Jak to jest z OSP ??

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
kumpel57
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Jak to jest z OSP ??

Post autor: kumpel57 »

Mam 18 lat i chciałbym wstąpic do OSP . Jeszcze z nikim o tym nie rozmawiałem ale co trzeba zrobić by się dostać ?? Nigdy nie byłem w MDP . :!: :!: :!: :!:

wons
Kontakt:

Post autor: wons »

Zgłoś się do miejscowej jednostki OSP, nie powinno być problemu z zapisaniem się. Na akcje będziesz mógł jeździć, gdy się nauczysz rozmieszczenia sprzętu w skrytkach, jego przeznaczenia i podstawowych zasad. Przynajmniej tak jest u nas. Niektórzy starsi przychodzą na zbiórki MDP i uczą się z nimi, zanim pojadą do pierwszego zdarzenia.

Pozdro. wonS :mrgreen:

kris998
Kontakt:

Post autor: kris998 »

Idz do naczelnika OSP albo prezesa.
Daj mu swoje dane (imiona,nazwisko,data i miejsce urodzenia, pesel, imiona rodziców, jak masz to nip, nr tel domowego i komorkowego, dokladny adres zamieszkania)

I tak jak pisano powyzej, naucz sie gdzie co jest na samochodach.
Nie wpychaj sie od razu na pierwsze akcje, bo mam nadzieje ze chcesz sie zapisac do OSP po to, aby niesc pomoc innym.
A zeby to robic musisz wiedziec jaki jest sprzet na wozach, i jak sie nim posluzyc. (nie mowiac juz o tym, ze bez szkolenia medycznego raczej nie jest wskazane jestli s± ratownicy na akcji, aby sie w to mieszal)

U nas, kazdy nowy czlonek, od razu jest uczony korespondencji radiowej.

To jest proste, ale powinienes sie tego pouczyc i obyc siê z radiem.

A wiec, witaj w braci strazackiej:D

djahmed

df

Post autor: djahmed »

ja mam ten sam problem.Jestem nowy w mojej jednostce i narazie nic takiego niewiem .Coprawda miałem krutkie zapoznanie z wozem gaśniczym ale to zamało.Mysle że ćwiczenia czy coś takiego mi pomoże w dobrym obyciu sie z sprzętem,ale mam pytanie co powinienem przedewsztstkim wiedzieć ?,co umiec?

Straszak

Post autor: Straszak »

Witam.

W każdej OSP powinien być zestaw książek ABC Strażaka Ochotnika.
Na początek podszkól się książką nr 1 (Podręcznik szkolenia szeregowców OSP)

kris998
Kontakt:

Zapraszam na nasz stronkê http://www.ospsmetowo.strazacy.pl i tam z prawej strony masz m.in. aramtura wodna, kilka fotek i podstawowych inforamcji jezel chcesz zdobyc troche wiedzy teroteycznej. :D

djahmed

bardzo fajna stronka.Można sie durzo dowiedzieć od strony teoretycznej-dzięki i pozdrawiam!!!!!!!!!!! :D

kris998
Kontakt:

Dzieki za opinie. Niedlugo zamieszczê tam materialy na temat postepowania w przypadku ptasiej grypy, ktore dzis dowiedzialem sie podczas szkolenia zoranizowanego przez PSP i Powiatowego Lekarza Weterynarii. :D

djahmed

o to fajnie fajnie ptasia grypa? przyda sie :D :D :D

Topic author
kumpel57

Post autor: kumpel57 »

Zgadzam się !!

misiek16

Post autor: misiek16 »

Witam jestem tutaj nowy.. nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tutaj. A więc nazywam się Mateusz mam 16 lat i jestem z gliwic-ostropy. I gdy mam 16 lat moge wstąpić do osp no wiem że do kacji mogę przystępować o 18 roku życia ale czy już w tym wieku mogę wstąpić do osp?? i nawet gdybym mógł co bym miał robić przez te 2 lata. pozdrawiam misiek16 :) :)

kris998-ospsmetowo

Post autor: kris998-ospsmetowo »

Wycinek ze Statutu OSP:

CZŁONKOWIE OSP, ICH PRAWA I OBOWIĄZKI

§ 8

Członkowie OSP dzielą się na:
1) członków zwyczajnych, w tym członków młodzieżowej i kobiecej drużyny pożarniczej,
2) członków wspierających,
3) członków honorowych.

§ 9

Członkami zwyczajnymi OSP mogą być:
1) pełnoletni obywatele polscy i cudzoziemcy mający stałe miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i nie pozbawieni praw publicznych,
2) małoletni w wieku od 16 do 18 lat oraz za zgodą opiekunów ustawowych małoletni poniżej 16 lat, jeżeli deklarują czynne uczestnictwo w realizacji celów OSP.

§ 10

Członek zwyczajny :
aktywnie uczestniczy w wykonywaniu postanowień statutu,
opłaca składkę członkowską i składa przyrzeczenie (...)

§ 11

1. Członkiem młodzieżowej drużyny pożarniczej może zostać osoba, która ukończyła 12 lat, uzyskała zgodę opiekunów ustawowych i złożyła przyrzeczenie.
2. Członkom młodzieżowych drużyn pożarniczych w wieku od 16 do 18 lat przysługuje bierne i czynne prawo wyborcze do władz OSP oraz do komisji ds. młodzieży działających w Związku.
3. Członkowie młodzieżowej drużyny pożarniczej nie biorą udziału w akcjach ratowniczych.

§ 12

Członkowie zwyczajni mają prawo:
1) wybierać i być wybieranymi do władz OSP z wyjątkiem młodzieży poniżej 16 roku życia,
2) uczestniczyć w Walnym Zebraniu Członków OSP z prawem głosu,
3) wysuwać postulaty i wnioski wobec władz OSP,
4) korzystać z urządzeń i sprzętu będącego własnością OSP,
5) używać munduru, dystynkcji i odznak.

§ 13

Do obowiązków członka zwyczajnego należy:
1) aktywne uczestniczenie w działalności OSP,
2) przestrzeganie postanowień niniejszego statutu i innych uchwał władz OSP oraz uchwał władz Związku,
3) podnoszenie poziomu wiedzy pożarniczej poprzez udział w szkoleniach,
4) dbanie o mienie OSP,
5) regularne opłacanie składek członkowskich.

§ 14

Spośród pełnoletnich członków zwyczajnych tworzy się zespół ratowniczy.

starczy? :D:D
Dawniej : kris998

misiek16

hehe dzięki za odpowiedź to odpowiada na wszyskie moje pytania :D pozdrowienia misiek16

kris998-ospsmetowo

Post autor: kris998-ospsmetowo »

Oczywiscie jak członek OSP do 18 lat mozesz startowac w zawodach, brac udział w roznego rodzaju zbiorkach cwiczeniowych, pokazach ratowniczych itd itd

Zapytaj się Naczelnika jak wygląda u Was sprawa badan lekarskich oraz ubezpieczenia.
Dawniej : kris998

misiek16

Już wczoraj popołudniu był prezes w straży i rozmawiałem z nim i powiedział że wszystko ok że mogę się zapisać do straży nic nie stoi na przeszkodzie :D :D już w za tydzień w sobote jestem umówiony w remizie na omówienie wszystkiego i pokazanie sprzętu i takie tam. I się bardzo cieszę z tego powodu :D :D :D kris998 ile miałeś lat jak wstąpiłeś do OSP :?:jeżeli wstąpileś przed 18 to co robiłeś przez ten czas :?: :D
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat