Wymiana silnika w starze 266

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Wymiana silnika w starze 266

Post autor: podymacz »

Dzisiaj potrzebuję pomocy w technicznym zagadnieniu:

Czy spotkał się ktoś z Was z wymianą oryginalnego silnika ze stara 266, na jakiś inny - mocniejszy?
Gdy odbywałem kurs podoficerski na szkole aspirantów w Krakowie, był tam STAR 266, skarosowany u Wawrzaszka, z silnikiem i skrzynią biegów od MAN-a. Jeździło to pięknie! :o

Nasz 266 dzielnie sobie daje radę, ale jak zobaczy większą górkę, to łapie zadyszkę, a kopci przy tym niemiłosiernie! :evil:
Poradźcie jak wyglądają techniczne możliwości wymiany takiego silnika, ewentualnie jakie modele można brać pod uwagę?

druh Marek
Kontakt:

Re: Wymiana silnika w starze 266

Post autor: druh Marek »

Witam Kolegę,

U nas wymienialiśmy silnik w starze 244, jako że nasze GBA jeżdziło wcześniej w JRG to był już w nim wymieniony silnik i miska olejowa była od 266. Jestem z podkarpacia i znam firmę, która nam wymieniła silnik na silnik od star 1142 z turbodoładowaniem bo naszego zajeżdżonego nie dało się zregenerować taki zajeżdżony był. Cena pod 20 tys zł wraz z remontem hamulców. Auto teraz jeździ o niebo lepiej ;-)
pozdrawiam

druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

ja bym na twoim miejscu napisal do wawrzaszków z zapytaniem że jezdziles takim pojazdem bo rozumiem ze oni wymieniali silnik i moze ci napiszą jaki dokładnie silnik był w tamtym samochodzie
pozdro Piotr
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Mała korekta - samochód od STOLARCZYKA.

http://www.czerwonesamochody.com/detail ... 5be33c8043

Z 266 chyba jest tylko rama i koła.....

A swoją drogą silnik i skrzynia z MAN-a? Myślę że to takie koszty, że chyba się rozglądnę za czymś od 1142.
Awatar użytkownika

hubertus33
OSP (gm., woj.): Lisów, Skołyszyn, podkarpacie

Post autor: hubertus33 »

20 tys?;O za takie pieniadze to mozna silnik ze skrzybia od Mana kupic wymienic i jeszcze zostanie...
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

http://www.czerwonesamochody.com/detail ... 5be33c8043
podymacz pisze:Z 266 chyba jest tylko rama i koła.....
Jak wynika z opisu, jest to Star 1466. Silniki MAN-owskie montowane w nich były fabrycznie. O wszystkich typach Star-ów możesz poczytać tu http://www.auta-prl.pl/index.php?page=star
W waszym przypadku w grę wchodzi chyba tylko to rozwiązanie
druh Marek pisze:Witam Kolegę,
U nas wymienialiśmy silnik w starze 244, znam firmę, która nam wymieniła silnik na silnik od star 1142 z turbodoładowaniem
rzecz jasna nie za taką kwotę. Choć nie zdziwiłbym się jakby @druh Marek miał na myśli tą firmę http://moto.allegro.pl/silnik-star-200- ... 78607.html
Jajakobyły

Pupek

Post autor: Pupek »

Dowiadywałem się w MAN-ie co do włożenia silnika do Stara 244 od takiego Staro-Mana jakiego prezentowałeś, powiedzieli mi że do zamontowania takiego silnika trzeba zmieniać wszystko włącznie z całą instalacją, gdyż silnik jest już na szynie CAN.

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Jakiś czas temu miałem okazję być u chłopaków z OSP Bielsko-Biała Lipnik
Tam chlopaki samo sobie włożyli do 244 silnik z 1142 (lub 1144), mówili że wchodzi bez żadnych przeróbek na to samo miejsce co poprzedni silnik. Sami przymierzamy się do wymiany silnika w naszym 244, tylko musimy znaleźć jakiś ciekawy silnik ;)

o.s.p.

Post autor: o.s.p. »

silnik do stara 200 czy 244 pasuje bez żadnych przeróbek od autobusu Autosan czy kombajnu Bizon , jest to silnik SW400 Leyland i jest lepszy od stara 11 bo przynajmniej baranów nie wali,mozna też włożyć SW 400 turbo wtedy jest super :evil:

pietruch
OSP (gm., woj.): Rogów, lubelskie
Kontakt:

Post autor: pietruch »

mry 266 z dźwiękiem bizona to by bylo to:D
Awatar użytkownika

hubertus33
OSP (gm., woj.): Lisów, Skołyszyn, podkarpacie

Post autor: hubertus33 »

trzeba jednak pamietac ze w stare 266 skrzynia rozdzielcza moze nie wytrzymac silnika mocniejszego niz 170-180 KM.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz

Dzięki za wszystkie uwagi. Mam nadzieję, że pojawi się jakaś okazja żeby tą wiedzę wykorzystać. :P

druh Marek
Kontakt:

Post autor: druh Marek »

Panowie małe sprostowanie z mojej strony,
otóż nie 20 tys jak pisałem bo sprawdziłem papierki :)
wymiana silnika w naszym starze ze zwykłego zajeżdżonego S 359 na 1144 - cena netto 9800zł
stary silnik w rozliczeniu pozostał i jest to cena z turbosprężarką a u firmy z allegro taki sam silnik 9800 netto + 2 tys za turbosprężarkę(czerwona czcionka):
http://moto.allegro.pl/silnik-star-1142 ... 48418.html
oczywiście dodatkowo pełny remont hamulców, uszczelnienie mostów oraz wymiana 2 przednich siedzeń (kierowcy - pneumatycznie podnoszony) dało nam łączną cenę 14900 netto + vat do zapłaty.

firma znajduje się niedaleko Rzeszowa.

pozdrawiam.
pozdrawiam

druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.

1Radek

Post autor: 1Radek »

Witam
Nie każdy star miał silnik SW 400. Były też z silnikiem S359. My takiego mamy przy starze 244.

Bubu
OSP (gm., woj.): Dębnica Kaszubska

Post autor: Bubu »

Witam, mam pytanie zamówiliśmy do naszego 244 silnik z 1142 z turbiną, wszystko fajnie ale jak przyszło do montażu to się okazało, że pompa i chłodnica oleju do turbo przesuwa filtry wraz z podstawą o jakieś 7 centymetrów względem S359. I teraz nie wiemy co z tym fantem zrobić bo nie mieści się w ramę. Czy zakładać stary kolektor, wywalić turbinę wraz z osprzętem i wymienić wtryski, czy próbować wymienić silnik??
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat