sztandar
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Majdan Krasieniński, Lublin
- Status: Offline
sztandar
Mam takie pytanie Pozyskaliśmy sztandar dla naszej jednostki na awersie widnieje napis "Bogu na Chwałę Ludziom na ratunek" według regulaminu sztandaru powinien brzmieć "W SŁUŻBIE OJCZYZNY" czy teraz istnieje możliwość nadania nam sztandaru przez ZOSP RP???? Czy nasz napis jest dopuszczalny??
-
Topic author - Posty: 2
- OSP (gm., woj.): Majdan Krasieniński, Lublin
Re: sztandar
Bardzo prosze o odpowiedź
-
Wyobraż sobie sytuacje że wszystkie OSP w całym kraju posiadają takie same "regulaminowe" sztandary - śmiechu warte. W naszej OSP posiadamy sztandar z 1946 r. jest w bdb. stanie.Nie jest regulaminowy ale nigdy go nie wymienimy na nowy bo to nasz symbol , dar od naszej społeczności.
Witam...
Kolego marcineks2424 moim zdaniem nie powinniście mieć żadnych problemów.
My mamy dwa sztandary jeden jest z 1929r a drugi z 2008r.i na obydwu jest wyhaftowane
:Bogu Na Chwałę Ludziom Na Pożytek:i nie mieliśmy żadnego problemu z nadaniem.
Zgodzę się w 100% z slawek.998 który napisał " Nie jest regulaminowy ale nigdy go nie wymienimy na nowy bo to nasz symbol , dar od naszej społeczności."i koniec i kropka.
Pozdrawiam.
Jacek Macałka Prezes OSP w Kobylanach.
Kolego marcineks2424 moim zdaniem nie powinniście mieć żadnych problemów.
My mamy dwa sztandary jeden jest z 1929r a drugi z 2008r.i na obydwu jest wyhaftowane
:Bogu Na Chwałę Ludziom Na Pożytek:i nie mieliśmy żadnego problemu z nadaniem.
Zgodzę się w 100% z slawek.998 który napisał " Nie jest regulaminowy ale nigdy go nie wymienimy na nowy bo to nasz symbol , dar od naszej społeczności."i koniec i kropka.

Pozdrawiam.
-
- OSP (gm., woj.): skalbmierz.świętokezyskie
Witam kolegów, mam pytanie odnośnie sztandaru- mamy sztandar z 1975r. poprzednie zarządy niestety nie szanowały go jak to być powinno.Na 16 jednostek w gminie nasz był najgorszy. W tamtym roku zmienił się całkowicie zarząd do którego i ja miałem zaszczyt dołączyć jako naczelnik. Podjęliśmy uchwałę o zakupie nowego sztandaru, w krótkim czasie udało nam się ten plan zrealizować. Moje pytanie brzmi czy musimy jeszcze raz składać wniosek o "akt nadania sztandaru"?
Witam..
walesa napisał .lWitam kolegów, mam pytanie odnośnie sztandaru- mamy sztandar z 1975r. poprzednie zarządy niestety nie szanowały go jak to być powinno.Na 16 jednostek w gminie nasz był najgorszy. W tamtym roku zmienił się całkowicie zarząd do którego i ja miałem zaszczyt dołączyć jako naczelnik. Podjęliśmy uchwałę o zakupie nowego sztandaru, w krótkim czasie udało nam się ten plan zrealizować. Moje pytanie brzmi czy musimy jeszcze raz składać wniosek o "akt nadania sztandaru"?
Tak musicie. Zapytaj w Zarz.Powiatowy. Powinni powiedzieć wszystko dokładnie, jak to wygląda.
Pozdrawiam.
walesa napisał .lWitam kolegów, mam pytanie odnośnie sztandaru- mamy sztandar z 1975r. poprzednie zarządy niestety nie szanowały go jak to być powinno.Na 16 jednostek w gminie nasz był najgorszy. W tamtym roku zmienił się całkowicie zarząd do którego i ja miałem zaszczyt dołączyć jako naczelnik. Podjęliśmy uchwałę o zakupie nowego sztandaru, w krótkim czasie udało nam się ten plan zrealizować. Moje pytanie brzmi czy musimy jeszcze raz składać wniosek o "akt nadania sztandaru"?
Tak musicie. Zapytaj w Zarz.Powiatowy. Powinni powiedzieć wszystko dokładnie, jak to wygląda.
Pozdrawiam.
@jacekm Zaraz, coś mi nie pasuje. Wniosek (akt) o nadanie sztandaru? Skoro już macie. Nie wiem, jakoś nie wydaje mi się, że to ma sens. O zmianę sztandaru, ale czy tak to się nazywa - nie wiem. Kilka lat temu jednostka z sąsiedniej miejscowości "wymieniała" sztandar na nowy i nie wydaje mi się, że składali wniosek o nadanie sztandaru. Popytam naszego Naczelnika, on powinien wiedzieć jak to było na pewno i napiszę o tym tutaj 

Trochę przed wami zadawałem te same pytanie zostało przeniesione do innego działu i temat został zmieniony na mniej rzucający się w oko, (właśnie to przerabiam) a więc tak.
Musicie wystąpić z wnioskiem do zarządu wojewódzkiego o nadanie sztandaru dla OSP tak jak był by nadawany pierwszy raz.
W trakcie uroczystości nadania sztandaru najpierw jest pożegnanie starego sztandaru i a potem nadanie nowego, stary sztandar wędruje w godne miejsce np. sala tradycji.
Pozdrawiam
Jarozakr
Musicie wystąpić z wnioskiem do zarządu wojewódzkiego o nadanie sztandaru dla OSP tak jak był by nadawany pierwszy raz.
W trakcie uroczystości nadania sztandaru najpierw jest pożegnanie starego sztandaru i a potem nadanie nowego, stary sztandar wędruje w godne miejsce np. sala tradycji.
Pozdrawiam
Jarozakr