Członek honorowy

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
mackaz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Trzebosz, gm.Bojanowo, woj. wielkopolskie
Status: Offline

Członek honorowy

Post autor: mackaz »

Witam,
mamy w swoich szeregach członków, którzy są związani z OSP od ponad 50-ciu lat. Chciałbym razem z zarządem nadać im tytuły Członków Honorowych. W związku z tym, na jakiej podstawie mogę im te tytuły nadać? (powołując się na statu OSP
1. Członkiem honorowym może być każda osoba fizyczna , bez względu na miejsce zamieszkania, szczególnie zasłużona dla ochrony przeciwpożarowej. Godność członka honorowego nadaje walne zebranie OSP.
2. Członkowie honorowi nie opłacają składek członkowskich.
3. Członek wspierający i członek honorowy mają prawo uczestniczenia w pracach i imprezach organizowanych przez OSP, a z głosem doradczym także w walnym zebraniu.)

Kolejne moje pytanie - czy potrzebna jest do tego stosowna uchwała? I jak taką uchwałę napisać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Re: Członek honorowy

Post autor: seligow »

Kolego mackaz, w swoim poście napisałeś jednocześnie pytanie i odpowiedz.
Na jakiej podstawie? odp. Statut twojej OSP
Jaka uchwała? odp. Statut twojej OSP (skoro nadaje WZ to uchwała WZ)
Jak napisać? odp. Tak jak każdą inną uchwałę. ("nadać członkowi XYZ tytuł członka honorowego")

Zastanawia mnie inna sprawa: członek honorowy wg. statutu wzorcowego nie ma prawa głosu na WZ. Nadając go członkowi zwyczajnemu to tak jakbyśmy odbierali mu prawo do głosu...
Starszy sikawkowy

jemal

Post autor: jemal »

SELIGOW

Pokaż w którym miejscu jest napisane że członek honorowy nie ma prawa do głosowania bo mając otwarty statut przed sobą na stronie 4 i patrzę na § 17 "Członkowie czynni i honorowi mają prawo:" gdzie w pkt 1 jest napisane "Wybierać i być wybieranymi do władz OSP".
Chyba pomyliło Ci się z Członkiem Wspierającym który nie ma prawa do głosowania...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Post autor: seligow »

jemal pisze:SELIGOW
Pokaż w którym miejscu jest napisane że członek honorowy nie ma prawa do głosowania
Proszę
Wzorcowy statut OSP
§ 16
3. Członek wspierający i członek honorowy mają prawo uczestniczenia w pracach i imprezach organizowanych przez OSP, a z głosem doradczym także w walnym zebraniu
Ja cały czas piszę o statucie wzorcowym.
Starszy sikawkowy
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat