Stosunki między Zarządem Gminnym a OSP
-
Topic author - Posty: 70
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Kontakt:
- Status: Offline
Stosunki między Zarządem Gminnym a OSP
Chciałbym Wam przedstawić sytuację w jakiej znalazła się nasza jednostka i poznać Wasze zdanie na ten temat.
Na początku lutego odbyło się u Nas zebranie sprawozdawczo-wyborcze i wybrano nowy Zarząd w skład którego weszło 3 nowych, młodych chłopaków, w tym Prezes i Gospodarz OSP. Tydzień później na jaw wyszła sprawa, iż Prezes Zarządu Gminnego kupywała sprzęt na fakturę wystawianą na naszą jednostkę ( na 5000 zł ) sprzęt pożarniczy oraz umundurowanie, które nie trafiało do Nas tylko do jej OSP nie będącej w KSRG. Nowy Zarząd nie wiadział nic o tym. Pani Prezes rząda od Nas zwrotu sprzętu, który zabraliśmy z Zarządu Wojewódzkiego. Chciałbym Wam powiedzieć, że w naszej gminie są dwie jednostki w KSRG i trzy nie, a w tamtym roku ze sprzętu z budżetu gminy dostaliśmy 5 tłumic za łączną kwotę 100 zł.
Co o tym sądzicie? JAk powinniśmy teraz postąpić? Proszę o rady i propozycje...
Na początku lutego odbyło się u Nas zebranie sprawozdawczo-wyborcze i wybrano nowy Zarząd w skład którego weszło 3 nowych, młodych chłopaków, w tym Prezes i Gospodarz OSP. Tydzień później na jaw wyszła sprawa, iż Prezes Zarządu Gminnego kupywała sprzęt na fakturę wystawianą na naszą jednostkę ( na 5000 zł ) sprzęt pożarniczy oraz umundurowanie, które nie trafiało do Nas tylko do jej OSP nie będącej w KSRG. Nowy Zarząd nie wiadział nic o tym. Pani Prezes rząda od Nas zwrotu sprzętu, który zabraliśmy z Zarządu Wojewódzkiego. Chciałbym Wam powiedzieć, że w naszej gminie są dwie jednostki w KSRG i trzy nie, a w tamtym roku ze sprzętu z budżetu gminy dostaliśmy 5 tłumic za łączną kwotę 100 zł.
Co o tym sądzicie? JAk powinniśmy teraz postąpić? Proszę o rady i propozycje...
1 czy stary zarząd coś o tym wiedział?
2. Jeżeli nie to burdel niesłychany.
Zarząd gminny (czy ktokolwiek inny) nie może dokonywać zaskupów w czyims imieniu bez jego wyraźnej zgody. Jednostki OSP w KSRG otrzymują pieniądze na wydatki celowe i tylko one powinny sic!!! nimi dysponować (chyba że postanowią inne rozwiązanie). Jeżeli sprzęt jest zakupiony na Waszą jednostkę to należy on do Was a to dlatego też że Wy z niego musicie się rozliczać (rozliczyć zakupy w swojej dokumentacji księgowej, rozliczyć zakupy w ramach KSRG w KP PSP), wprowadzić je na stan itd, itp.
A pani prezes zarządu gminnego ---- no cóż , już nie długo wybory i czas robić porządek
z poważaniem
.........Jarek
2. Jeżeli nie to burdel niesłychany.
Zarząd gminny (czy ktokolwiek inny) nie może dokonywać zaskupów w czyims imieniu bez jego wyraźnej zgody. Jednostki OSP w KSRG otrzymują pieniądze na wydatki celowe i tylko one powinny sic!!! nimi dysponować (chyba że postanowią inne rozwiązanie). Jeżeli sprzęt jest zakupiony na Waszą jednostkę to należy on do Was a to dlatego też że Wy z niego musicie się rozliczać (rozliczyć zakupy w swojej dokumentacji księgowej, rozliczyć zakupy w ramach KSRG w KP PSP), wprowadzić je na stan itd, itp.
A pani prezes zarządu gminnego ---- no cóż , już nie długo wybory i czas robić porządek
z poważaniem
.........Jarek
Ad. 1 Ustępujący Prezes wywinął nam taki numer 29.12.2005r !!!
Ad. 2 Ja jestem osobą otwartą na szczere i konkretne rozmowy, Pani Prezes była u Nas na zebraniu wraz z Burmistrzem i widząć, że został wybrany prawie całkiem nowy Zarząd nic na ten temat nie wspomniała. A My na pewno nie robilibyśy problemów, gdyby chciała zakupić jakiś wąż na jednostkę nie będącą w KSRG, bo przecież tworzymy jedną rodzinę i mamy się wspierać a nie konkurować, prawda ?
Ad. Zjazdu Gminnego - niestety, ale zmiana będzie nie możliwa ponieważ moja jednostka choć w KSRG ma tylko 2 mandaty, a pozostałe trzy trzymające stronę Pani Prezes po 5, więc sami widzicie - marne szanse...
Ad. 2 Ja jestem osobą otwartą na szczere i konkretne rozmowy, Pani Prezes była u Nas na zebraniu wraz z Burmistrzem i widząć, że został wybrany prawie całkiem nowy Zarząd nic na ten temat nie wspomniała. A My na pewno nie robilibyśy problemów, gdyby chciała zakupić jakiś wąż na jednostkę nie będącą w KSRG, bo przecież tworzymy jedną rodzinę i mamy się wspierać a nie konkurować, prawda ?
Ad. Zjazdu Gminnego - niestety, ale zmiana będzie nie możliwa ponieważ moja jednostka choć w KSRG ma tylko 2 mandaty, a pozostałe trzy trzymające stronę Pani Prezes po 5, więc sami widzicie - marne szanse...

zakup
nie piszesz kto zapłacil za ten sprzęt i z jakich pieniędzy. W gminach stosuje się nieraz taki wybieg że jednostka z KSRG posiadajaca rachunek bankowy zakupuje sprzęt dla całej gminy z 7% VAT .Musi być jednak podpisana stosowna umowa o przekazaniu środków z budżetu gminy dla tej OSP wyszczególnienie jaki sprzęt ma być kupiony i dla kogo oraz sposób przekazania na poszczególne OSP .
Prezes Zarządu Gminnego nie może w waszym imieniu dokonywać zakupów dla waszej jednostki bez wiedzy zarządu.[/url]
Prezes Zarządu Gminnego nie może w waszym imieniu dokonywać zakupów dla waszej jednostki bez wiedzy zarządu.[/url]
Pieniądze pochodziły z budżetu gminy; zapłaciła Pani Prezes; u Nas jest takie zacofanie, ze jesteśmy w takich sprawach 100 lat za Afryką..., aż ręce opadają...
Mam nadzieję, że nie długo, chociaż w małym stopniu dogonimy Wasz poziom organizacji...
____
Zapraszam: www.ospjarszewo.republika.pl
Mam nadzieję, że nie długo, chociaż w małym stopniu dogonimy Wasz poziom organizacji...
____
Zapraszam: www.ospjarszewo.republika.pl
"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"
-
faktura
ciekawe jak w urzędzie rozliczyli te pieniądze skoro na was faktura była wystawiona. W takim przypadku musi być zawarta umowa pomiędzy gminą a OSP , jak jej nie było to jest pole do popisu dla RIO.
Wygląda na to, że macie w "oddziale gminnym" klikę która rozdaję karty i robi co chce. ja miałem tak u siebie i po kilku latach walki (chociaż mi nikt na początku nie wierzył i byłem sam) wygrałem i udowodniłem swoje racje, oczywiście nie jest jeszcze idealnie ale wprowadzam nowe porządki stopniowo w życie.... - nie poddawajcie się. sprawdź kto podpisywał w waszym imieniu te faktury, jeżeli pani prezes to ma ciepło. macie ją w garści...
Zapraszam na stronę internetową naszej OSP: www.ospjarszewo.republika.pl Znajduje się na niej oświadczenie Zarządu OSP w sprawie skandalu z zakupami sprzętu ppoż. Prosimy o Wasze opinie... na maneri@wp.pl.
"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"