"Powódź! Razem damy radę!" czyli jak utopić pieniądze

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
kacper93
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Troszyn Polski (gm. Gąbin, woj. Mazowieckie)
Status: Offline

"Powódź! Razem damy radę!" czyli jak utopić pieniądze

Post autor: kacper93 »

Witam wszystkich. Na początku zaznaczam, że będzie to bardzo krytyczny post i nie każdy musi się z nim zgadzać.

Pochodzę z małej miejscowości Troszyn Polski. Tu też jestem zapisany do OSP. Podczas powodzi w roku 2010, po przerwaniu wałów w Świniarach, Troszyn znalazł sie w 100% pod wodą.

Dziś przez przypadek natrafiłem na taki oto projekt: http://www.fundacjawspomaganiawsi.pl/in ... -damy-rade.

Pierwszy odruch: Hura! Jakaś słuszna idea. Po chwili pojawiło się: ale zaraz, zaraz. O co tu chodzi? A po przeczytaniu całości konsternacja: Przecież to jakiś bezsens. Dlaczego tak zareagowałem?

Pierwszym zdziwieniem było dla mnie, że nic nigdy wcześniej o takim projekcie nie słyszałem a gwarantuję wam, że każdy okoliczny mieszkaniec jest już niesamowicie wyczulony na te tematy. Zakwalifikowana za to została miejscowość Nowy Duninów oddalona od nas o kilkanaście kilometrów (pominę mały błąd rzeczowy. Miejscowość ta nie mieści się w przedziale Wisły: Sandomierz-Płock).

To co mnie dobiło to program całego 'szkolenia'. Poniżej wypisałem część elementów szkolenia i mój komentarz do nich.
1. Zasoby wodne świata i Polski, problemy gospodarki wodnej kraju - czyli teoria i pokazanie tego co juz wszyscy wiedzą ale nie mogą z tym nic zrobić.
2. Powodzie - co warto wiedzieć o wodnym żywiole (wiadomości ogólne, przyczyny powodzi, przewidywanie i ostrzeganie przed powodziami, organizacja działań ochronnych, co robić przed powodzią?) - przewidywanie to ciekawa sprawa bo w 2010 roku wały były stabilne (na odcinku w mojej okolicy), woda była tylko na połowę wałów a się wylała. Na szczęście dziwnym cudem rząd to przewidział i żołnierze z amfibią dostali rozkaz wyjazdu do powodzi pół godziny przed tym jak ja dowiedziałem się że idzie woda. Co robić przed powodzią? To chyba każdy, kto żyje od małego w sąsiedztwie wałów przeciwpowodziowych wie.
3. Ochrona ludności i jej dobytku podczas powodzi -co robić w czasie powodzi? - pierwszy rozsądny punkt jaki znalazłem, mam tylko nadzieję, że dostarcza on nowej wiedzy a nie umacnia wiedzę życiową.
4. Pomoc psychologiczna po powodzi - u nas wyglądało to tak, że przez kilka dni w pobliskiej szkole był psycholog to stanowczo za mało ponieważ ludzie po powodzi tracą jakąkolwiek chęć do życia.
5. Zbiorniki retencyjne, zbiorniki suche i poldery, wały przeciwpowodziowe - każdy wie dwie rzeczy: że te elementy są potrzebne... i że nie ma na nie pieniędzy (zwłaszcza w samorządach typu gmina)

U nas ktoś zorganizował szkolenie dla gimnazjalistów. Przyjechał strażak PSP do szkoły. Powiedział to co dostał w wytycznych. Uczniowie to wyśmiali ponieważ dla nich - osób które przeżyły to osobiście nie było nic odkrywczego. Strażak z bólem przyznał im rację i dodał "Ale kasę ktoś za ten program wziął" Niestety drodzy druhowie. Boje się, że w tym przypadku jest podobnie.
OSP Troszyn Polski
Polska -> woj. Mazowieckie -> powiat Płocki -> gmina Gąbin -> Troszyn Polski
Obrazek

Ewa Żuławnik
OSP (gm., woj.): Fundacja Wspomagania Wsi

Re: "Powódź! Razem damy radę!" czyli jak utopić pieniądze

Post autor: Ewa Żuławnik »

Drogi Kacprze93,( przepraszam, że zwracam się po imieniu ale tak nam będzie łatwiej)
Natrafiłam przypadkowo na Twój wpis z 25 kwietnia i muszę zareagować. Tak się składa, że Fundacja Wspomagania Wsi prowadzi ten projekt a jestem jego koordynatorem. Zatem służę informacjami z pierwszej ręki. Projekt otrzymał dofinansowanie ze środków Programu Operacyjnego Fudusz Inicjatyw Obywatelskich i był realizowany od sierpnia 2011 roku do końca roku 2012 w 4 gminach. Więcej informacji można znaleźć na specjalnej stronie http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=3254 (jak również link do filmu o jego realizacji). Serdecznie zapraszam do spokojnego zapoznania się z tymi materiałami i o komentarze. Bardzo zależy mi na opinii strażaków co sądzą o naszej działalności ponieważ Fundacja Wspomagania Wsi prowadzi (obecnie już z własnych środków) edukację powodziową wśród mieszkańców wsi.
Bardzo proszę Ciebie Kasprze93 ( jak również wszystkich zainteresowanych) o przedstawienie swojej propozycji, co powinno się znaleźć w programie edukacyjnym takiego projektu aby była to ,,Hura! Jakaś słuszna idea" a nie ,,bezsens" i ,,topienie pieniędzy"
Pozdrawiam serdecznie,
Ewa Żuławnik, Fundacja Wspomagania Wsi - ezulawnik@fww.org.pl, fww@fww.org.pl, tel.+22 636 25 70-75

jerzy988
OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie

Re: "Powódź! Razem damy radę!" czyli jak utopić pieniądze

Post autor: jerzy988 »

droga ewo kacper ma racje że to topienie pieniędzy a za program jakikolwiek trzeba bulić te wszystkie konferencje które w tym kraju są modne to stracone pieniądze to są ogromne pieniądze utopione młodzież powiedziałaby ,,ble ble ble ,, ludzie którzy prowadza zarabiają to ich praca .czy ludzie mieszkający na wsi przy wałach ,rzekach, rozlewiskach mają winę za taki stan ich nie trzeba uczyć jak się zachować to nie idioci tylko dać im sprzęt który by był na miejscu a nie 100 kilometrów od zagrożenia i czekał na rozkaz sztabu kryzysowego jak jest po wszystkim ,sprzetu jak na lekarstwo a doradców co nie miara i tu pieniądze idą nikt z tych ludzi nie pracuje za darmo ma nadgodziny a ludzie ratują sie sami ,,,ubezpieczenie -a kto chce ubezpieczyć normalnie takie tereny komercyjnie tak ale kogo na stać ,,mądra pani ze sztabu stwierdziła po co tam mieszkają ludzie to ich wina ,,jeżdze na takie wykłady i kazdy sie wymądrza jaki to program by trzeba stworzyć tylko kiedy za sto lat to jest tylko gadanie dla gadania a czas leci i pensja ,, za te programy i uczenie można kupić sprzet i niech czeka na użycie my sobie rade damy bez pouczeń co to powódz czy wylanie czy opady i jak wyglądają wały ,,szkoda pisać ,,
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat