d

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
strażakmaciek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

d

Post autor: strażakmaciek »

c
Ostatnio zmieniony ndz 22 lut 2015, 07:47 przez strażakmaciek, łącznie zmieniany 1 raz.

Sylwek
Kontakt:

Re: Licea pożarnicze

Post autor: Sylwek »

Zasadniczo nigdzie.

Poczytaj o kryteriach przyjęć do szkoły w której chcesz się uczyć. Do SGSP liczy się matura i sprawność więc trzeba iść do jak najlepszego liceum i dobrze się przygotować do matury a do tego ćwiczyć.

W szkołach aspirantów są testy z fizyki i chemii i testy sprawnościowe czyli... trzeba iść do jak najlepszego liceum i dobrze się przygotować a do tego ćwiczyć

Tak zwane szkoły pożarnicze nic nie dają w czasie rekrutacji do PSP.

Udanego wyboru i powodzenia!

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Post autor: ospglinik »

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE - POŻARNICZE (3-letnie)
z innowacją pedagogiczną "Edukacja ogólnoratownicza i ochrona przeciwpożarowa" jest takie coś koło Rzeszowa lub KLASA O PROFILU POŻARNICZO -POLICYJNYM w Ropczycach na Podkarpaciu jest coś takiego nie pisz że niema , nie sprawdzałem czy jest jeszcze indziej ale są takie profile

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Umiesz czytać?

Nie piszę, że nie ma.

Piszę, że nic nie dają przy rekrutacji.

Jak się mylę to mi udowodnij - poszukaj w zasadach naboru do PSP lub szkół pożarniczych jakiegoś, chociaż maleńkiego punkcika za ukończenie szkoły średniej o profilu strażackim. Powodzenia!

mati030195

Post autor: mati030195 »

kolega Sylwek ma racje te licea - pożarnicze nic nie dają lepiej wybierz dobre liceum i dużo ćwiczy by być wysportowanym oraz rób dużo kursów i szkoleń

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Post autor: ospglinik »

dlaczego nic nie dają , ja wiem swoje a komentować każdy może
http://www.zstw-trzciana.com.pl/node/196
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

ospglinik pisze:dlaczego nic nie dają , ja wiem swoje a komentować każdy może
http://www.zstw-trzciana.com.pl/node/196
Powyższa notka człowiekowi z "branży" nic nie mówi. Informuje natomiast gimnazjalistę o tym, że jest ciekawiej niż w zwykłych liceach.

A skoro wiesz swoje to może znasz odpowiedzi na poniższe pytania:
Czy takie zajęcia dają licealistom papier o ukończeniu szkolenia OSP (nawet podstawowego I stopnia) ?
Czy dzięki tym zajęciom jest zaliczony chociaż JEDEN przedmiot w późniejszej wyższej edukacji ?
Czy dostają bonusowe punkty za chodzenie na takie zajęcia podczas rekrutacji na wyższe szkoły ?
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Post autor: Intercooler »

Może rzeczywiście takie licea nie dają żadnych punktów w dalszej karierze, ale są jakimś ukierunkowaniem i zapoznaniem szerzej z tematem. Mój znajomy kończy właśnie edukacje w takim liceum w Tarnowie, które jest dość dobrą szkołą. Nazywane "mundurówką" ponieważ mają klasy wojskową, policyjną, i strażacką. W 1 roku nauki dodatkowo (a więc nie wzamian za inny przedmiot) mają 2 godziny tygodniowo przysposobienia pożarniczego, w 2 roku 1 godzinę, w 3 klasie już nie. Zajęcia są prowadzone przez oficera PSP, który często zabiera uczniów na JRG, wycieczki do SA PSP, SGSP, kiedyś opowiadał mi że byli obserwatorami ćwiczeń powiatowych. Na pewno nabywają tam wiedzę która może im się potem przydać. Poza tym idą normalnym cyklem nauczania liceum bez żadnych zmian. Więc czemu nie? Zawsze jakieś urozmaicenie.
Obrazek

Konrado

Post autor: Konrado »

Z tego co się orientuję takie liceum jest w Zespole Szkół numer 5 w Sanoku (podkarpackie).
W tym roku skończyłem technikum (inf) w innej szkole w Sanoku i z tego ci widzę, że są zadowoleni ludzie, że tam chodzą. Mają jakieś zajęcia związane z pożarnictwem - dokładnie nie wiem o co z tym chodzi - raz na tydzień jadą w swoich "koszarówkach" na zajęcia, ale jak chcesz poważnie podejść do tematu pożarnictwa to idź do wysoko postawionego ogólniaka biol-chem i zdawaj mature najlepiej z obu rozszerzoną. Wiem, ciężko, ale to wymaga poświęceń :)
Ni mniej, życzę powodzenia - sam miałem plany iść na coś związanego z pożarnictwem, ale to nie moja bajka, niestety :)

Topic author
strażakmaciek

f

Post autor: strażakmaciek »

J
Ostatnio zmieniony ndz 22 lut 2015, 07:48 przez strażakmaciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Post autor: Intercooler »

Chyba bardziej chemia niż matematyka.
Obrazek

dominixxx

Post autor: dominixxx »

Szkoła w Tymbarku profil pożarniczy wojskowy policyjny i straż graniczna POLECAM SZKOLE bardzo miła atmosfera duzo cwiczen Internat przy szkole zstymbark.pl

arek_174
OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie

Post autor: arek_174 »

Szkoła o Profilu pożarniczym jest także w Somoninie, pow. Kartuski, woj. Pomorskie
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

Ten temat już był gdzieś poruszany, chyba w dziale MDP. Z własnego doświadczenia wiem, że licea o profilach pożarniczym, wojskowym, czy policyjnym są dobrym chwytem marketingowym dla szkół. To jest normalne liceum tylko dostaniesz jakiś dodatkowy przedmiot, np. przysposobienie pożarnicze or something like that. Tak jak wcześniej powiedzieli koledzy- trzeba się nastawić na dobre liceum, gdzie potrafią uczyć konkretnych przedmiotów, bo może się okazać, że szkoła jest ogółem dobra, ale np. nauczycieli od matmy, fizyki, czy chemii ma kiepskich. No i leżysz i kwiczysz.

Pozdrawiam
druhprzemek
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat