praca licencjacka

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
elzbieta
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): radomsko łódzkie
Status: Offline

praca licencjacka

Post autor: elzbieta »

witam własnie wybrałam temat pracy licencjackiej "Porównanie sprawnosci fizycznej członków OSP a PSP"
(oczywiscie bedzie wyszczegolnione z danej miejscowosci) mam takie pytanie o czym mozna napisac w pierwszych rozdziałach mniej wiecej? i jakie badania mozna przeprowadzic u druhów. z gory dziekuje za odp.
Awatar użytkownika

mackaz
OSP (gm., woj.): Trzebosz, gm.Bojanowo, woj. wielkopolskie

Re: praca licencjacka

Post autor: mackaz »

Fajny temat, aż żałuję, że ja takiego nie mam :)

Ja zaczął bym pracę od przedstawienia historii pożarnictwa w naszym kraju, potem charakterystyka OSP (jednostki typu M, S, w KSRG, ilość jednostek w kraju/województwie, jakie szkolenia itp.), potem również PSP. Następnie jakie zadania realizują strażacy, jaki sprzętem dysponują (średni wiek, rodzaj - tutaj dane można uzyskać z Komendy Wojewódzkiej PSP, Zarządu OSP). Warto też zajrzeć do roczników statystycznych - liczba zdarzeń, liczba poszkodowanych itp. Na pewno udałbym się do pobliskiej PSP i zapytał w jakich zawodach biorą udział, jakie szkolenia przeprowadzają. Podobnie jest z OSP - różne zawody (od zwykłych zawodów sportowo-pożarniczych, po zawody zabytkowych sikawek konnych czy zawodów specjalistycznych jak np. zawody w ratownictwie medycznym, wodnym).

Temat na prawdę jest ciekawy, można całkiem obszerną pracę napisać :)

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Jako podstawę proponuje to: http://www.skpnszz.org/downloads/2007r/ ... 0spraw.pdf

w komendach PSP mają wyniki tych sprawdzianów dla swoich pracowników - jak poprosisz to może bez danych osobowych coś udostępnią

z OSP jest trudniej
w OSP przeprowadzane są tylko badania wg tych przepisów: http://www.zosprp.pl/?q=content/informa ... zych-straz
więc żeby ocenić sprawność - to trzeba zaprosić zaprzyjaźnioną jednostkę na stadion i poprosić o wykonanie kilku ćwiczeń... żeby łatwiej porównać warto podeprzeć się się tymi tabelkami z podanego wyżej rozporządzenia
Awatar użytkownika

strazaksamm
OSP (gm., woj.): Nakło, kujawsko-pomorskie

Post autor: strazaksamm »

Jestem strażakiem Ochotniczej Straży Pożarnej w małym mieście i mniej więcej orientuję się w temacie sprawności fizycznej tejże grupy zawodowej. Mam również wielu kolegów pracujących w oddziałach PSP. Jeżeli chodzi o OSP to sytuacja wygląda równie, w zależności od dowództwa, zwyczajów i zaangażowania. Młode zespoły pożarnicze, zazwyczaj są dużo bardziej sprawne fizycznie od tych bardziej doświadczonych strażaków, których oczywiście nie może zabraknąć. Wyjadacze chleba muszą przecież wyćwiczyć swoje umiejętności pod okiem dobrego fachowca. Osoby które ochotniczo uczęszczają w akcjach pożarniczych, zazwyczaj traktują to jako dodatkowe zajęcie, nie przykładając dużej wagi do aktywności i usportowienia, co jest bardzo ważnym czynnikiem jeżeli chodzi o oddziały PSP. Tutaj ruch jest nie tylko wskazany ale i restrykcyjnie przestrzegany. Jeżeli byłabyś zainteresowana tematyką pracy w biurze PSP w Bydgoszczy czy okolicznych miastach to polecam do tego celu witrynę praca Bydgoszcz na której co najmniej raz w tygodniu znajdziesz aktualne oferty pracy z branży pożarniczej Twojego regionu. To taka dygresja gdybyś faktycznie była zainteresowana tą tematyką i interesujesz się pożarnictwem w Polsce. Wracając do tematu to warto odwiedzić kilka remiz strażackich i porozmawiać z kilkoma strażakami PSP. Jeżeli chodzi o Ochotniczą straż pożarną, to może być trudniej spotkać ich w miejscu pracy, gdyż pojawiają się oni w nim zazwyczaj tylko podczas akcji, szkoleń i zajęć. W takim wypadku najlepiej popytać znajomych czy nie znają kogoś, kto mógłby Ci pomóc.

Topic author
elzbieta

oj dawno mnie tu taj nie było dziekuje za podpowiedzi bardzo pomocne;)

Topic author
elzbieta

aha zapomniałam dodać ze jestem Druhna w OSP:)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat