes zarzadu gminnego. I niekoniecznie jest to wojt.
(oczywiscie moze byc ale nie musi)
-
- Kontakt:
Prosiłem o luźną rozmowę. Wiem, co zawiera regulamin, ale wiem też, że można go zmienić. Chciałem poznać Wasze zdanie na temat nadawania odznaczeń.seligow pisze:Nie chodzi mi tutaj o strzelanie paragrafami, tylko o luźną rozmowę.
Właśnie dlatego piszę o osobnym odznaczeniu dla osób nie zrzeszonych w ZOSP RP, a czynnie wspierających związek, lub dla cywili, którzy np. wykażą odwagę ratując kogoś z płomieni, czy też przed utonięciem.Gabriel OSP pisze:Medalem tym mogą być odznaczone osoby, instytucje i organizacje
Powinno być to jakoś rozdzielone, bo to samo odznaczenie dostaje wójt, który przyznaje dotację (bądź co bądź nie swoje pieniądze) i strażak, który zapierdziela przy akcji, czasami po parę dni...
OK, jeżeli medal dostaje członek zarządu wojewódzkiego. Na to nikt nie ma wpływu. Ale jeżeli będziemy się godzić na rozdawanie medali na prawo i lewo, "bo jest jakiś jubileusz", to te odznaczenia będą wartę tyle, co ważą...Gabriel OSP pisze:Tak bylo jest i bedzie, kto ma znajomosci na gorze bedzie mial lzej i bedzie mial wiecej.
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
To tak jakby dać gminie medal za to, że wykonuje swoje ustawowe obowiązki (utrzymanie OSP).Gabriel OSP pisze: Niezrozumiele jest Twoje zdziwienie, ze wojt czy burmistrz dostaja medal "Za Zaslugi Dla Pozarnictwa".
Osobie prywatnej (firmie) owszem należy się, bo z własnej woli przekazują sprzęt, pieniądze. Ale Wójtowi/Burmistrzowi za co ?? Chyba, że dodatkowo (z własnych pieniędzy) wspiera Związek - to już inna sprawa.
EDIT:
Ja myślę, że tu nie chodzi o rozdzielenie medali (dla strażaków i nie strażaków), ale o przywiązanie większej wagi do odznaczeń. To my musimy pracować nad tym, a nie patrzeć na oddziały wojewódzkie. Musimy wpajać swoim prezesom, kolegom, aby nie wypisywali wniosków dla każdego jak leci. Jedyne odznaczenie które obligatoryjnie się należy to "Wysługa lat". Inny medal/odznaczenie powinno być przemyślane po to właśnie, aby 18-latek nie dostał "Wzorowy Strażak" za sam fakt, że się zapisał do straży (przykład z sąsiadów)
-
Sa roznego rodzaju odznaczenia do takich przykladow co Kolega podal...seligow pisze:lub dla cywili, którzy np. wykażą odwagę ratując kogoś z płomieni, czy też przed utonięciem.
np. Krzyz Zaslugi Za Dzielnosc, Krzyz Zaslugi (3 stopnie) czy Medal Za Ofiarnosc i Odwage.
Wszystko zalezy od wnioskodawcy dla danego odznaczenia. Za takie czyny powinny byc najwieksze odznaczenia.
-
- Kontakt:
Brawo!!! O to właśnie mi chodzi, o podejście do tematu odznaczeń. Medal na piersi ma coś znaczyć, a nie upiększać mundur.JakuB pisze: Ja myślę, że tu nie chodzi o rozdzielenie medali (dla strażaków i nie strażaków), ale o przywiązanie większej wagi do odznaczeń. To my musimy pracować nad tym, a nie patrzeć na oddziały wojewódzkie. Musimy wpajać swoim prezesom, kolegom, aby nie wypisywali wniosków dla każdego jak leci. Jedyne odznaczenie które obligatoryjnie się należy to "Wysługa lat". Inny medal/odznaczenie powinno być przemyślane po to właśnie, aby 18-latek nie dostał "Wzorowy Strażak" za sam fakt, że się zapisał do straży (przykład z sąsiadów)
Ale jak będą one rozdawane na prawo i lewo...
Załączam link do podobnego tematu (nóż się w kieszeni otwiera!)
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... B3w#p11528
Starszy sikawkowy