Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Mam pytanie do was druhny i druhowie czy ktoś wie na jakiej zasadzie przyznaje się stopnie w OSP. Słyszałem, że stopień "strażak" jest po ukończeniu 18 roku życia i wstąpienia do OSP, st. strażak po ukończeniu kursu podstawowego ale co dalej ? Kiedy się otrzymuje stopień "dowódca roty". U mnie PSP organizuje kursy jednocześnie kurs podstawowy 1 i 2 stopnia a następny kurs to ratownictwo techniczne i później dowódców sekcji. Więc kiedy ma otrzymuje się stopnie d-cy roty, pomocnika d-cy sekcji. I później d-cy plutonu itd. ? Z góry dzięki za odpowiedź
Napisałem kiedyś do Zarządu Głównego ZOSP RP w tej sprawie. Poniżej wrzucam odpowiedź:
Warszawa, dnia 19 grudnia 2011 r.
Kwestia zasad nadawania dystynkcji dla członków OSP leży w gestii samej OSP. W przypadku, gdy na gruncie statutowym kwestia ta nie jest uregulowana (a zwykle nie jest) zasady te ustala walne zebranie członków jako najwyższa władza stowarzyszenia.
Uregulowanie tej sprawy w postaci szczegółowego regulaminu przez Związek Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej jest z przyczyn prawnych dość trudne. Art. 19 ust. 1 i ust. 1a ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (tekst jednolity: Dz. U. 2009 r. Nr 178 poz. 1380 z póź. zm.) stanowi, że ochotnicza straż pożarna i związek ochotniczych straży pożarnych funkcjonują w oparciu o przepisy ustawy - Prawo o stowarzyszeniach. Ochotnicza straż pożarna jest jednostką umundurowaną, wyposażoną w specjalistyczny sprzęt, przeznaczoną w szczególności do walki z pożarami, klęskami żywiołowymi lub innymi miejscowymi zagrożeniami.
Tak więc OSP jako samodzielny byt prawny (posiadający osobowość prawną) jest podmiotem prawnie odrębnym od ZOSP RP, którego jest członkiem. Stąd wprowadzane przez Związek regulacje w postaci regulaminów nie mogą bezpośrednio ingerować w wewnętrzne sprawy OSP. Regulamin umundurowania wprowadza jedynie jednolite zasady dotyczące umundurowania, a odnoszące się do wszystkich OSP. W sytuacji, w której prawo do noszenia określonych dystynkcji zależy od uregulowań wewnętrznych OSP Związek w tym zakresie nie ma możliwości władczego się wypowiadania. Teoretycznie zgodę na tego typu działanie powinni wyrazić wszyscy członkowie Związku, co przy kilkunastu tysiącach OSP jest awykonalne.
Potencjalnie możliwe byłoby opracowanie tego typu wytycznych, ale miałyby one jedynie charakter pewnej propozycji (wzorca), podobnie jak się to dzieje w przypadku publikowanych przez ZOSP RP wzorcowych statutów OSP, które stanowią materiał pomocniczy przy uchwalaniu przez OSP własnego statutu.
W celu wewnętrznego uregulowania w OSP zasad nadawania dystynkcji członkom OSP sugeruję skorzystanie z doświadczeń innych OSP w tym zakresie (zwyczaj). Sądzę, że pomocne w tym względzie mogą być publikacje w „Strażaku” i na stronie internetowej Związku pod adresem: